. Ma Márk napja van.
Volt öböl - nincs öböl...
2019-11-14 19:29:46
Volt öböl - nincs öböl...

Volt öböl - nincs öböl...

A Csepeli Szabadkikötőnek 91 éves története alatt négy öble volt. Ma már megint csak három (A Petróleum-kikötő öböl és a két kereskedelmi öböl.) A negyedik nem létezik.

A hatvanas években kezdték kialakítani a negyik öblöt, amely félkész maradt, soha nem fejezték be, nem használták semmire, csak a helyet foglalta.

A rendszerváltás után tíz-egynéhány évvel a terület tulajdonosa ráébredt: az öbölnél sokkal többet ér a földterület, ezért betemették az öblöt.

(A MAHART és a Szabadkikötő történetéről ITT olvashatnak.)

 

 

„Budapest XXI. kerülete, Csepel, volt Mahart III. (kereskedelmi) öböl és környékének hasznosítatlan, klasszikus barnamezős területe. A terület Csepel Szigetcsúcs része. A döntően használaton kívüli és alulhasznosított területet a főváros az egyik legértékesebb tartalék fejlesztési területeként tartja számon, mely elsősorban kedvező városszerkezeti elhelyezkedése miatt értékesebb funkciók betöltésére is alkalmas. A Szabadkikötő III. öblének feltöltése által jött létre a fejlesztési terület, mely épületállománnyal nem rendelkezik. Nyugatról a Duna, keletről a Weiss Manfréd út határolja.

 

A terület a Weiss Manfréd út mentén fekszik, amely a város településszerkezeti terve szerint II. rendű főút besorolású. Az út mentén halad a H7-es HÉV vonala a Szabadkikötő megállóval. A közlekedési rendszer tervezett fejlesztései közül a területet a Galvani Duna híd építése érinti, amely a XI. kerületi Galvani utca és a IX. kerületi Kén utca közötti közúti átkötést jelenti. Kerékpáros infrastruktúra fejlesztés tervezett.

 

A terület a Dunával határos, amelynek medre Natura 2000 terület és az Országos ökológiai hálózat része. A terület Duna felőli oldalán értékes facsoportok találhatóak. „

(A 2018. decemberében készült szöveget a „Barnamezős és belvárosi használaton kívüli területek Budapesten” című fővárosi kataszter-kiadványból idéztük .

 

A Szabadkikötő negyedik öble tehát ma már nem létezik.

A Google Maps segítségével most felidézzük a negyedik öböl eltüntetésének néhány állomását...

 

2000

 


2002

 

 












2004

 

 

2005

 

 

 2006

 

 2008

 

 

2009

 

 

2010

 

 

2011

 

 

2012

 

 

2013

 

 2014

 

 

2015

 

 

2016

 

 

2017

 

 

 

 

 

 

 

21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

 

Forrás: googlemaps

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2019-11-14 21:23:18

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>