XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A FOCI EB HÍREI

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.10.21.
 Szerda
Ma Orsolya napja van.
Holnap Előd napja lesz.
   EUR árfolyam
   364,12 Ft
   CHF árfolyam
   339,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 06. 06. 19:50     


A FOCI EB HÍREI
A Labdarúgó Európa Bajnokságról, az MTI híradásai alapján.

A Labdarúgó Európa Bajnokságról, az MTI híradásai alapján.

 

Gazdaságilag nem jó befektetés a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése a dán székhelyű globális befektetési pénzintézet, a Saxo Bank munkatársa által készített elemzés szerint.

 

Sverrir Svensson összegzéséből kitűnik, hogy az olyan nagy volumenű rendezvények, mint az olimpia vagy éppen a futball világ- és Európa-bajnokságok gazdasági eredményeit eltúlozzák a politikusok és a helyi vezetők, hogy igazolják a kandidálás jogosságát.
Svensson szerint számos, a rendezvényhez kapcsolódó költséges beruházás, mint az út- és vasúthálózat fejlesztése, vagy a stadionépítés hosszú távon sem térül meg pénzügyileg. Példaként említi a futballarénákat, konkrétan azt, hogy a pénteken rajtoló Eb-re épített és felújított nyolc létesítmény összköltsége 2,335 milliárd euróra tehető, ugyanakkor a jegybevétel a 150 milliót sem éri majd el. Az elemzés szerint a meccsekre érkező szurkolók a jegy árának megfelelő nagyságú összeget költenek a stadionokban, azaz így is kétmilliárdos deficit marad.
 

Az elemzésből az is kiderül, hogy a pénteken kezdődő lengyel-ukrán Eb kapcsán megvalósult infrastrukturális fejlesztések költségei nagyjából 25 milliárd euróra - 16 milliárd Lengyelországban és 9 Ukrajnában - rúgtak. A szerző a dokumentumban ugyanakkor megjegyzi, hogy ha a beruházások nem is térülnek meg gazdaságilag, általuk számos munkahely teremtődött, s közülük nem kevés a kontinensviadal után is megmarad, továbbá a fejlesztések hosszú időre hasznosak az egész ország számára, mert megkönnyítik például a közlekedést, jobbá, kényelmesebbé, színvonalasabbá teszik a mindennapi életet. Sverrir Svensson hangsúlyozza, a 2012-es Eb jó apropó volt arra a kormányoknak, hogy belekezdjenek ezekbe a fejlesztésekbe.

 

Az ilyen jellegű beruházások megtérülésére, pontosabban annak hiányára a legutóbbi futball vb házigazdája, a Dél-afrikai Köztársaság példáját hozta fel. Az afrikai ország 40 milliárd dollárt költött infrastrukturális fejlesztésekre, s ebből különböző számítások alapján 7,6-21,3 milliárd térült meg. Kiemeli, a két utóbbi szám közötti jelentős különbség abból fakad, hogy változó, mit kötnek az eseményhez, de hangsúlyozza, mindenképpen csak a befektetés töredéke térült meg.


A lengyel rendőrök új, korszerű védősisakokat igen, gázálarcokat ugyanakkor nem kaptak a pénteken kezdődő, lengyel-ukrán szervezésű Európa-bajnokság előtt.

 

A Gazeta Wyborcza című napilap keddi számában arról írt, hogy az Eb idején a stadionok és a szurkolói zónák környékét azok a bűnmegelőzési osztagok fogják felügyelni, amelyeket az utcai megmozdulások feloszlatására képeztek ki. Számukra az országos rendőr-főkapitányság több mint 7 millió zlotyért (483 millió forint) vásárolt több ezer francia gyártmányú, a legjobbak közé sorolt speciális védősisakot, új gázálarcokat azonban a költségek miatt már nem biztosított.

 

A mérkőzéseknek helyet adó négy lengyel városba - Varsóba, Gdanskba, Poznanba és Wroclawba - rendelt rendőrök szerint ez azt jelenti, hogy szükség esetén nem tudják használni a tömeg feloszlatásában legjobban bevált úgynevezett ingerlőgázt, mert az új védősisakokat viselve képtelenek felvenni a régi álarcokat.

 

Az új felszereléssel "nem kompatibilis" gázálarcok használhatatlanságáról már több mint fél éve, a november 11-i lengyel nemzeti ünnep idején kitört utcai megmozdulások során meggyőződtek a rendőrök. Riasztásuk ellenére a főkapitányság nem orvosolta a helyzetet, pedig a labdarúgó kontinensviadal után a lengyel futball-liga mérkőzéseinek biztonságáról is a bűnmegelőzés gondoskodik.


Sérti a hatályos törvényeket, hogy a Cseh Köztársaság nemzeti labdarúgó-válogatottja játékosainak mezét a korábbi állami címer helyett csak egy oroszlán stilizált képe díszíti - állítja a szurkolók és a sajtó egy része.

 

A labdarúgó-válogatott új szerelését tavaly ősszel mutatták be, s most történt meg első ízben, hogy a hagyományos állami címer - a cseh oroszlán, illetve a morva és a sziléziai nősténysasok - helyett a mezeken csak a cseh oroszlán szerepel. Morvaországban ez elégedetlenséget váltott ki, s a lengyel-ukrán rendezésű Európa-bajnokság előtt ezért egy brünni szurkoló az államügyészségen feljelentette a Cseh Köztársaság Labdarúgó Szövetségét (FACR).

 

"Ez az ország három történelmi részből (Csehország, Morvaország, Szilézia) áll, amelyek jelképeit a törvény rögzíti. A futballisták nem Csehországot, hanem a Cseh Köztársaságot képviselik, és ezt mindenkinek tiszteletben kellene tartania" - mondta a Lidové Noviny című lapnak a feljelentő, Jaroslav Klenovsky. Leszögezte: feljelentése elsősorban erkölcsi jelentőségű.

 

Az állami jelképek használatát a Cseh Köztársaságban törvény szabályozza. "Ebben világosan az áll, hogy a nagy állami címert a Cseh Köztársaság sportolói mezének megjelölésére is használják" - mutatott rá Klenovsky.

 

Jindrich Rajchl, a labdarúgó-szövetség első alelnöke szerint a bírálóknak nincs igazuk, s kétli, hogy sikerrel járhatnának a bíróságon. "Mi (FACR) jogilag polgári társulás vagyunk, s olyan jelképet teszünk a mezekre, amilyet csak akarunk. Jogászként ezért úgy vélem, hogy a feljelentés 99,99 százalékban sikertelen lesz" - mondta Rajchl.

 

Rámutatott arra is: a törvény nem azt mondja ki, hogy a válogatott játékosok "kötelesek" a mezükön az állami címert viselni, hanem "jogosultak a címer viselésére". "Ez tehát nem kötelező" - húzta alá a labdarúgó-szövetség képviselője.

 

A szövetség szerint a labdarúgó-válogatott játékosainak új meze tetszik a közvéleménynek, s a visszhang kedvező. Az FACR már korábban, amikor első ízben merült fel a probléma, közölte, hogy nem az állami címerről, hanem a labdarúgó-válogatott stilizált jelképéről van szó.

 

A csehek a pénteken kezdődő Eb-n a lengyelekkel, a görögökkel és az oroszokkal szerepelnek egy csoportban.


Lengyelországba érkezve az Eb-résztvevő olasz labdarúgó-válogatott első állomása az Auschwitz-Birkenau haláltábor volt.

 

Giancarlo Abete, az olasz sportági szövetség (FIGC) elnöke és Cesare Prandelli szövetségi kapitány vezetésével a kedden Lengyelországba érkezett olasz nemzeti együttes első útja Auschwitzba, majd Birkenau haláltáborába vezetett.     A játékosokat az egykori náci koncentrációs táborok olasz túlélői kísérték el, továbbá az olasz zsidó közösségek (Ucei) képviselői és a római Shoah Múzem igazgatója. 

 

Megrázó élménynek nevezte a látogatást a válogatott nevében nyilatkozó hátvéd, Giorgio Chiellini. A kapus Morgan De Sanctis úgy fogalmazott: "mély megdöbbenéssel és tisztelettel, teljes csendben" adóztak az áldozatok emléke előtt azzal a meggyőződéssel, hogy "ennek a tragédiának soha többé nem szabad megtörténnie".  "Nagyon fontos, hogy olyan játékosok, mint Mario Balotelli példát mutassanak a fiataloknak, megmutatva, mi történik, ha nem állítják meg időben a rasszizmust" - jelentette ki Marcello Pezzetti, a Shoah Múzeum igazgatója.     

 

Történelmi eseménynek nevezte az olasz labdarúgó-válogatott látogatását Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. A hírügynökségeknek hangsúlyozta, hogy csakis a sportolók "határozott és egyértelmű állásfoglalásával" lehet megfékezni a stadionokat uraló idegengyűlöletet.     A vasárnap a címvédő spanyol csapat ellen pályára lépő olasz válogatott délután a krakkói Pilsudski stadionban tart edzést.


Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézi meg a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság nyitómérkőzését - közölte az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

 

Az MTI azt követően fordult a sajtófőnökhöz, hogy szerdán Donald Tusk lengyel kormányfő újságíróknak azt mondta, tudomása szerint a magyar kormányfő is jelen lesz a pénteki varsói nyitómérkőzésén.

 

Tusk, aki a lengyel válogatottal találkozott, újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Eb ünnepi megnyitójára nem hívott meg külön minden európai vezetőt, "de a mérkőzés iránt érdeklődőktől visszajelzést kért", amelyet várhatóan csütörtökig küldenek meg. Kitért arra, hogy tekintettel a futball iránti szenvedélyére, külön szeretettel hívta meg a magyar miniszterelnököt.

 

Tusk véleménye szerint a mérkőzések iránti érdeklődés mutatja, hogy az Eb lengyelországi vonatkozásában szó sincs politikai bojkottról. Ezt bizonyítja, hogy a vasárnapi Olaszország-Spanyolország meccsre az olasz államfőn és a spanyol miniszterelnökön kívül több európai vezető is Gdanskba utazik.


Ellenőrzi a varsói taxikat a fővárosi rendőrség és a közlekedési főfelügyelet a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság előtt, hogy megfékezze a csalásokat.

 

A fővárosi rendőr-főkapitányságot az elmúlt hetekben többször értesítették arról, hogy a taxisok nem méltányosan járnak el ügyfeleikkel szemben, s a valós utazási költségeknél magasabb összeget számláztak - írta szerdán a Gazeta Wyborcza című napilap. A hatóságok közvetlen az Eb előtt véletlenszerű ellenőrzéseket vezettek be, melyek során több gépkocsiban találtak a valóban megtett távolságot akár több kilométerrel megtoldó készülékeket. Az elektromos eszközöket a taxisok távirányító segítségével kezelik, amely minden gombnyomásra akár több száz métert is hozzáad a kijelzőn megjelenített eredményhez.

 

A rendőrség szerint a tisztességtelen vezetők között olyanok is voltak, akik hosszabb útvonalat választottak, illetve jogtalanul drágább körzetdíjjal számoltak. A szabálytalanul eljáró sofőrök a taxis licenc visszavonásán kívül a hamisító készülékek használata esetében akár két év szabadságvesztés kiszabására is számíthatnak. Amennyiben a sértett is megerősíti, hogy csalás áldozata lett, az elkövetőt akár nyolc évre is ítélheti a bíróság.

 

A pályaudvarokon csütörtöktől a fővárosi taxikra vonatkozó információkat - menetdíjak, ismertetőjelek - tartalmazó szórólapokat osztogatnak a szurkolóknak. A lengyel lap néhány hete a varsói repülőtér igazgatóságát is értesítette, hogy a terminál épületében licenc nélküli taxisok szólítják le a külföldi vendégeket és egy belvárosi, nem egész 10 kilométeres fuvarért akár 100-140 zlotyt (7-9 ezer forint) is képesek felszámolni. Az igazgatóság azt ígérte, még az Eb előtt kijelölnek egy munkatársat, aki a legális taxikhoz irányítja a vendégeket.


Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) úgy döntött, hogy a változékony időjárás miatt a lengyel-ukrán szervezésű Európa-bajnokság minden varsói mérkőzése előtt behúzzák a Nemzeti Stadion tetejét.

 

Lengyelországban június elején 10-15 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint pénteken, az Eb varsói nyitómeccsének napján akár tíz fokkal melegebb lehet, de borús, esős idő várható. A kellemetlenségek elkerülése érdekében 24 órával a meccsek előtt behúzzák a fővárosi aréna tetejét - adta hírül szerdán a TVN24 hírtévé.

 

A januárban átadott, 58 ezer férőhelyes Nemzeti Stadion (Stadion Narodowy) tetejének behúzható része nagy ellenálló képességű, az időjárás viszontagságainak is ellenálló anyagból készült. A stadion nézőtere fedett, míg a pálya feletti mobil tető bezárása húsz percet vesz igénybe.

 

Az Eb menetrendje szerint Varsóban öt mérkőzést bonyolítanak le. A viadal nyitómeccsét június 8-án a lengyel és a görög válogatott játssza, majd 12-én a házigazdák az oroszokkal mérkőznek meg, 16-án pedig az oroszok a görögökkel játszanak. Ezt követi a június 21-ei negyeddöntő és a 28-ai elődöntő.


Huszonnégy órás megfeszített üzemmódban működik majd Kijev valamennyi közműszolgáltató vállalata a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idején.

 

"Ideális tisztaságot kell biztosítanunk a városban, hiszen +vizsgázunk+, s ezt kitűnőre kell abszolválnunk. Ezt várja el tőlünk Kijev és Ukrajna, ezért fontos, hogy valamennyi szolgálatot maximális mértékben mozgósítsuk" - jelentette ki szerdán Olekszandr Popov, a kijevi állami közigazgatási hivatal vezetője az Eb-re való felkészülésről tartott munkaértekezleten.

 

Hangsúlyozta: a torna ideje alatt fokozott ügyeletet tartanak a kijevi áram- és vízszolgáltató vállalatok, hogy azonnal reagálhassanak minden lehetséges rendkívüli helyzetre. A város normális működése és a vendégek kényelme érdekében biztosítják az egyes kerületek kommunális szolgáltatóinak operatív együttműködését a nem várt helyzetek esetére - tette hozzá Popov. Megjegyezte: készen kell állniuk minden eshetőségre, de nem szabad megengedniük, hogy emiatt a kijeviek bármilyen kényelmetlenséget érezzenek.

 

Kijev első embere hangsúlyozta, hogy személyesen ellenőrzi majd a város rendjét, tisztaságát, és példás minőségű munkát vár el valamennyi közműszolgáltató vállalattól.


Helikopter-repülőteret és irányítóközpontot adtak át szerdán Kijevben a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai beruházásainak részeként.

 

A MI-8-as típusú gépek fogadására alkalmas leszállóhely és irányító központ megnyitása kapcsán Markijan Lubkivszkij, az Eb ukrajnai szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy a létesítmény a gépek fogadásán, indításán és kiszolgálásán kívül alkalmas hivatalos delegációk fogadására is, kiiktatva ezzel a kijevi forgalmi dugók jelentette akadályokat - adta hírül az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál.

 

Borisz Kolesznyikov ukrán miniszterelnök-helyettes és infrastrukturális fejlesztésért felelős miniszter az átadási ünnepségen arról adott tájékoztatást, hogy a helikopteres központ építése folytatódni fog, az öt modulból álló beruházás fennmaradó három szakasza ugyanis az Eb után készül el.

(Forrás: MTI.)

 


További hírek

  Az utolsó aranyló őszi napon a Mátrában jártunk
2020. 10. 17. 17:53 hirhatar.hu
  Pálinkás József már a miniszterelnök-jelöltséget is vállalná
2020. 10. 17. 17:53 hirhatar.hu
  Belebukott a DK-s képviselő a bitcoinbányászatba
2020. 10. 17. 17:53 hirhatar.hu
  A színháztermüket elzárták, a netet végleg lekapcsolták az ellenálló SZFE hallgatói elől
2020. 10. 15. 19:15 hirhatar.hu
  A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa lőtte fejbe magát a Zugligeti úton
2020. 10. 15. 19:15 hirhatar.hu
  Brutálisan emelkedik a cigaretta ára
2020. 10. 15. 19:15 hirhatar.hu
  40 ezer aktív beteggel számol novemberre a kormány
2020. 10. 13. 20:11 hirhatar.hu
  Három tanár halt meg eddig koronavírusban – közölte a PSZ
2020. 10. 13. 20:11 hirhatar.hu
  Pártot alapít Pálinkás József, az MTA volt vezetője
2020. 10. 12. 18:21 hirhatar.hu
  Karácsony Gergely szerint két szűk esztendő vár Budapestre
2020. 10. 09. 18:58 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport