. Ma Márk napja van.
Miska huszár: álom a megvalósulás küszöbén
2017-03-06 22:23:10
Miska huszár: álom a megvalósulás küszöbén

Miska huszár: álom a megvalósulás küszöbén

Évtizedes álom válik valóra hamarosan: Miska huszár szobra magasodik majd a pákozdi dombtetőn. Különösen aktuális a hír, hiszen Csepelen a hétvégén huszár napok lesznek, s Miska huszár megálmodója is csepeli.

A világ legnagyobb huszár-kolosszusa, amely a magyar huszárhagyományoknak állít emléket a pákozdi Bogárhalmon, a bevasalt alapzat kiöntésére vár.

 

Tizenegy esztendővel ezelőtt jelentette be Vlaszák Mihály (a Csepel Művek Fémműve hajdani metallurgusa) a mű ötletgazdája és mecénása, hogy megvalósítják a rekordméretű ólomhuszárt: Miskát.

 

Február utolsó napjaiban a szakemberek pontosan bemérték, betájolták, merre tekintsen Miska huszár: pont arra néz majd, amerről egykor Jellasics csapatai érkeztek.

Az alapzat vasalása már elkészült, s hamarosan indulhat a betonozás: pontos tervek alapján 200 tonnánál is nagyobb mennyiségű, különleges betont kell majd bedolgozni speciális technológiával az előre elkészített öntőmintába. Májusban már az avatást tervezik – addigra el kell készülnie a nagy műnek, amely szó szerint is nagy: csaknem 13 méter magas lesz!

 

 

A huszárhagyományok ápolása, művészet és tradíció! ezek a gondolatok teremtették a Miska huszárt megálmodó és létrehozó magyar alkotói összefogást. 

Az ötlettől a megvalósulásig egy elszánt alkotó csapat kíséri a folyamatot: Rohonczi ROHO István (művész, dunaújvárosi rajztanár) a képzőművészeti kivitelezésért felel, a kivitelezést Somfalvi László vezeti, a szervezés gazdája Vass János (Éremmester Kft.), és aki minden fázisnál ott bábáskodik: a csepeli Vlaszák Mihály, a Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezető igazgatója. Miska ügyét évek óta támogatja dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark - Nemzeti Emlékhely ügyvezetője.

 

A történet Rácalmáson indult: a gigantikus szobor egy dunaújvárosi építőipari cég telephelyén épült fel, a tizenegyy éve tartó építési folyamat több lépcsőből tevődött össze. Előbb Miska egy-, majd kétméteres verziója készült el. ROHO ezt használta "szabásmintának". Majd egy rácsos, purhabbal lefújt tartószerkezet készült, melyet a művész formára faragott. Ezt kívülről kétféle gipszréteggel fedte be. Így készült el 2013-ra a gipszforma, amelyből negatívot alkottak: ebbe lehet majd kiönteni a végleges formát. Miskát betonból öntik, s ólom- és színesfém lemezekkel borítják majd - így takarékoskodnak anyaggal és a súllyal is. 

  

Három éve, Rácalmáson rendezték meg a Miska elindul fesztivált – az ottani lovardában épült fel ugyanis a (egyre nagyobb méretű makettek nyomán) a Guiness-rekord méretű szobor gipszformája, a Timpanon Kft. támogatásával. Innen indult el Miska a neki szánt helyre, egy pákozdi dombra, ahonnan már messziről hirdetheti a huszárok dicsőségét és egy igazi, magyarhoz méltó túrisztikai látványossággá nője ki magát. 

 

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján avatják majd Miska huszárt. A 167 évvel ezelőtti esemény, Buda 1849-es visszavétele idején az országban mindenhol magyar zászló lobogott – ha csak rövid időre is.

A rácalmási ünnepségre ROHO egy zászlót is tervezett: egyik oldalán a Miska elindul fesztiválnak állított emléket, a másik oldalán pedig az „Erőt, tisztességet!” huszár köszöntés volt olvasható. A zászlóra az első szalagot az ifjú zászlóanya, Vlaszák Zsófia kötötte fel – a második szalagot majd Pákozdon kapja a zászló.

 

 

- Nem csupán magának az ólomkatonának megalkotása a fő cél (olvashatjuk Miska huszár honlapján) – ez csak az eszköz ahhoz, hogy elérjük az igazi célunkat. Példát mutatni a világnak, hogy sok lelkes ember összefogása nagy teljesítmények létrehozását teszi lehetővé. Önző dolog lenne azonban, ha a Katonát csak magunknak akarnánk megtartani. Úgy gondoljuk, hogy feladatunk, hogy az ólomkatona gyártás és gyűjtés hagyományának felélesztésével örömet szerezzünk azoknak, akiknek emlékeiben még élnek a gyerekkori kedves játékok, azoknak akik érdeklődnek ezen játékok iránt, és mindazoknak, akik a csodájára járnak.

 

Forrás: duol.hu, borsonline.hu, pakozd.hu, feol.hu, 21keruleti-hirhatar.hu

 

Fotók: Zsedrovits Enikő – duol.hu

Utoljára frissítve: 2017-03-06 22:57:21

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>