. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Miskahuszár, a világrekorder
2017-09-17 22:24:42
Miskahuszár, a világrekorder

Miskahuszár, a világrekorder

Tekintettel az ötletgazda és fő mecénás csepeli gyökereire, s a látványos civil kezdeményezést e módon is támogatva, Vlaszák Mihály álma valóra válásának folyamatát figyelemmel kísértük:

 

Miskahuszár történetének első része.

Miskahuszár történetének második része

Miskahuszár történetének harmadik része

 

 

A történetet onnan folytatjuk, hogy a Pákozd határában (környezetvédelmi okokból nem engedték meg a Katonai Emlékparkban történő elhelyezést) összerakott öntőmintákat kiöntötték betonnal, s várták, hogy megkössön az anyag.

Idén május közepén történt, hogy megkezdték a minták lebontását a szoborról, s az lassan, a zászlócsúcstól lefelé, szintenként láthatóvá vált. Az óriási ólomkatonából – ahogy az idő előre haladt, s a tervek módosultak - rekord méretű, betonból készített katonaszobor lett.

 

A „vetkőztető” munka csak lassan haladt, július közepére szabadították ki teljesen a szobrot az öntőminták börtönéből. Akkor még egyáltalán nem volt „kisminkelve”. De látványa már akkor is magával ragadó volt: ezzel a technikával ilyen méretű műalkotást még nem csinált senki.

 

Július 17-én kezdődött el a szobor tisztítása, csinosítása, formai hibák kiegyenlítése, az alapozás, a festés. Ebben az oroszlánrészt – a munkát irányító Vlaszák Mihály mellett - az alkotó művész, Rohonczi István vállalta, meghívott szakemberi csapat társaságában.

 

Az ismételt felállványozás előtt így nézett ki a szobor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A munka heteken át zajlott, s lassan-lassan színt kapott Miskahuszár, de még az állványzat eltakarta (az eredeti tervek szerinti ólomborítást sztornírozták, helyette festéssel adták meg az ólmos-fémes színt).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 10-én így nézett ki a szobor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látva a fényképeket, már nagyon készültünk a látogatásra. Szeptember 8-án aztán megérkezett a hír: lekerült az állványzat Miskahuszárról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S ezzel megindult a látogatók zarándoklása is. Szájról-szájra, facebook-fiókból facebook-fiókba terjedt a hír, sokasodtak a megosztott képek.

 

 

Felkerekedtünk hát mi is szeptember 10-én, hogy elkészítsük saját fénykép-sorozatunkat. Az egy óra alatt, amit a szobor körül töltöttünk, legalább negyvenen jöttek hasonló céllal. (Feltehetőleg ez a létszám a továbbiakban még növekedik majd.)

A látvány magáért beszél: a világrekorder magasságú katonaszobor egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.

Aztán felkerültek a közösségi oldalra az újabb drón-videók, amelyek még a helyszíni látványt is überelték.

 

Miskahuszár avatása szeptember 29-én lesz.

 

A sokoldalú tájékozódás érdekében pedig közreadunk egy kis film-összeállítást.  

 

 

 

 

Végül egy kis összefoglaló-ismertető:

 

Mint minden nagy kezdeményezés mögött, itt is emberek állnak, akik a tőlük telhető legjobbat teszik meg azért, hogy a terv sikeres legyen, a megvalósítás pedig zökkenőmentesen történjen. A siker elkötelezett embereket kíván, akik hisznek abban, hogy a munkájuk hasznos és eredményes lesz minden szempontból.

A projekt 2006 tavaszán pattant ki Vlaszák Mihály fejéből. Az ő cége a Metalloglobus Fémöntő és Kereskedelmi Kft. a fémiparhoz köthető és a régi vevők közül találkozott a dunaújvárosi Vas Jánossal, aki egyedi ajándéktárgyak öntésével foglalkozik. Ő mutatta be Neki a Katona megalkotóját, az elismert szobrászművészt, Rohonczi Istvánt, aki eddig rengeteg munkát fektetett eddig a projektbe. Ők hárman alapították meg az Ólomkatona Kft-t, ami kontrollálja és kézben tartja a projektet.

De rajtuk kívül is rengeteg embert van, akiket név szerint nem sorolunk fel, de munkájukkal támogatták a Katonát és mellette állnak, legyen szó akár önkéntes segítségnyújtásról, baráti kapcsolatról, vagy saját érdek összehangolásáról a Katona céljaival. A lényeges az, hogy mind a tudásuk és lehetőségeik legjavát igyekeznek hozzátenni a feladathoz, a siker eléréséhez.

 

 

Vlaszák Mihály

1959-ben született Tiszaföldváron. 1967. óta él Budapesten. A Steimetz Miklós Gimnázium elvégzése után a Csepel Művekben kezdett el dolgozni betanított munkásként. Munka mellett, levelező tagozaton a Miskolci Műszaki Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai karán üzemmérnöki diplomát szerzett.

1989. óta a Metalloglobus Vállalatnál dolgozott különböző vezetői munkakörökben. Időközben a Szolnoki Kereskedelmi Főiskolán Marketing üzemgazdász diplomát is szerzett.

2004. óta a Metalloglobus Fémöntő Kft tulajdonosa és ügyvezetője is. A vállalat ón, ólom ötvözetek feldolgozásával, gyártásával foglalkozik.

1982. óta házas, felesége szintén a cégnél dolgozik, mint gazdasági vezető.  Két gyermekük van, András 32 éves, Zsófia pedig 29 éves.

 

Vas János

1953-ban született Budapesten. A Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán Autóközlekedési Műszaki Tanár végzettséget szerzett. Friss diplomásként Dunaújvárosba költözött.

Az akkori Dunai Vasműben és a Dunaújvárosi Kohász SE-ben dolgozott, mert időközben a TF elvégzésével okleveles sportszervező is lett.

1985-től a Magyar Autóklub Dunaújvárosi Szervezetét vezette titkári beosztásban.

1992 megismerkedett az akkor új technológiának számító gumikokillás precíziós centrifugál öntéssel. Azóta ezzel a technikával készítik önkormányzatok kitüntetéseit, sport egyesületi versenyek egyéni kialakítású érmeit. Cége, az Éremmester kft a hazai piac ismert szereplője, sőt külföldre is eljutott hírük és termékeik. Egyedi érmeik, kitűzőik sok helyen megtalálhatóak.

A Miska huszárral 11 éve foglalkozik, tevékenységére talán a mindenes jelző a legmegfelelőbb.

 

Rohonczi István

festő, szobrász

Törökkoppány, 1957. Február 22.

2400 Dunaújváros, Balogh Ádám u. 24.

1979-83: Janus Pannonius Tudományegyetem, Tanárképző Kar, földrajz-rajz szak

2005 – Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, vizuális és környezetkultúra tanári szak

A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban tanít

Itt vezeti az 1995 óta működő Szivacs Galériát

Művei közgyűjteményekben

Paksi Képtár, Paks

Szoborpark, Bukovec, Szlovákia

Miskolci Galéria, Miskolc

Köztéri művei

Bajza János mellszobra, Szücsi

Széchenyi István mellszobra, Dunaújváros

II. János Pál pápa mellszobra, Dunaújváros

Kapu, Rácalmás

Őrzők, Rácalmás

Dréta Antal mellszobra, Mezőfalva

Hagyó Kovács János mellszobra, Előszállás

Kegyes József mellszobra, Bölcske

Lorántffy Zsuzsanna mellszobra, Dunaújváros

Csanádi Imre dombormű, Agárd

I.világháborús emlékmű, Pákozd

III. András mellszobor, Bölcske

Apostolok szoborcsoport, Apostag

Borocs nemzetségfő mellszobor, Baracs

Borocs nemzetségfő faszobrász emlékpark, Baracs

Mária, Szent István, Szent László egész alakos köztéri szobrok, Szerencs – Legyesbénye

Sándor Frigyes mellszobor, Dunaújváros

 

 

21.kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Forrás: facebook.com, youtube.com

Fotók: Soós Gábor, Tar Károly, Tóth Godó Gábor, Vlaszák Mihály

Utoljára frissítve: 2017-09-17 23:48:44

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>