. Ma Emma napja van.
Önkormányzat kontra csepeli szülők
2015-04-23 15:40:46
Önkormányzat kontra csepeli szülők

Önkormányzat kontra csepeli szülők

Első menet

 

Január végén a fideszes többségű csepeli képviselő-testület előzetes szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy az összes kerületi fenntartású ovit „tagóvodaként" egyetlen adminisztratív központ alá sorolják be. (Addig a 24 érintett intézmény közül 11 „bázisóvodaként, 13 pedig tagóvodaként működött.)

Az eddig önálló óvodák vezetőinek kinevezése az elképzelés szerint ezzel megszűnik, mind a központ, mind a tagóvodák élére frissen kiírt pályázatok alapján választanak új vezetőket.

Horváth Gyula, DK-s képviselő szerint éppen ez, a vezetők tömeges lecserélése volna a voltaképpeni cél. Ezt a felvetést a Fidesz visszautasította.

 

A január 26-i képviselő-testületi ülés mély nyomokat hagyott Borbély Lénárd csepeli polgármesterben, Morovik Attila alpolgármesterben és állandó tettestársaikban a Fidesz-frakció hang nélkül gombot nyomogató tagjaiban. Óvodás gyermekeikért aggódó csepeli szülők tanították móresre a hatalmi tébolyban szenvedő városvezetőket. 

Értesülésünk szerint Borbély és társulata reszketni méltóztatott, amikor meglátta, hogy még a csilláron is lógnak az érdeklődők a képviselő-testületi ülés megkezdése előtt. A széksorok, a pótszékek és az állóhelyek főként csepeli édesanyáktól és óvónőktől voltak zsúfoltak. Polgármesteri előterjesztésben a csepeli óvodák összevonásáról kellett dönteni. Kellett, mert egyelőre még az ilyen feladványokat nem lehet eldugni. Morovik Attila, aki enyhén szólva sem mestere a világos beszédnek, eldadogta, hogy az előterjesztést, az óvodák összevonásának gondolatát a megkérdezett óvodák többsége - számszerint öt gyermekintézmény - elutasítja, egy támogatja, három pedig hezitál. A szakszervezetektől nem kaptak (nem kértek?) véleményt.

A  csepeli szülők viszont egyöntetűen elutasítják a csepeli óvodák összevonását. Ez akkor derült ki, amikor Morovik alpolgármestert kérdőre vonták, az írásos anyagból miért hagyták ki a szülők véleményét. A tetemre hívott kerületvezető ennek hatására a helyszínen olvasta fel  a szülők összesített véleményét: NEMET MONDANAK AZ ÓVODÁK ÖSSZEVONÁSÁRA 

 

Az összevonást elutasító  véleménynek az ülésen jelen lévő édesanyák és édesapák előbb a széksorok között, azután pedig a felszólalók között is hangot adtak. A kerületi  Fidesz képviselői - honoráriumaikat féltve - több mint négyéves hagyományaikhoz híven, hallgattak mint szag a fűben. Az ellenzéki képviselőktől záporoztak a kérdések és az érvek. Volt, aki indulatosan és volt, aki érvelve fejtette ki véleményét, amely szerint Csepelen jelenleg nincsenek meg a feltételei az óvodák összevonásának.

Úgy tudjuk, a drámai csúcspont az volt, amikor a Hétszínvirág óvoda vezetője - leküzdve minden félelmét, izgalmát -  szelíd szavakkal foglalta össze, hogy milyen veszteséget okozhat a kicsiknek, ha a terv szerint sok óvónőt a nevelés mellett adminisztrációs munkára is köteleznének. A pedagógus felvázolta, hogy csupán az ő életében milyen stresszt, feszültséget okozott az óvodai túlterheltség karácsony környékén. (Borbélyék még csak egy köszönömöt sem rebegtek az évtizedek óta dolgozó asszonynak.)

 

A katartikus élményt azonban egy fiatal édesapa okozta. Logikus érvelésével együtt Borbély Lénárdot azzal hozta ki a béketűrésből, hogy bejelentette: két nap alatt, két óvodánál 250 szülői aláírást sikerült összegyűjtenie az összevonás ellen. A polgármester már kérte is volna a listát ájtatosan, hogy aztán, ha úgy hozza kedve, akkor valamiféle  szabálysértési eljárást indíthasson a "szenzitív adatok" szabálytalan gyűjtése miatt, de a férfi szemébe vágta, az aláírók védelme miatt a listát ki nem adja a kezéből. Borbélynál szakadt a cérna, és célozgatni kezdett arra, hogy a férfit a háttérből nyilván a baloldaliak lázítják. Az ifjú apa szelíden javasolta a fideszes polgármesternek, nézze meg a helyi Fidesz támogatóinak listáját, azon az ő nevét is meg fogja találni...

De ha ezt az előterjesztést most megszavazzák, akkor nyugodtan kihúzhatják a Fidesz szavazók közül... A pokol elszabadult. A közönség körében hatalmas, nyílt színi tapsot aratott a halk szavú csepeli édesapa...

 

Mindez nem akadályozta meg a létszámfölényükkel visszaélő fideszeseket, hogy (12:8 arányban) megszavazzák a csepeli szülők által nyíltan és szenvedélyesen elutasított óvoda-összevonási javaslatot. Beletörődés nélkül, az óvónőkért és a gyerekekért aggódva, nagy felháborodással távoztak a szülők az ülésről. 

 

Második menet

 

A fideszes többségű képviselő-testület február 26-án már másodszor foglalkozott a csepeli óvodák összevonásával. Az ülésen kiderült: a csepeli szülők, az óvodavezetők, óvónők és óvodai dolgozók egyöntetűen ellenezik a tervezett intézkedést. Magyarán: senki sem ért egyet Borbély Lénárd polgármester ötletével, Morovik Attila alpolgármester magyarázkodásával,  az óvodák összevonására vonatkozó javaslatukkal.

 

A hivatalos szócső cikkében azt is  olvashatjuk, az összevonás „a kilencvenes években megkezdett átalakulások utolsó állomása”. Hazugság! A 90-es években meglévő 26 kerületi óvoda összevonása (26-ból 12 óvoda lett), csak az egymáshoz közel elhelyezkedő óvodák összevonására terjedt ki, s nem volt célja az egész óvodai rendszer most tervezett centralizációja. Ebből következően azt állítani, hogy „az átalakításokat elindító balliberális képviselők ellenzékben már nem támogatták a javaslatokat”, már több, mit csúsztatás.

Hazugság! Egyrészt, mert a több mint 15 évvel ezelőtti folyamatot nem lehet a jelenlegivel összehasonlítani, másrészt, mert olyan baloldaliak sem támogatták a javaslatot, akik akkor nem voltak képviselők, harmadrészt, nemcsak a „balliberális képviselők” szavazták le Borbély Lénárdot. A fideszeseken kívül senki sem támogatta javaslatát. 

Borbély Lénárd polgármester politikai érvelése, miszerint   a szülők ellenvéleményét az MSZP mesterkedése generálja, a helyszínen azonnal csúfosan megbukott, szakmai argumentumát („a gyerekek és a szülők semmit sem fognak érezni az átalakításból”) senki nem fogadta el. Kivéve a most is bólogató jánosként, minden érveléstől irtózó, beintésre némán  szavazó párttársait. Őket ugyanis csak a frakciófegyelem tartja kordában.

 

Harmadik menet

 

A csepeli szülők ennek ellenére nem adták fel. Az interneten blogot és Facebook oldalt indítottak, ahol továbbra is az óvodák összevonása ellen ÉRVELNEKAz érvelést néhány napja PETÍCIÓVAL egészítették ki. A tiltakozás kezdeményezői ezt írják:

A CSEPELI ÓVODAEGYESÍTÉS ELLEN

"Tiltakozunk a csepeli óvodák központosítása, egyesítése ellen.

Meg vagyunk győződve hogy az átszervezéssel az óvodai munka színvonala nemhogy javulni nem fog, de megjósolhatóan hanyatlásnak indul majd. Csak szét kell nézni ott ahol ez már megtörtént, esetleg összevetni a tervet és a köznevelési törvényt (különös tekintettel a tagóvodavezetőre vonatkozó részre..) Amellett, hogy az új rendszer olcsóbb nem lesz, ezt már a döntéshozók is kimondták. „

A tiltakozó csepeli szülők április 14-én demonstrációt szerveztek. A Csepeli Munkásotthonnal szemközti területen találkoztak, s onnan lufis családi felvonulással átsétáltak a Csepeli Polgármesteri Hivatalhoz...

A tüntetés szervezői ezzel a demonstrációval azt kívánták bizonyítani,  hogy gyermekeik érdeke, jövője azonos Csepel érdekeivel és jövőjével.

 

Negyedik menet

 

Borbély Lénárd április 16-án reggel hét órára rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze két napirenddel. Ellenzéki képviselők az óvodák szeptember elsejei összevonására vonatkozó február 26-i döntést akarták visszavonatni. A polgármester is benyújtott egy előterjesztést, ő - kisebb jogszabályi módosításokkal együtt - az óvoda-összevonás előkészítésének folytatását szorgalmazta.

Aki csak egy kicsit ismeri a Néma Leventét alakító, többségben lévő kormánypárti képviselőket, azokat - sajnos - nem érte meglepetés. A szülők javaslatait már az első pillanatokban lesöpörték, a polgármesterét elfogadták. 

A tiltakozó csepeli szülők és az ellenzéki képviselők miatt azért történt más is a képviselő-testületi ülésen, amitől a városvezetők pofára esése tovább fokozódott. Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője, aki maga is jelen volt a rendkívüli tanácskozáson, ezt írja a Facebookon:

"...Az elején Morovik Attila azonnal javasolta az ellenzéki napirendi pont levételét, mely felfüggesztette volna az óvodák összevonásáról szóló határozatot, amit persze a Fidesz képviselői meg is szavazták. A többség által előterjesztett napirendi pont kapcsán aztán elég rendes vita bontakozott ki. Hudák János keményen számon kérte a polgármesteren, hogy az ÁROP keretében készített átszervezési átvilágításban szó sincs arról, hogy ők javasolnák az ovik összevonását. Kérte, hogy mutassák már meg azt a bekezdést, ahol ez az anyagban le van írva.

Morovik válasza erre az volt, hogy majd átküldi a tanulmányt Hudák Jánosnak (Értik! Minden képviselő ismeri az ÁROP-os tanulmányokat és háttéranyagokat, azt bárki elolvashatta. Mivel azonban Morovik nem tudja megmutatni, hogy hol javasoltak ilyet a szakértők - hiszen ilyen nincs benne -  ezért inkább mellébeszél. Ilyen egy csepeli alpolgármester).

Ezen kívül Hudák János újra számon kérte a testületen, hogy a szülők és az intézmények tiltakozása ellenére verik át az összevonást, és mindenféle demokratikus alapelvet sértve korlátozzák nem csak a szülők és az intézményvezetők, de még az ellenzéki képviselők mozgásterét is, hiszen napirendre sem hajlandók venni az ügyet. Ráadásul a Polgármester ígérete ellenére a múltkori testületi ülésen napirendre nem vett szülői javaslatot oda sem adta a jegyzőnek, pedig akkor azt azért dobták vissza, mert el kell olvasniuk, és a jegyzőnek véleményezni kell.

Ezek után Horváth Gyula (DK) és Pákozdi József (Jobbik) is hozzáfűzte a véleményét, illetve keresztkérdéseket is feltettek, de válaszok itt sem nagyon voltak.

 

Hozzászóltak még a tüntetést szervező szülők is. 

Fazakas Gergely szintén nem kapott választ kérdéseire (például az összevont óvodák vezetői tisztségére kiírt, és most visszavont pályázat kapcsán), míg Polgár Izabella keményen beolvasott a polgármesternek, és számon kérte rajta a be nem tartott ígéreteit...  A többi jelen lévő szülő rendszeresen tapssal, morgással, közbeszólásokkal nyilvánította ki a véleményét.

Végül Borbély Lénárd kénytelen volt visszavonulót fújni. Szóban ígéretet tett arra, hogy pedagógiai asszisztenseket vesznek fel az ovikba. Most 5 főben gondolkoznak, de lehet több is. Elmondta azt is, hogy elkezdett egyeztetni az óvodák vezetőivel. Ha ilyen irányba fejlődik tovább a Fideszes többség által támogatott átalakítás, akkor a szülők el fogják érni a céljukat."

Eredményhirdetés

 

Ami az április 16-i rendkívüli ülésen történt, az maga a szégyen. Nem az ellenzéké és nem a csepelieké. A csepeli önkormányzati fideszes többségé, Borbély Lénárd polgármesteré és Morovik Attila alpolgármesteré. Ők azok, akik városvezetőként, képviselő-mameluk bábként saját magukra sütötték a szégyen billogját, ami most már már rajtuk is marad. Beégett a bőrükbe. Bizonyára ez is az oka a tájékoztatás elmaradásának.

Mint ismeretes, a képviselő-testület kormánypárti többségének támogatásával folyik az önkormányzati óvodák erőltetett centralizálása. Az óvodák többsége, az érintett szülők jelentős része nem ért egyet az összevonással. Több mint 600 aláírást gyűjtöttek össze, tüntettek, érveltek, szenvedélyesen, de korrektül vitatkoztak a képviselő-testületi üléseken. Semmi sem számított.

A vezetés ugyanis már jóval korábban döntött. Nélkülük. Amit azonban utoljára csináltak a testületi ülésen, az, véleményem szerint, a szemétség csúcsa.

Most nem arra gondolok, hogy a fideszes urak végighazudják az egész folyamatot, tárgyalásnak, egyeztetésnek nevezett l'art pour l'art (lár pur lár) színjátékot játszanak az óvodapedagógusokkal, a szülőkkel, ami persze önmagában is felháborító és elítélendő, hanem arra, hogy előre lepacsizták maguk között a rendkívüli gyorsasággal összehívott testületi ülést.

Kellett az újabb tanácskozás, mert az összevonással kapcsolatos korábbi döntésük szabálytalan volt, (még a döntést sem tudták szabályszerűen előkészíteni), a titokban kiszemelt vezető pedig nem vállalta a feladatot, de nem tudták kikerülni a határozatok visszavonására tett ellenzéki javaslatot sem, amit az előző napi tüntetés csak megerősített.

Ezért vélelmezem, hogy felkészítették - bár nem lehetett könnyű -  a témáért felelős, a vitákban ügyefogyott Morovik Attila alpolgármestert: a napirend előterjesztése után azonnal nyomja meg az ügyrendi gombot, s várható okafogyottságra hivatkozással kezdeményezzen ügyrendi szavazást az ellenzéki előterjesztésről.

Morovik úr teljesítette feladatát. Ügyrendi javaslatról pedig vita nélkül, azonnal szavazni kell. Borbély úr el is rendelte a szavazást. A gombnyomogatásra szerződött frakció pedig csak ezt várta. Gyorsan megszavazta az alpolgármester javaslatát. Kész! Az ellenzéki javaslatról nem tárgyalnak, mert úgyis okafogyott lesz! Nincs vita, nincsenek hozzászólások, nem kell magyarázni a lehetetlent. A döntés utáni vihar, az ellenzék tiltakozása, a szülők felháborodása pedig már nem számított. Egy darabig mosolyogva hallgatták a felháborodott véleményeket, majd lezárták a spontán vitát és gyorsan megszavazták saját javaslatukat. Sietni kellett. Zsúfolt volt a polgármester programja. Koszorúzott.

 

Borbély úr és csapata már a látszatra sem ad. Megtehették volna, hogy napirendre veszik az ellenzék javaslatát, megvitatják, szót adnak mindenkinek, ellenzéknek, szülőknek. Elegánsabb, tisztességesebb lett volna. Nem. Nem érzékelték, nem először, hogy ezek a módszerek hova vezetnek, milyen mély elkeseredést, haragot, majd ellenállást fejtenek ki az érintettek körében. Talán nem is érdekli őket.

Mindent meg lehet érteni, mindent meg lehet magyarázni, netán még elfogadtatni is, de az emberek lenézését, lekezelését, semmibe vételét nem.

 

Forrás: csepeliek.blog.hu, nol.hu

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>