XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A Munkásotthon a csepelieké!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.04.11.
 Vasárnap
Ma Zsolt, Leó napja van.
Holnap Gyula napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,67 Ft
   CHF árfolyam
   325,91 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 04. 06. 13:21     


A Munkásotthon a csepelieké!
Megszületett és megérkezett a Kúria döntése!

Az idén 98. születésnapját ünnepelt Csepeli Munkásotthon 28 éve alapítványi formában működik! A munkásotthon alkalmazottai, alapítványi alkalmazottak. 

Az alapítvány létrehozásakor azonban megszűnt a vállalati támogatás! A munkásotthon korábbi költségvetéséből egy forrás kiesett, s körül kellett nézni, hogyan tudják működtetni ilyen körülmények között?

Ekkor jött létre egy országos civil szervezet: a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (központja a Fehérvári út 47. szám alatt van), amelynek alapító tagja a Csepeli Munkásotthon Alapítvány! Ezen keresztül nyer el a Csepeli Munkásotthon minden éves munkájához állami működési támogatást, pályázat útján.

 

Sokáig – 1994 és 2010 között, a szocialista többségű önkormányzatok idején – az önkormányzat minden évben megkötötte velük a közművelődési megállapodást, s az alapítvány minden évben önkormányzati támogatásban részesült. Ez azt jelentette, hogy működhetett a befogadó színház, kaptak támogatást a művészeti együttesek, s ezen kívül jutott egy kis összeg mindig az épület felújítására is (mert amortizáció azért mindig van).

2010-től – sajnálatos módon – nincs együttműködés a csepeli önkormányzattal. Kezdeményezéseik ellenére sem sikerült ezt megoldaniuk, ezért a Csepeli Munkásotthon költségvetése ma - elvileg -  három lábon áll: saját bevételek forrása, állami működési támogatás, egyéb pályázatok útján elnyert összegek, amelyek kimondottan a tartalmi munkát támogatják.

A múlt minden értékével ma is megvan a ház.

 

2010 után a fideszes önkormányzat, élén Németh Szilárd polgármesterrel, támadást indított a Csepelei Munkásotthon ellen, megvonta a támogatást, megszüntette az együttműködést, politikai és jogi lépéseket kezdeményezett a ház megszerzéséért, működésének lehetetlenné tételéért.

Németh Szilárd és követői törvénymódosítással próbálják elvenni a civilektől azt, amit ma, az érvényben lévő jogszabályok szerint lehetetlen! A Csepeli Munkásotthon Alapítvány e lépések ellen minden lehető fórumon tiltakozott: El a kezekkel a Munkásotthontól!

Az önkormányzat Németh Szilárd polgármestersége alatt soha nem kereste, sem személyesen, az alapítványt kezelő szervet, vagy a kulturális központ vezetését. Az önkormányzatnak írt levelek sorra megválaszolatlanok maradtak!

2011 óta, az állami támogatás mellékleteként beadandó támogatói ajánlás kiadását is megtagadták! Pedig ez Csepel önkormányzatát egyetlen fillérrel sem terhelte volna!

 

Telt-múlt az idő, a jogi folyamat húzódott. Történt ugyanis, hogy 2018. február 21-én a Kúria döntést hozott egy, a Csepeli Városkép Kft. (mint alapító) alapítóokirat módosítási kérelme ügyében. Április 3-án Takács Mónika igazgató arról számolt be közösségi oldalán, hogy a Kúria elnöke levele szerint a döntés megtörtént.

Tehát április 3-án még mindig nem volt hozzáférhető az anyag. Ismételt érdeklődésre azt a felvilágosítást kapták, hogy postázás alatt van, de még pár nap, amíg megérkezik a Kúriáról a Törvényszékre. (Hát igen, nagy a távolság a Markó u. 16 és 25. szám között. Választások előtt vagyunk ugyebár.)

A Lex Munkásotthon kapcsán kinevezett alapító, okirat módosító kérvényének lényege az volt, hogy Németh Szilárd (Fidesz alelnök, stb.) egy személyes kurátora lesz a Csepeli Munkásotthon Alapítványnak, további 3 fideszes pártkatona pedig a felügyelő bizottságát alkotná.

 

Első és másodfokon a kérvény törvényileg elutasításra került, de a fideszes városvezetés által kinevezett alapítói jogok gyakorlója felülvizsgálati kérelmet kért. így a Kúriának ismét döntenie kellett. A döntés megszületett, de hosszú ideig a döntéshez semmilyen módon nem lehetett hozzájutni...

 

Április 5-én végre kézbe vehették a Csepeli Munkásotthon Alapítvány képviselői a döntést. Tartalmáról Takács Mónika így adott hírt a közösségi portálon:

 

"BREAKING NEWS Csepel!
Végre kezünkben a végső döntés. A Kúria meghagyta a csepelieknek a Csepeli Munkásotthont, mivel egyértelműen elutasították Németh Szilárd jogsértő lenyúlási szándékát! 

Ebbe belebuktál Szilárd!

Vasárnap folyt. köv...."


A Kúria végzése itt olvasható:A további oldalakat Galériánkban találják.


21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Forrás: facebook.com

Fotó: Sarkadi Csaba - panoramio.com

 További hírek

  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu
  Minden rendben a sajtószabadsággal: csak a közmédia készíthet felvételeket a járványhelyzetről
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu
  Orbán 21-re húzott lapot: bejelentette a szerdai nyitást
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu
  Istenes László a TV2-től Felcsútra ejtőernyőzött
2021. 04. 03. 20:11 hirhatar.hu
  Soron kívül szeretnék beoltatni a lelkészeket az egyházak
2021. 04. 03. 20:11 hirhatar.hu
  Késelés és lövöldözés volt szombat délután a fővárosi Hév-megállóban
2021. 04. 03. 20:11 hirhatar.hu
  Ivermectinnel gyógyultak meg a Covid–19-fertőzésből
2021. 04. 02. 19:37 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport