. Ma Eleonóra napja van.
Réti Pál Fotoklub: 85!
2013-02-06 08:24:27
Réti Pál Fotoklub: 85!

Réti Pál Fotoklub: 85!

Nyolcvanötödik évfordulójának megünneplésére készül a Réti Pál Fotóklub. Aligha van Csepelen olyan, aki ne hallott volna róluk, vagy ne találkozott volna képeikkel kiállításokon.

Tekintsünk vissza e jeles évforduló alkalmából a klub történetére, melyben az évek, mint a gyöngysor szemei peregnek az időben, kaleidoszkópjukban pedig színes üvegcserepek helyett remek fotók sorakoznak.

 

 

 

Talán maguk az alapító tagok sem gondolták hajdanán, hogy az általuk létrehozott klub sok-sok évvel később elérkezik ehhez a születésnaphoz.

1928-ban, az akkori Weiss Manfréd gyár dolgozóiból alakult meg a fotóklub, ahol viszonylag hamar magas színvonalú művészi tevékenység bontakozott ki.

1940-től Reicher József fotográfus vezette a fotóklubot. A klub a kezdeti emlékfotóról a szakmailag is jellemezhető fotókészítésre tért át. 1961-től 1972-ig a klub tagjai a Csepeli Munkásotthon szakköreként Prém György vezetésével különböző hazai kiállításokon is szerepeltek. A klub életében magas színvonalú művészi tevékenység bontakozott ki.

 

A Csepeli Munkásotthon épületébe – jelenlegi helyére – 1968-ban költözött a klub, munkáik több, országos és külföldi kiállításokra is eljutottak.

A klub vezetője Szemerédy Zoltán (1972-1975) fotószakíró már fotótanfolyamokat, előadásokat is tartott a klub tagjainak. 1975-től 2003-ig Konrády Attila fotóriporter vette át a klub szakmai irányítását.

A foglalkozások tematikus munkatervébe neves fotóművészek (Lussa Vince, Müller Ferenc, Járai Rudolf, Keleti Éva, Horling Robert, Eifert János, Jung Zseni, Balogh Ferenc) előadásaikkal bekapcsolódtak és emelték a Fotóklub színvonalát. A gyárlátogatások mellett a tagok témaválasztása jelentősen bővült, sőt a műtermi fotózás is helyet kapott.

 

A Csepeli Fotóklub képeit a Népművelési Intézet szakzsűrije nyilvánosan bírálta el, melyből igen sokat tanultak a tagok. Alapító tagként közreműködtek 1993-ban a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) létrehozásában.

 

A  Fotóklub munkái országos és külföldi kiállításokra is eljutottak. Munkáiról elismerőleg nyilatkoztak többek között Réti Pál, Bencze Pál, Bogdán Román, Keveházi Gábor is.

 

Éppen tizenöt éve, hogy felvették a fotó-amatőr mozgalom kitűnő szervezőjének, Réti Pálnak (1918–1989) a nevét, többek között így kívánják ápolni a fotóművész emlékét.

 

A klub rendszeresen részt vesz a MAFOSZ Szalon
kiállításain és a Fotóművészeti Nyári Egyetem rendezvényein. A Réti Pál Fotóklub 75. évfordulóján (2003.) a MAFOSZ a Klubot Elismerő Oklevéllel tüntette ki. A 2003. évi 75. jubileumi évalkalmából Budapest-Csepel Önkormányzat felkérésére a Fotóklub fotósorozatot készített Csepel életéről, melyet a horvátországi Rijeka testvérvárosban mutattak be fotókiállításon. Két régi klubtagjuk a MAFOSZ által adományozható kiemelkedő eredményért Fotóművészi címet kapta meg. A Fotóklub az elmúlt évtizedek munkájáért a Vasas Szakszervezet Művészeti Nívódíját és a MAFOSZ Réti Pál Plakettet kapta.

 

Napjainkban is gyakran hallatnak magukról, hiszen művészet, vagy hivatás; a vérbeli fotós nyitott szemmel jár a világban és lelki szemeivel is lát. A megörökítésre váró pillanatok sora pedig kimeríthetetlen, s ezeket szívesen tárják a nagyközönség elé, így segítik az esztétikai élményeken túl a művészetek iránt érdeklődő, laikus szemlélődők jobb eligazodását.

 

A Réti Pál Fotóklub vezetője 2003-tól Tüske István fotográfus. Minden témában szeret fényképezni, de ami a legközelebb áll hozzá, az a mozgásábrázolás. A klubtagok féléves munkaterv szerint dolgoznak. A két félév programja az aktualitásokat célozza meg és dolgozza fel. A társklubokkal, mint például a kőbányaival vagy az óbudaival, jó kapcsolatot ápolnak, csereklubnapokat tartanak, tapasztalatokat cserélnek, egy-egy nagyobb fotós rendezvény zsűrizésén is részt vesznek.

 

A fotóklub tagjai a legkülönfélébb témák fényképezésében jeleskednek: portré, természet, aktfotózás, sport, makró, tájkép, állatok, épületek, a környezet és maga az EMBER! A pillanatokat – amelyek magával ragadóak, vagy groteszkek is akár – örökítik meg ők, a képpel írók. Különös érzékenységgel fordulnak a világ felé, képeikkel üzennek, hol és hogyan éltek, milyen volt a világ…

 

Álljanak itt név szerint a rendszeresen kiállító klubtagok:

Bárány Tibor, Berta Béla, Borbély Lajos, Cs. Szabó Imre , Czúni Imre, Dr. Szinay Miklós, Gábori Attila, Habus Lajos, Halászi Vilmos, Hatvani Ágnes, Hodossy Ilona, Kántor Katalin, Kis Sándor, Kollár László, Kovács Gyula, Mizik Zsuzsa, Molnár Fanni, Oberlander Sándor, R. Kóródi Zsuzsa, Rigó Róbert, Sehr Miklós, Simonovicsné Schmidt Ilona, Szabó Csaba, Székely János, Tóth László Zoltán, Tüske István, Varga Csaba, Végh Péter.

 

Kosztolányi Dezső 1932 októberében Pesti Hírlapba írt esszéjében a művészi szépségről vallott. Egy kép előtt valaki így szólt: „Szép! Szép – ismételte meg a költő, majd gondolkodóba esett: De miért szép?” Ezt a tűnődést folytathatjuk mi, mai szemlélődők is egy-egy kép előtt…

 

Idézzük most fel az utóbbi évek sikeres kiállításait:

2010-ben „Április bolondságok”, „Feketén-fehéren” és „Új fotóstársaink művei” címmel rendeztek kiállításokat.

2011-ben „Tavaszi Tárlat”, „Nők+Gépek=Képek”, „Cipő” és „Szeniorok alkotásai” címmel tartottak kiállításokat.

2012-ben „Évadnyitó Tárlat”, „Mesterségek”, „Négy fotós, négy stílus” című kiállításokon mutatkoztak be a klub alkotói műveikkel.

 

Az idei év első, idénynyitó kiállítását február 21-én nyitják meg a Galéria 21-ben.  

A Réti Pál Fotóklub 85-dik, jubileumi kiállítását 2013 második felében rendezik meg a nagyközönség előtt a Csepeli Munkásotthon Galéria 21 kiállítótermében, ahol a múlt és a jelen tehetséges klubtagjainak műveit mutatják be.

 

A tervek szerint ezt a kiállítást a Csepel Galériában is bemutatják majd.

 

Dr. Szinay Miklós fotográfus-krónikás több éves kutatómunkájának eredményeként mára gazdag anyag gyűlt össze a fotoklub történetéről, a klub tagjai most azon dolgoznak, hogy ebből egy évfordulós kiadvány láthasson napvilágot.

 

A nyomda azonban nem dolgozik ingyen, a klub anyagi lehetőségei pedig igencsak végesek.

 

Ezért a Réti Pál Fotoklub várja – és előre is megköszöni – vállalkozások, szervezetek és magánszemélyek adományait, támogatását.

 

 

 

 

 

A Klub jelmondata:


Az a fotós, akit megragad egy érdekes jelenet, szép táj, épület, arc vagy egy érdekes fényhatás és ezt megörökíti, esélyes arra,hogy alkotóképességét mások előtt is bemutathassa.

 

Forrás: Csepel Újság 2008/5, retipalfotoklub.info, 21. kerületi Hírhatár

Utoljára frissítve: 2013-09-28 10:33:04

További híreink
Válassz valami menőt a kamasz gyermekednek!
Kamasznak lenni nem könnyű. Hát még egy kamasz szülőjének! A sok ellentmondás, bezárkózás és persze a hatalmi harcok. Ám karácsonykor az ember ezt igyekszik félre tenni, ...
2019-11-21 12:33:42, Hírek, Kultúra Bővebben
Halász Imre (1938-2019)
Újságíró, költő, lokálpatrióta, azaz EMBER. Foglalkoztatta a múlt, s a jelen is. Bár életét az irodalomnak szentelte, a csepeliek sok kisebb-nagyobb közösségében is előf...
2019-10-17 19:10:11, Hírek, Kultúra Bővebben
Utazási élményeink
A Csepeli Munkásotthon Stemmer Ferenc Fotóklubjának kiállítása.
2019-09-05 15:22:24, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A puha és regeneráló fátyolmaszk használata könnyen lehet, hogy mostantól a kedvenc bőrápolási rutinok közé fo...
Bővebben >>