XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.09.23.
 Szerda
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,45 Ft
   CHF árfolyam
   337,03 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 30. 04:05     


A hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért
A civil szféra sikeresen is működhet(ne).

A 2010 és 2014 közötti négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást az önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét. Az együttműködés módszeréről - egy szeptember végi tanácskozáson - már kifejtette véleményét Lotz Károly, Csepel díszpolgára, az OECD korábbi magyarországi nagykövete, volt miniszter; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutató (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyula, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetője, és Kulinyi Márton szakértő.

 

Ezúttal Kállai József, az Esély a Megújulásra Országos Közhasznú Egyesület elnöke mondja el a civilek világában szerzett tapasztalatait. 

 

2008 óta működünk itt Csepelen. A Munkásotthonban van a székhelyünk.

2008-ban csinált az egyesületünk egy felmérést itt a kerületben: nagyon sok, halmozottan hátrányos helyzetű családokat találtunk, akiknek a gyermekei nem tudtak az iskolai követelményeknek megfelelni teljes mértékben.

 

Mi akkor létrehoztunk egy tanodát. Megpályáztunk egy tanodai programot, és a Roma Oktatási Alaptól nyertünk is. 2008-tól – meg vagyok győződve róla, hogy sikeresen – működtettük, egészen 2012-ig, a tanodánkat, ameddig a Roma Oktatási Alap tudott támogatni bennünket.

 

2010-ben mi nyertünk 9 millió forintot a helyi önkormányzattól a tanoda működtetésére. Ebből szeptemberben megkaptunk 3 millió forintot, s amikor októberben a Németh Szilárd-féle önkormányzat elkezdett működni, a maradék 6 milliót elvették! Több egyesület is így járt akkoriban.

Bementem az önkormányzatba és megkérdeztem Morovik Attila alpolgármestert, hogy ezt hogy gondolják? Úgy gondolták, hogy (mivel én az MSZP színeiben indultam a 2010-es önkormányzati választáson,) az általam vezetett civil egyesületnek nem biztosítanak több lehetőséget! És így elvették a 6 milliót.

Kérdeztem, hogy mit mondjak a szülőknek és a gyerekeknek, hogy miért kell most abbahagyni a tanodát? Azt válaszolta, hogy rám bízza, mit mondok.

 

De 2010-ben - éppen Kulinyi Márton támogatásával – a csepeli önkormányzatnál elindult egy iskola-asszisztensi program, amely azt tartalmazta, hogy három iskolában sikerült iskolai asszisztenseket elhelyeznünk. Azokat a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket támogattuk, akik nem tudták azt a szintet teljesíteni, amit az iskola elvárt. Elhordtuk őket a tanodába, s ott külön korrepetáción vettek részt. Mi, mentorok (iskola-asszisztensek), pedig napközben bementünk az iskolába, és foglalkoztunk e gyerekekkel. Ez is egy sikerprogram volt (meggyőződésem szerint). Miután ennek a programnak abban az évben lett vége, amikor az új önkormányzat felállt, ezt is megszüntették, elvonták a támogatást.

 

Azóta is szenvedünk. 2012-ig a Roma Oktatási Alap támogatott bennünket. 2013-ban nyertem egy pályázatot, amit a mai napig nem fizettek ki, azóta is hitegetnek. Most már legalább hatszor voltam behívatva. Közben különböző csatornákon megtudtuk, hogy azért tartják vissza az összeget, mert annak idején én piros színekben indultam, s ez a hír oda is eljutott, s nekem nem akarnak több lehetőséget biztosítani.

Eközben a Németh Szilárd vezette önkormányzat 2013-ban létrehozott egy tanodát, az önkormányzaton belül, ami most a volt Vasas Bisztró épületében működik. Csak az a baj, hogy oda öten-hatan, ha elmennek – tehát nincsenek tanulók.

 

Ennek ellenére mi még mindig tartjuk a kapcsolatot a szülőkkel: nálunk ötven gyerek járt korrepetálásra, és olyan eredményeket értünk el, hogy az ötven gyerekből kb. 20-23 nyolcadikos volt, akik tovább tanultak, és sikeresen tovább tudtak menni. Nagyon sokat tudtunk nekik segíteni ezen a területen is.

 

Nem volna haszontalan (mi nagyon örülnénk neki) visszaállítani Csepelen ezt a fajta munkálkodást. Mert ma is sokan szorulnak rá az ilyen fajta támogatásra, oktatási területen. Meggyőződésem, hogy ez a csepeli lakosoknak is hasznos lesz.

11 iskolával volt kapcsolatunk. 11 iskolából jártak hozzánk gyerekek. Nagyon szerettek hozzánk járni!

 

Csak egy példát mondok: 2009-ben a tanulók többsége 740 órát hiányoztak az iskolából. Amikor mi elkezdtük az iskolai-asszisztensi foglalkozást, akkor a hiányzásokat lecsökkentettük éves szinten 5 órára! Ezen kívül persze, még nagyon sok minden történt.

Tehát érdemes volna megkeresni annak lehetőségét, hogyan lehetne ezt tovább folytatni? Vagy újra beindítani? 

 

21. kerületi Hírhatár Online


További hírek

  Hogy a csudába ne félnék...?
2020. 09. 20. 21:47 hirhatar.hu
  Egy friss felmérés szerint reális esély van az ellenzéki győzelemre 2022-ben
2020. 09. 20. 21:47 hirhatar.hu
  Karácsony: „Ez nagy remény Magyarországnak és nagy veszély a kormánynak"
2020. 09. 20. 12:51 hirhatar.hu
  Vigyázat: holnaptól szigorú járványügyi szabályok lépnek életbe
2020. 09. 20. 12:51 hirhatar.hu
  Orbáni bosszú: levágják a gázvezetéket Iványi Gábor hajléktalanokat segítő központjáról
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  MÚOSZ: Ha a Klubrádió elhallgat, megszűnik a kormánytól független rádiós hírszolgáltatás
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  Skechers, a család cipőmárkája
2020. 09. 17. 21:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Exkluzív ajánlatok, exkluzív vendégeknek
2020. 09. 17. 21:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Korszerű LED meghajtók a zavartalan világítás biztosításához
2020. 09. 17. 21:17 21keruleti-hirhatar.hu
  Orbán váratlanul eltávolította a titkosszolgálat vezetőjét
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport