. Ma Béla napja van.
Munkásotthon: tessék bejönni!
2014-11-22 16:43:51
Munkásotthon: tessék bejönni!

Munkásotthon: tessék bejönni!

A 2010 és 2014 közötti négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást az önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét. Az együttműködés módszeréről - egy szeptember végi tanácskozáson - már kifejtette véleményét Lotz Károly, Csepel díszpolgára, az OECD korábbi magyarországi nagykövete, volt miniszter; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutató (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyula, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetője, és Kulinyi Márton szakértő.

Ezúttal Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumának elnöke mondja el gondolatait, tapasztalatait a civil életből.

 

 

Rendkívül kemény négy év áll mögöttünk. A Németh Szilárd vezette helyi önkormányzat – enyhén szólva – először meg akarta szerezni az ingatlant, majd alapító jogot akart szerezni az ingatlanban, a végén pedig olyan javaslatot tett a Fővárosi Bíróságnak, amelyet az azonnal elutasított.

Pedig „csak” az alapítványi törvényt kellett volna elolvasni és értelmezni, s akkor rögtön látták volna, hogy nem fog így menni.

 

Ennek ellenére rendkívül borzalmasan viselkedtek: egy városvezetés egy híres, 94 éve működő művelődési házzal nem viselkedhet így! Hazugság, rosszindulat…borzasztó volt!

Ami a csepel.info-n keresztül jött, arról soha, egyetlen percre sem ültünk le beszélni. Hogy ezt most miért csináljátok?

 

Mi kezdeményeztük az együttműködést az önkormányzattal – nem sikerült!

De boldogan jelentem itt, most: a ház él és működik! Megtartottuk a közművelődési értékeinket, mert ezek csepeli közművelődési értékek!

 

Nem tudok mit kezdeni az olyan kijelentésekkel, hogy „vissza fogjuk adni a munkásotthont a csepelieknek”. Könyörgöm: 94 éve az övék! Mindig is az övék volt!

Azzal meg végképp nem tudok mit kezdeni (ötös pont) „felvirágoztatjuk a munkásotthont”. Az elmúlt négy évben ilyen „virágoztatást” sehol sem láttunk, sőt egészen másokat tapasztaltunk.

 

Teljes mértékben egyetértek, hogy normális körülmények között a civil mozgalmaknak és a városvezetésnek együtt kell működnie! Sok olyan ember van, aki a maga területén sokat tett Csepelen és értékeket hozott létre. Azt tapasztaltam személy szerint, hogy például megszervezünk most decemberben egy országos öregtáncos találkozót, melyre kb. 30-32 együttes jön el az országból. Emögött ott vannak az öregtáncosaink. Amit – mondjuk - a munkásotthonnak nem adnának oda az emberek, azt az öregtáncosoknak odaadják.  Azt a munkát odaviszik, jó szívvel megteszik és nagyon sok költségtől mentesítik az intézményt! Ez nagyon megfigyelhető!

 

Nagyon nehéz perióduson mentünk át, de soha nem mondtuk azt a Csepeli Fogyasztóvédelmi Egyesületnek, hogy menjenek ki a házból, ha nem tudnak a teremért fizetni! Most is ott vannak és nagyon sok embernek segítenek!

Ingyenes jogi tanácsadást szerveztünk, amellyel szintén nagyon sok embernek segítünk. Mi termet biztosítunk, a szakszervezet adja a jogi szakembert.

 

Tehát mindig keresni kell a megoldást, hogy minden időben szólhassunk az emberekhez! A csepeli civil szervezetek száma azt mutatja, hogy igény van a beszélgetésre, a konzultációra, és igény van arra, hogy Csepelért többet tegyünk, mindenki a maga területén…

Mi a csepeliek és az agglomerációban élők fizikai (lásd mozgás-tanfolyamok, szakkörök), kulturális és lelki szebbítésén munkálkodunk, s amíg élek, szeretném ezt a jövőben is csinálni!

 

Itt van ez a ház nekünk, mellyel két óriási gondunk volt az elmúlt négy évben: a rezsiköltségek és az épület-felújítási költségek előteremtése!5400 négyzetméter, 129 helyiség.

A költségvetésünk három lábon áll. Első helyen a saját forrású bevételeinket említem. A második helyen az állami működési támogatást (amit pályázaton nyertünk el, az elmúlt években jócskán voltak zárolások, melyek megint csak gondot okoztak). A harmadik helyen pedig a pályázatokat említem, a tartalmi munkához kapcsolódó pályázatokat.

 

Amikor még Horváth Gyula fővárosi képviselő volt, a Fővárosnál volt egy 150 millió forintos keret: védett épületek felújítására lehetett pályázni. Az, hogy a Csepeli Munkásotthon színházterme úgy néz ki, ahogy kinéz, az nagyrészt ennek a pályázati rendszernek (és a képviselő segítségének) köszönhető.

Az akkori, szocialista többségű önkormányzat adott annyit évente, hogy abból mindig tudtunk elkülöníteni épület-felújításra is…  Akik ma a Csepel színházat látogatják, örülhetnek ennek a szép teremnek!

 

A rezsicsökkentések a mi intézményünket nem érintették, a közműdíjakat ki kell fizetnünk. Ráadásul ezek igen elavult rendszerek, melyek felújítására törekszünk.

 

Sok, egyéni, jó szándékú önkéntest vonunk be a munkába, s ezzel bérköltséget takarítunk meg. A béreket évek óta nem emeltük, akik elmentek nyugdíjba, tisztességesen elbúcsúztattuk, majd lehetőleg összevontunk munkaterületeket. Úgy próbáltunk élni és dolgozni, hogy megtartsuk a házat! Ez volt a legfontosabb!  Mindig nyitva tartani az ajtót a csepeliek előtt: tessék bejönni! Ez a nevünk: „otthon”, úgy dolgozunk, hogy hozzánk mindig hazajöhessenek a csepeliek!

 

Nekünk mind a 129 termünkre szükségünk van, hogy ez a ház rangjának és hírének megfelelően működhessen! Bármilyen rendezvényt szervezünk a jövőben is, ezekre messze földről is jönnek buszokkal emberek, távoli megyékből is. Az autópálya közelebb hozta egymáshoz az országrészeket. A régiók közti fejlettségi különbségek kiegyenlítésében az úthálózatnak nagyon komoly szerepe van! Azok az emberek, akik eljönnek Csepelre, egy színházi programra, Csepel jó hírét viszik magukkal az országban.

 

S ez, a Csepeli Munkásotthonnak nagyon fontos!  Az új önkormányzatnak is felkínáljuk az együttműködés lehetőségét. Mert ez a csepeliek érdeke!

 

21. kerületi Hírhatár Online

Utoljára frissítve: 2014-11-22 16:49:03

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>