XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A kilencedik X. küszöbén - a fejlesztések folytatódnak

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.07.06.
 Szerda
Ma Csaba napja van.
Holnap Appolónia napja lesz.
   EUR árfolyam
   409,98 Ft
   CHF árfolyam
   412,97 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 12. 30. 18:20     


A kilencedik X. küszöbén - a fejlesztések folytatódnak
Aki itt, ebben a szigeti kerületben lakik, annak egyszerűen csak Szabadkikötő a neve annak a vállalkozásnak, mely 2018-ban 90. születésnapját ünnepli majd.

Pedig - sok évtizedes története során - számtalan névvel illették: Magyar Királyi Budapesti Vámmentes Kikötő néven kezdte pályafutását (saját korában Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb árugyűjtő és elosztó központja volt), majd nevezték Vámszabadkikötő (Punto Franco)-nak, Magyar Királyi Budapesti Nemzeti és Szabadkikőnek, Magyar Királyi Nemzeti Szabadkikötő és Tengerhajózási Vállalatnak is.

 

A háborút követő újjáépítés után a MESZHART 30 évre bérbe vette, s függetlensége ekkor megszűnt. 1954-ben a szovjetek kivonultak a Szabadkikötőből, s ekkor megalakult a MAHART, amely a csepeli mellett a dunaújvárosi, a győri, az angyalföldi, a bajai, az újpesti és más kikötőket is működtette.

A Mahart Gabonatárház mellett a kikötő területén megkezdte működését a Ferroport, a Ro-Ro kikötő és a Mahart Container Center.

 

A Csepeli Szabadkikötő gazdája, a MAHART a rendszerváltás után, több mint 10 évig nem kapott állami támogatást.

A Mahart privatizációját elindító kormánydöntés nyomán a Magyar Hajózási Részvénytársaság 2003. novemberében négy önálló szervezeti egységre bomlott, s ennek révén a Szabadkikötő ismét visszanyerte egykori függetlenségét. A kormány ekkor kinyilvánított: a Szabadkikötőre a jövőben is fontos szerep vár, s a kormány nem hagyja magára e jelentős bázist, az akkor még egyetlen hazai trimodális logisztikai központot.

 

A Csepeli Szabadkikötő 75 éves üzemeltetési jogát 2005 óta birtokló Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Központ Zrt. (BSZL) hazánk legnagyobb közforgalmú kikötőjének ingatlanfejlesztőjeként milliárdos beruházásokkal dolgozik azon, hogy visszaállítsa a legfontosabb európai folyami fuvarozási korridor középpontjában fekvő létesítmény eredeti rangját.

A kikötő 2005-ben Országos Közforgalmú Kikötő minősítést kapott, tagja a Magyar Dunai Kikötők Szövetségének és, mint a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének alapító tagja, 2007-ben megkapta a jogosultságot az "Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központ" cím használatára.

 

A Budapesti Szabadkikötő területén a 2014. évben megkezdett és a további éveket is érintő nagy volumenű infrastrukturális és közmű fejlesztések alapján a társaság ezen jelentős erőfeszítéseket és célkitűzéseket immár a terület új, marketing célú elnevezésében – „Budapest Dock" - is szeretné kifejezésre juttatni a külvilág felé.

Az utóbbi években a BSZL területén 2005-ben megkezdte működését a Masped Port  Logisztikai Központ, a Schenker, 2008-ban felépült az Arcelor Mittal vasáru rakodó bázisa, 2009-ben a Ghibli fuvarozó-szállítmányozó cégcsoport raktárközpontja, 2013-ban a tizennégy országban működő  Ekol Logistics  budapesti székhelyének (azóta tovább bővített) csarnoka, s 2017-ben a Láng Kft. (az LKQ Corporation tagja) autó-alkatrész logisztikai raktára. További csarnokok építése is tervben van.

 

 

A fejlesztési elképzeléseket felvázoló Budapest Dock összeállítás (a bszl.hu honlapon) egy része már megvalósult, ám a látványterveket szemlélve nem találunk arra utaló ábrát, hogy a hajdani igazgatósági épülettel és a mögötte elhelyezkedett épületekkel (köztük a Szabadkikötő Művelődési Házával) bármi szándéka lett volna a terület gazdájának. Így néztek ki, amíg álltak:

 

 

 

A csepelieket ezért is érte váratlanul, hogy idén hirtelen ledózerolták a művelődési házat, s a bontást lendületesen folytatva, lerombolták az - elvileg műemléki védettségű - egykori igazgatósági épület mintegy felét. Itt azonban megállt a bontás.

 

Az internetes közösségi oldalakon tiltakozások jelenek meg az – egyes vélemények szerint átgondolatlan és ötletszerű – rombolás ellen (mely természetesen csakis a csepeli önkormányzat bontási engedélye alapján történhetett). A tiltakozók örömmel konstatálták a rombolás megállítását, de (kielégítő tájékoztatás hiányában) senki nem érti, mi a szándék az épület-torzóval.

 

Nos, a közelmúltban a Kvassay Jenő út déli végénél, ott, ahol a Vituki uszoda felé el lehet kanyarodni, megjelent egy óriásplakát, amely némileg rávilágít a fejlesztési elképzelésre. E szerint a lebontott részeken egy új irodaház épül.

 

 

21. kerületi Hírhatár Online – Bárány Tibor

Forrás: bszl.hu, logsped.hu, mahartfreeport.hu

Fotók: bszl.hu, googlemaps.hu, Bárány Tibor


További hírek

  A klíma a vonaton sem megoldás a hőség ellen – a kirúgott vagonablak okai
2022. 07. 05. 20:31 hirhatar.hu
  Mostantól miniszterelnöki biztos védi a magyar életmódot és nemzeti értékeinket
2022. 07. 05. 20:31 hirhatar.hu
  A Tisza-tóba fulladt egy fiatal rendőr
2022. 07. 05. 20:31 hirhatar.hu
  Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Este tizenegyig lesz díszkivilágítás Budapesten
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Böjte Csaba reagált a gyerekeket szexuálisan is bántalmazó nevelő ügyére
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Meghalt egy stábtag a Nyerő Páros forgatásán
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
2022. 06. 24. 21:14 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport