. Ma György napja van.
Rentsch Piroska fotokiállítása
2015-08-23 16:51:13
Rentsch Piroska fotokiállítása

Rentsch Piroska fotokiállítása

A Galéria 21 kiállító teremben, a Csepeli Munkásotthon földszintjén augusztus 20-án, délután négy órakor nyílt meg Rentsch Piroska írónak, a Magyar Írószövetség tagjának fényképkiállítása, amely szeptember 9-ig tekinthető meg.

 

„Sikerült eljutnom Afrikába, sőt, mint kiderült ez a periódusa az életemnek is sorsszerű. Azért kellett elmennem, és végig szenvednem az előre tervbe vett három hónapot, hogy a hőség és a keserűen veszélyes tapasztalataim izzadságcseppjei árán egy igaz regény megszülethessen. Igaz, az átélt sokkos élmények miatt hónapokig képtelen voltam a témához nyúlni, de mára már kész van. A megpróbáltatásokhoz igazítottam a címét is: - Három hónap letöltendő…” (püspokladany.hu)

 

Piroska Rentsch írónő "Afrikai portrék és életképek" című fotókiállítása és a kiállítás témájához kapcsolódó, "Három hónap letöltendő..." című afrikai megpróbáltatásaiból született regény bemutatóját Lengyel Géza tanár úr, a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó Munkás Klub elnöke nyitotta meg. Részletes leírását adta a ghanai állapotoknak.

 

Megtudhattuk, hogy Ghána Nyugat-Afrikában, a Guineai-öböl partján található. Keletről Togo, északról Burkina Faso, nyugatról Elefántcsontpart határolja. Beszédes információ, hogy a terület brit gyarmatként a "Gold Coast", azaz Aranypart nevet viselte, mely termékeny földjeiről, elsősorban kakaóültetvényeiről volt híres. A Ghána nevet az 1957-es függetlenséggel kapta az ország. Fővárosa Accra.

Ghánában, mint az Afrikában megszokott, sokféle etnikai csoport él, szinte mindannyian sötét bőrű szudáni népcsoportok. Legnépesebb etnikum az akan 44%-kal, őket követik a moszik, a szomszédos Burkina Faso legnépesebb etnikuma 16%-os aránnyal. Nem sokkal kevesebben vannak az ewék 13%-kal. A ga-adaigme törzsek 8%-ot tesznek ki. Több országban is elterjedt szudáni népcsoport a gurmák és a jorubák, előbbiek 3, utóbbiak már csak 0,6%-át adják a népességnek.

Továbbá még számtalan kisebb szudáni fekete népcsoport él az országban. Ők a csekély számú európai (brit) származású lakossal együtt 15%-át teszik ki a népességnek. Szintén afrikai sajátosság, hogy az emberek rendkívül vallásosak.

Az ország lakosságának 68,8%-a keresztény (18,6% protestáns, 15,1% katolikus, 24,1% pünkösdi/karizmatikus), 15,9%-a muzulmán, a maradék pedig többnyire törzsi vallású.

 

 

 

 

Európa elektronikai hulladéka elsősorban Afrikába, ezen belül is Ghánába kerül, ahol számos család él az illegális szemétgyűjtő helyek közvetlen közelében.

 

A telep helyszíne a ghánai főváros, Accra egyik nyomornegyede. Minden évben ötmillió használt tv-készülék kerül erre a gyűjtőhelyre.

 

A kiindulási helyek Európa, az Amerikai Egyesült Államok és Kína. A telep lakói - az egészségük és az életük kockáztatásával - igyekeznek megszerezni a hulladékból az értékes anyagokat (rezet, alumíniumot, vasat).

 

A 35 millió ghánai körülbelül egynegyede él a létminimum alatt, közülük 40 000 család lakik e nyomornegyed területén található viskókban.

 

Ghánát az Akwaaba jelzővel szokták jellemezni, melynek jelentése: Isten hozott. Ez Ghána szlogenje, mert a helyiek emberszeretetét, jószívűségét tükrözi.

 

Piroska Rentsch erről szóló, ottani élményeiből írt Három hónap letöltendő… címmmel könyvet, melyről a kiállítás megnyitóján is beszélt.

 

 

 

 


21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Utoljára frissítve: 2015-09-14 15:54:20

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>