XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A kenukirály követői

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.08.12.
 Szerda
Ma Klára napja van.
Holnap Ipoly napja lesz.
   EUR árfolyam
   344,89 Ft
   CHF árfolyam
   320,43 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 03. 02. 01:21     


A kenukirály követői
Kolonics György emléke...

Kolonics György, a tragikusan fiatalon elhunyt, többszörös olimpiai és világbajnok csepeli kenuversenyző emlékét a mindennapi edzésekkel, a versenyekre való felkészüléssel és a versenyeken való eredményes szerepléssel is őrzik Csepelen egykori sporttársai és a mai, a nagy sportember példáját követő sportoló-palánták.

 

 

A kajak-kenusok télen sem pihennek: tornaterem, uszoda, futás, konditerem színesíti a felkészülési időszak monoton egyhangúságát. A fizikai teljesítőképességet, az erőnlétet a téli edzések alapozzák meg.

 

A Csepeli Kajak-Kenu Egyesület (CsKKE) tizenharmadik éve önálló sportszervezetként (előtte a Csepel SC szakosztályaként) működik és mintegy 130 sportolója a Csepel SC Alapítvány Hollandi út 16. szám alatti kajak-kenu telepét használja.

Itt találkoztunk Ludasi Róbert mesteredzővel, a sportegyesület elnökével, akivel a szokásos, napi edzés levezetése utáni szusszanásnyi időben ültünk le egy kis beszélgetésre.

 

Ludasi Róbert – aki tavaly október 25-én ünnepelte 60. születésnapját – a felnőtt versenyzőkkel foglalkozik, míg utánpótlás-nevelő edzőtársai, Takács Tibor, Lengyel Viktor, Szokoly Eszter és Csabai Edvin a feltörekvő fiatalok edzésmunkáját irányítják.

 

Az önálló egyesületi élet velejárója a folyamatos finanszírozási gondok megoldása.

A mesteredző elmondta, hogy a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület legnagyobb támogatója a Csepel SC Alapítvány: a kajak-kenu telep tulajdonosaként annak használatát biztosítja az egyesület számára, térítésmentesen (szponzori szerződés keretében a telep rezsidíját, évi 7-8 millió forintot az alapítvány fedezi). Cserébe az egyesület Csepeli Indotek Kajak-Kenu Egyesület néven versenyez.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség – pályázatok keretében – támogatja az egyesületet, s további pályázati lehetőségeket is igyekeznek kihasználni. A tagok pedig 8 ezer forintos havi tagdíjjal járulnak hozzá az egyesület költségvetéséhez. Továbbá a masters versenyzőktől havi 2 ezer forintos hajótárolási díjat is vár az egyesület. A csepeli önkormányzat (sok évtizedes eredményes együttműködést megszakítva) – sajnálatos módon – 2012-ben nem adott támogatást az egyesületnek.

 

Pedig az egyesület fontos szerepet tölt be a csepeli sportéletben: a CsKKE szabadidős és versenysport lehetőséget nyújt gyermekek és felnőttek számára; a vizitelepen hajótárolási és alkalmi hajókölcsönzési lehetőség is rendelkezésre áll; igény esetén vízitúra felszereléseket biztosítanak; továbbá vállalati sportnapok szervezésére, lebonyolítására is megfelelő helyszín a Hollandi úti bázis, ahol nyári napközis táborokat is tartanak. Saját hajóépítő műhelyük nagy múltra tekint vissza, de a mai körülmények között már lassan elveszti jelentőségét.

 

Volt egyszer egy érdemérem

 

Ludasi Róbert a csepeli önkormányzat által – Németh Szilárd akkori sporttanácsnok javaslatára – 2009-ben alapított Kolonics György Sport Érdemérem első és egyetlen kitüntetettje (az elismerést 2010-ben vette át Tóth Mihály polgármestertől).

 

Az új, Németh Szilárd polgármester által vezetett önkormányzat hivatalba lépve, 2010 végén eltörölte az önkormányzat számos, korábban hozott rendeletét, így a Kolonics György Sport Érdemérmet sem adták át sem 2011-ben, sem 2012-ben. A Kolonics György Sport Érdemérem így gyakorlatilag megszűnt.

2012-ben, a kenukirály 40. születésnapján Németh Szilárd csak két alpolgármesterét küldte maga helyett az egyesületi bázisra, egy néma főhajtásra.

A kétszeres olimpiai bajnok sportolóról elnevezett (korábban Kolonics György Sport Érdemérem néven létrehozott és átadott) kitüntetés – Takács Krisztián, a Csepel FC tulajdonosa, és a Kolonics György Alapítvány jóvoltából – újjászületett 2012 decemberében: a 100 éves Csepel SC tiszteletére rendezett bálon adták volna át, ám akkor betegség miatt nem tudták azt személyesen átvenni a néhai olimpiai bajnok szülei.

A civil kezdeményezésre létrehozott új díjat, a Koló arcképével gravírozott alkotást Takács Krisztián és Angyal Zoltán adták át 2013. február közepén, a meghatódott szülőknek, akik egy csokor virág kíséretében vették birtokba a fiukról elnevezett elismerést, fiatal csepeli sportolók és Ludasi Róbert jelenlétében. 


Koló emlékét őrzik

 

Kolonics György emlékét a Hollandi úti bázison – több módon is – őrzi az egyesület: az épületben márvány emléktábla, az udvaron kopjafa, a vízparton pedig az egyik stégen kegyeleti emlékhelyet alakítottak ki.

 

A Kolonics György Alapítvány és a Merkapt SE közreműködésével minden év július 15-én megrendezik a fáklyás emlékevezést Kolonics György tiszteletére.

Kolonics György tiszteletére egy budafoki iskola, ahová gyermekkorában járt, 2008 szeptemberétől felvette a nevét.

Kolonics György Utánpótlás Díj: Az év legjobb utánpótláskorú kenusának (2009-től).

Kolonics György emlékfutamnak nevezik a magyarországi világkupa-verseny C1 500 méteres számát.

Kolonics György Alapítvány

Kolonics, a Sportlegenda - vándorkiállítás

Kolonics György-emlékfutás – 320 km – október 19.

Egy, a kisbolygó-öv külső felében keringő, 2-3 kilométeres égitestet 2012. augusztus 1-én,  – a Nemzetközi Csillagászati Unió jóváhagyásával – a kétszeres olimpiai és 15-szörös világbajnok kenusról, Kolonics Györgyről nevezték el, akit ötödik olimpiájára készülve, edzés közben ért a halál 2008-ban.

Kolonics György Vizisport Központ (2013)


További hírek

  Banderas 60 éves lett – és koronavírusos
2020. 08. 11. 09:34 hirhatar.hu
  Borkai már csak csirkékkel foglalkozik
2020. 08. 11. 09:34 hirhatar.hu
  A színművészeti hallgatóit fenyegette meg a Nagy Blanka alsóneműjéről írogató kormánypropagandista
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  „Ez van a fejében, parancsuralom” – nyilatkozta Kuncze Orbán „félkatonai ízű” kormányáról
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Jakab Péter üzent Gyurcsánynak és Fekete-Győrnek – cicaharc helyett a Fideszre koncentráljanak
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Hétköznapi történet a mai Magyarország helyzetéről
2020. 08. 07. 15:52 hirhatar.hu
  Erdélyben épít boxakadémiát a magyar kormány
2020. 08. 04. 19:57 hirhatar.hu
  Az Index után a kisebb, de kényelmetlen témákat feszegető portálokra támad a kormány
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu
  Nem vicc(?): Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu
  Kormányinfó: erre az idényre kilőve a koncertélet
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport