XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A családirtás megdöbbentő részletei

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.07.21.
 Vasárnap
Ma Dániel napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 04. 08. 16:38     


A családirtás megdöbbentő részletei
Négy halott, a három sérült állapotát stabilizálták.

Megoperálták azt a nőt, akit a kulcsi családi tragédia helyszínéről a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállítottak; állapota stabil - mondta az intézmény orvos igazgatója péntek délután az MTI-nek. (MTI Foto: Koppán Viktor.)

 

Parrag József tájékoztatása szerint a 30-40 éves nőnek több sérülése volt, közülük az egyik életveszélyes lehetett volna, ha nem történt volna időben orvosi beavatkozás. A nő állapota jelenleg stabil, de az altatás utóhatása miatt kommunikálni egyelőre nem lehet vele - közölte az orvos igazgató.

 

A rendőrség egy 24 éves férfit gyanúsít azzal, hogy négy családtagját brutálisan megölte, hármat pedig megsebesített pénteken a Fejér megyei Kulcson. A gyanúsítottat elfogták.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: a fiatalember az édesapjával, a nagyszüleivel és a testvérbátyjával végzett, az édesanyját, a lánytestvérét és egy közeli rokonát megsebesítette. Az egyik nő életveszélyesen megsérült, őt mentőhelikopterrel a budapesti Honvédkórházba szállították, a másik két sérültet - egy férfit és egy nőt - rohamkocsival a székesfehérvári, illetve a dunaújvárosi kórházba vitték. Az 57 éves férfit a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórházban szintén megoperálták. Az intézmény tájékoztatása szerint a férfinak nincsenek életveszélyes sérülései; több nyílt törése és vágott sebe van.


A négy ember megölésével gyanúsított kulcsi férfi sérülései könnyebbnek bizonyultak, így az ellátását követően átszállították őt a rendőrségre, ahol a kihallgatása jelenleg is tart - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője péntek este az MTI-vel.

Garamvölgyi László elmondta: a férfit az elfogását követően a dunaújvárosi kórházba szállították. Ott a könnyű sérüléseit ellátták, majd a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra vitték, ahol azonnal megkezdték a kihallgatását. Az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz - tette hozzá a szóvivő.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai néhány órán belül elfogták a 24 éves férfit (Horváth Csanád Jutast), akit azzal gyanúsítanak, hogy péntek délelőtt egy karddal megölte négy családtagját - az édesapját, a nagyszüleit és a testvérbátyját -, míg az édesanyját, a lánytestvérét és egy közeli rokonát súlyosan megsebesítette  a Fejér megyei Kulcson. A tettes az elfogásakor nem tanúsított ellenállást.
A rendőrség közlése szerint a férfi egy kardszerű bozótvágó késsel, feltehetően családi veszekedést követően támadt rá hozzátartozóira a Hegyalja úti családi házban. A brutális bűncselekmény után, menekülés közben az épület előtt támadta meg egy másik rokonát, a súlyosan megsebesített ember értesítette a hatóságokat.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek azt mondta: három mentőautót és egy mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre. Ott hét sérültet találtak, akik közül négyen olyan súlyos sérülést szenvedtek, hogy esetükben a mentősök csak a halál beálltát tudták megállapítani. A mentőhelikopter egy életveszélyesen megsérült nőt a budapesti Honvédkórházba szállított, a másik két sérültet rohamkocsival a székesfehérvári, illetve a dunaújvárosi kórházba vitték.
Az MTI tudósítójának beszámolója szerint egy jól menő építési vállalkozó családjában történt a brutális gyilkosság. Kiss Csaba, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: az érintett család "átlagos" família.


Őrizetbe vették a négy ember megölésével gyanúsított kulcsi férfit és kezdeményezik előzetes letartóztatását - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika elmondta, hogy  a 24 éves férfit négy rendbeli befejezett és három rendbeli kísérleti szakban maradt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják.     A szóvivő tájékoztatása szerint a férfi Székesfehérváron, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán történt több órás kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. A rendőrök ezt követően bűnügyi őrizetbe vették és előzetes letartóztatását kezdeményezik.
A bűntett részleteiről szombaton várható tájékoztató - tette hozzá Németh-Kész Mónika.
    

A műtéteket követően, szombaton délelőtt jobb állapotban volt a Fejér megyei Kulcson péntek délelőtt történt családi tragédia három sérültje közül kettő, azok, akiket Székesfehérvárra és Dunaújvárosba szállítottak – tájékoztatták az intézmények ügyeletvezetői az MTI-t.

 Répásy György, a Fejér Megyei Szent György Kórház ügyeletvezetője elmondta, az 57 éves férfi a kézsebészeti részlegen fekszik, állapota jó. Több órás műtétet hajtottak végre rajta pénteken, további műtétekre nem lesz szükség. Csak vágott sérülései voltak, az ujjpercein lévő nyílt törések is vágásból eredtek.     

Gyöngyösi Pál, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház ügyeletvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, a tettes nővére túl van az életveszélyen a két és félórás műtétet követően. Számos súlyos, mély – inakat és izmokat érintő - vágott és szúrt sebbel került a traumatológiára, a lábán, hónaljban, fején voltak sérülések. Védekezésre utaló vágott sebei voltak a karján, amelyek nyílt töréseket is eredményeztek. További, helyreállító műtétekre is szüksége lesz az inak esetében.     


Szombat délután fél kettőkor tette közzé az MTI: A kulcsi ámokfutó nem bánta meg tettét, és már hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne; pénteki kihallgatása során a 23 év Horváth Csanád Jutas azt vallotta, hogy családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Németh-Kész Mónika elmondta, a helyszíni szemle, valamint a férfi vallomása alapján kiderült, a családtagokat külön időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg.
Az első támadást 34 éves bátyja ellen intézte még szerdán délután. Testvérével egy korábban vásárolt nyílpuskát akartak kipróbálni a ház közelében lévő egyik félkész ingatlanban, amikor a fivér egy késsel hátulról megszúrta bátyját. Ezt követően dulakodtak, ennek során többször megvágta késsel testvérét, aki életét vesztette. A bűntényt egyik családtagja sem vette észre. A nagyszüleire másnap, azaz csütörtökön támadt rá. A 87 éves nagypapát este behívta a könyvtárszobába, majd először puszta kézzel, később egy rugós késsel támadta meg. Miután meghalt, a 83 éves nagymamát szúrta meg többször egy disznóölő késsel a hálószobájában. A bűncselekmény során ő is életét vesztette.     

A többi családtaggal pénteken áramütéssel akart végezni. Be is vezette az emeletre vezető ajtó kilincsébe az áramot, ami miatt a házban áramszünet lett, de áramütés senkit nem ért. Ezt követően ment fel 36 éves nővére szobájába, akire szintén késsel támadt rá. A támadást nem tudta befejezni, mert a nő kiabálására a szülők a segítségére siettek.     

Dulakodni kezdett a 60 éves apával, aki egy bozótvágó késsel próbált védekezni, de végül fia azzal és egy másik késsel őt is megölte. Ezt követően támadt rá ugyanezekkel az eszközökkel 63 éves édesanyjára is, aki a támadás során életveszélyes sérüléseket szenvedett.     

A nővérének mindeközben sikerült barátját, az 56 éves rácalmási férfit értesítenie a történtekről, és segítséget kért tőle. A férfi először a rendőrségre ment, majd rendőri segítség nélkül a kulcsi házhoz ment egy bottal a kezében. Amikor az elkövető meglátta őt, megtámadta a bozótvágóval és súlyosan megsebesítette.     

A százados hozzátette, a helyszínelés során lefoglalták a férfi által a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket. Két bozótvágót, két kést és egy bicskát. Az elsődleges pszichiátriai vizsgálat alapján a gyanúsított azonnali kényszergyógykezelése, elmeorvosi megfigyelése nem szükséges, azonban a későbbiek folyamán elmeorvosi vizsgálatára sor kerül.

 

Vasárnap fél tizenkettőkor írta az MTI: A Székesfehérvári Törvényszék elrendelte a négy családtagja meggyilkolásával gyanúsított kulcsi férfi 30 napos előzetes letartóztatását – közölte a törvényszék szóvivője vasárnap az MTI-vel. Gieszné Boda Orsolya elmondta, a gyanúsított a délelőtti meghallgatása során - a rendőrségi kihallgatásához hasonlóan - beismerte tettét. A 24 éves férfi a törvényszék határozatát tudomásul vette, így az előzetes letartóztatás jogerős. A szóvivő közlése szerint a kényszerintézkedést azért rendelték el, mert fennáll a bűnismétlés és a szökés veszélye. A nem nyilvános meghallgatáson a gyanúsított mellett a védőügyvéd, a bíró és az ügyész vett részt. A férfit több emberen különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amelyért 10-től 20 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújthatják.

A gyilkossággal gyanúsított Horváth Csanád Jutast a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti főosztályának tagjai pénteken fogták el a Fejér megyei településen. Előzőleg egy vérző ember kért segítséget a szomszédoktól. A TEK munkatársai a házból elmenekült gyanúsítottat egy közeli bozótos területen fogták el. A férfi nem tanúsított ellenállást. A gyanúsított a pénteki kihallgatása során azt vallotta, hogy tettét nem bánta meg, már hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket.

 

A négy hozzátartozója meggyilkolásával gyanúsított kulcsi férfi kirendelt ügyvédje teljesen normális embernek ismerte meg védencét.

"Beszélgetésünk során normális személyiségű embernek tűnt, a szó hétköznapi értelmében. Olyan embernek ismertem meg, akivel bármilyen témáról akár órákig lehetne beszélgetni. És közben az ember soha nem jönne rá, mit követett el valójában. Egyszóval, nem mennék át az utca túloldalára, ha jönne velem szemben" – mondta Hortobágyi Tibor vasárnap az MTI-nek a gyanúsítottról.
Az ügyvéd közlése szerint a büntető törvénykönyv rendelkezései alapján emberölés minősített esete áll fenn, amelyet a gyanú szerint több emberen különös kegyetlenséggel követett el védence. Úgy vélekedett, hogy ezért 10-20 évig, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Azt azonban megjegyezte, elmeorvosi vizsgálatra biztosan szükség lesz, hogy tisztázódjon, a gyanúsított a cselekmények elkövetésekor beszámítható volt-e. "Amennyiben nem volt beszámítható, akkor kóros elmeállapota miatt nem lehet majd büntetni, és kényszergyógykezelést kell elrendelni" – tette hozzá.

Az ügyvéd az okokról kifejtette, azokat nehéz lesz megállapítani. Védence gyermekkori tragédiára nem emlékszik, amely esetleg ilyen cselekedeteket váltott volna ki belőle. A férfi úgy tájékoztatta őt, hogy soha életében semmilyen gyógyszert, sőt C-vitamint sem szedett. Kábítószereket soha nem próbált ki, "távoli viszonyban volt az alkohollal is". Hortobágyi Tibor arról nem tudott nyilatkozni, hogy a házkutatás alkalmával találtak-e bármiféle tudatmódosító szert a családi házban.

A gyanúsított a pénteki kihallgatása során azt vallotta, hogy tettét nem bánta meg, már hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket.
A Székesfehérvári Törvényszék vasárnap elrendelte a gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását.

(Forrás: MTI.)

 


További hírek

  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport