XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A Chorin család hamvai hazatértek

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.19.
 Péntek
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,76 Ft
   CHF árfolyam
   405,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 11. 08. 20:22     


A Chorin család hamvai hazatértek
Dr. Chorin Ferenc, hitvese, született báró Weiss Daisy, és legifjabb Chorin Ferenc hamvai New Yorkból hazatértek végső nyughelyükre, a Chorin sírba, Budapesten. A temetésen – mely a Kerepesi úti Nemzeti Sírkertben (26/1-1-14) volt november 8-án délelőtt -, közreműködött dr. Erdő Péter, bíboros, esztergomi érsek.

 

A temetésre Bécsből Budapestre érkezett Chorin-Strasser Daisy (Ifj. Dr. Chorin Ferenc lánya, Weiss Mannfréd unokája) és a Chorin család tagjai, akik szerte a világból jöttek el erre az eseményre.


 

A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület képviseletében az eseményre meghívott dr. Bolla Dezső elnök és Bárány Tibor alelnök vettek részt.


 

A sirban – melyet Horvay János szobrászművész Bánat című alkotása díszít – id. Dr. Chorin Ferenc, a magyar főrendiház tagja (1842. május 11. - 1925. január 20.) és felesége, Dr. Chorin Ferencné, született Russ Amália (1859. augusztus 20. - 1921. november 9.) hamvai nyugodtak eddig.


 

A három, most hazatért urnában ifj. Dr. Chorin Ferenc (Budapest, 1879. március 3. - New York, 1964. november 5.), valamint felesége, - akit 1921-ben vett nőül - Chorin Ferencné, született báró Weiss Daisy (1895-1988), és fiuk, legifjabb Chorin Ferenc (1928 – 1952) földi maradványait helyezték végső nyugalomba, a dr. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek által megszentelt sírban.


 

 


Söpkéz Sándor, a Chorin család tagja közösségi oldalán egyebek között ezt írta:

Ritkán felemelő esemény egy temetés. Dr. Chorin Ferenc, a Felsőház tagja, a Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, hitvese Weiss Daisy, és fiúk Ferenc tért haza, New Yorkból, hosszú, kényszer emigráció után, végakaratuknak megfelelően.

Köszönet érte az unokának, Rudy von Strassernek és feleségének Ritának.

A szertartást Erdő Péter bíboros tartotta, nagy köszönet neki!

Apjától, és legjobb barátjától a 94 éves lánya, Chorin Strasser Daisy búcsúzott, szűk családi és baráti körben.

Chorin Ferenc és családja hazatért, oda ahova mindig tartozott. A Kerepesi temetőben már együtt édesapjával, id. dr. Chorin Ferenccel, és Russ Amáliával. Isten nyugosztaljon Benneteket. A Söpkéz család.”

 

 

 

 

A szintén résztvevő Ungváry Krisztián történész az eseményről – Egy különleges temetés címmel - így írt közösségi oldalán:

 

Ritka az, amikor egy temetői esemény nem elszomorító hanem felemelő - nekem ma ebben volt részem. Reggel 9-kor a kerepesi úti Nemzeti Sírkert egyik régen nem bolygatott kriptáját nyitották meg. A család sírboltja egy igazi hazafit fogadhatott vissza az anyaföldbe. Dr. Chorin Ferenc, a Felsőház tagja, a Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke tért haza, végakaratának megfelelően.

A szertartást Erdő Péter bíboros tartotta, gyászbeszédet 94 éves lánya, Chorin Daisy mondott.

Végén hegedűről a magyar himnusz szólt - ahogyan ez New Yorkban is történt, ahol az első eltemetésre került sor még 1964-ben.

Nagy élmény volt ezen az eseményen jelen lennem: a XXI. század második évtizedében átélnem valamit, ami a XX. század első felének és közepének meghatározó pillanata volt.

A kis termetű Chorin szociálisan érzékeny, a művészetek iránt nyitott és nagyon okos ember volt. Letartóztatásakor 1944-ben a gestapósok is befektetési tanácsokat kértek tőle. Nagyvonalúan támogatta Horthy Miklóst az emigrációban, de nem csak őt hanem sok más magyar menekültet is. Vagyonát részben örökölte, de jelentős részben tudásával szerezte és tartotta meg. Azt hiszem ha találkozna a mai magyar milliárdosokkal, furcsán érezné magát, de hihetetlen nyitottsága talán még azon a kultúrsokkon is átsegítené, amit egy Mészáros Lőrinccel való találkozás jelenthet.
Egy ilyen alkalom sok apró, jelentéktelennek tűnő de egy történésznek aranybányát jelentő információt rejt. Hogy hány levelet váltott az emigrációban Horthy Chorinnal. Hogyan vettek télikabátot Edelsheim-Gyulay Ilonának New Yorkban? Milyenek voltak a Chorin-villában a vacsorák?


Gyalázat, hogy a magyar bíróságok és velük együtt a magyar kormányzat úgy gondolja, hogy a lopás elbirtoklással legalizálható. A Chorin-család műkincseiből az, amit nem a szovjetek vittek el, a zsidó műkincskormánybiztossághoz és onnan a magyar múzeumokhoz került. A család nagyvonalúan lemondott volna az értékel jelentős részéről, ha a másik részét visszakapja. Első fokon a bíróság nekik is ítélt, annál is inkább mert nem volt vita tárgya, hogy az ő elrabolt műkincseikről van szó. Mindezt ennek a posztnak apropóján azért kell leírnom, mert a végtisztességnek az is része, hogy az elorzott holmi visszajár.


Nem kifogásolom, hogy az eseményen nem vett részt Csepel polgármestere, az Országház elnöke és hasonló közjogi méltóságok - bár Chorin társadalmi és politikai jelentőségéhez ez illett volna. Az esemény ugyan nyilvános de nem demonstratív aktus volt, így az említettek nem is tudtak róla. Azt azonban kifogásolom, hogy hetvenöt évvel a család kifosztása után sem tud pontot tenni a magyar állam az ügy végére, hanem úgy gondolja hogy a rablott értékek megtarthatóak. A Szépművészeti Múzeum nyilván szegényebb lenne jónéhány műkinccsel. Mégis azt gondolom, inkább néznék üres falakat egy múzeumban mint az állami kifosztás dokumentumait. Én sem szeretném saját családi képeimet más lakásában látni. „

 

 

Bárány Tibor – 21. kerületi Hírhatár Online

Fotók: Bárány Tibor

 

Forrás: Wikipédia, Facebook


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport