. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Még 77 nap!
2014-07-27 11:17:21
Még 77 nap!

Még 77 nap!

Október 12-ére írta ki a magyarországi önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök. Ugyanezen a napon lesz a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása is, mert a vonatkozó jogszabály szerint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján kell megtartani. A választás költségvetése 7 milliárd forintra rúg. Az önkormányzati és a nemzetiségi választások lebonyolítása a 3176 települési önkormányzat, a 106 országos egyéni választókerületi iroda, a 20 megyei területi választási iroda és a Nemzeti Választási Iroda részvételével zajlik. A 2011-es népszámlálás alapján 2715 településen kell nemzetiségi önkormányzati választást kiírnia a Nemzeti Választási Bizottságnak, legkésőbb július 29-ig.

 

A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat a választásért felelős igazságügyi miniszter rendeletben határozta meg. A 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak augusztus 25-ig postázzák a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést.  A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 23-án kezdődik és a szavazás napján 19 óráig tart. A választáson szereplő képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 8-án, 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A listákat szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni. A miniszteri rendelet szerint, azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, átjelentkezéssel szavazhatnak. Az átjelentkezési kérelemnek október 10-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. Átjelentkezési kérelmet csak az a választópolgár nyújthat be, aki legkésőbb június 23-ig létesítette a tartózkodási helyét, és legalább október 12-ig ott tartózkodik. A választópolgár mozgóurna iránti kérelmének október 10-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához vagy a szavazás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

 

A választási irodák legkorábban augusztus 25-én adhatják át az igénylőknek az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltek, valamint polgármesterjelöltek állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt és a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg augusztus 18-ig az augusztus 15-én a névjegyzékben szereplők száma alapján. Az egyéni listás jelölteket, az egyéni választókerületi jelölteket, a valamint polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket szeptember 8-án 16 óráig kell bejelenteni. A kompenzációs listát, a fővárosi kompenzációs listát és a megyei listát szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni. A helyi, illetve területi választási bizottságok a jelöltek bejelentésére rendelékezésre álló határidő - szeptember 8-án 16 óra - lejárta után sorsolják ki, hogy a szavazólapokon a jelöltek, főpolgármester-jelöltek milyen sorrendben szerepelnek. A bejelentett listák sorrendjének sorsolását szeptember 9-én 16 óra után tartják.

 

A választási kampány augusztus 23-tól október 12-én 19 óráig tart, a szavazás napján nem tartható választási gyűlés, nem lehet politikai reklámot közzétenni, és az exit poll eredménye is csak 19 óra után hozható nyilvánosságra. Ha a választási kampányban egy sajtótermék politikai hirdetést kíván közzétenni, hirdetési árjegyzékét július 30-án 16 óráig kell megküldenie az Állami Számvevőszéknek. A politikai hirdetést közzétevő sajtóterméknek október 27-én 16 óráig kell tájékoztatnia az ÁSZ-t a közzétett politikai hirdetésekről. A miniszteri rendelet rögzíti azt is, hogy a területi választási bizottság tagjait és póttagjait a fővárosi, illetve megyei közgyűléseknek augusztus 31-én 16 óráig kell megválasztaniuk, és ugyanez a határidő vonatkozik a helyi választási bizottság tagjainak megválasztására is. A választási bizottságok megbízott tagjait szeptember 26-án 16 óráig lehet bejelenteni.
    

A szavazási iratokat - az ajánlóíveket, kinyomtatott szavazóköri jegyzőkönyveket, mozgóurnát igénylők jegyzékét - január 12-én kell megsemmisíteni. A szavazólapokat - ha nincs büntetőeljárás folyamatban - január 10-ig kell megőrizni. A miniszter rendeletében meghatározta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, és a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán használandó nyomtatványok mintáját is: előírta többi között a névjegyzék, az értesítő, az átjelentkezési kérelem nyomtatványmintáját, a jelölt- és listabejelentésre szolgáló nyomtatványmintát, az ajánlóívet, a szavazóköri jegyzőkönyvek mintáját is.    


    

Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában azt írta: az Alkotmánybíróság július 21-én meghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. A döntést követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását. Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől.

 

A Fidesz sietett bejelenteni: ők készen állnak az október 12-ére kitűzött önkormányzati választásra. Egységes kampánnyal készülnek – hangsúlyozták. De a többi párt is felkészültségének adott hangot. Sőt, a Nemzeti Választási Iroda is felkészülten várja a választásokat, s ők gondoskodnak arról, hogy a választópolgárok pártsemleges tájékoztatást kapjanak.

A DK álláspontja szerint az október 12-ére kiírt önkormányzati választás sem lesz szabad és tisztességes.

Az Együtt-PM nyugodt szívvel és teljes felkészültséggel várja az önkormányzati választást.

Az MSZP szerint a következő két hétben le kell zárni az önkormányzati választással összefüggő ellenzéki tárgyalásokat. Az ellenzéki párt szerint az az alapvető érdek, hogy lehetőleg mindenhol egy kihívója legyen a kormánypárti indulónak. Augusztus 25-re készen fognak állni az aláírásgyűjtésre.    

A Jobbik szerint az önkormányzati választás időpontja érdemben nem befolyásolja az eredményt, a "torz választási rendszer" viszont igen. Szerintük a választási rendszer a Fidesz javára billenti a mérleget Budapesten és vidéken is, s nem azonos szavazattal bír egy-egy fővárosi lakos sem.

Az LMP számára megfelelő az önkormányzati választás október 12-i időpontja, a párt felkészülését nem befolyásolja, hogy egy héttel előbb vagy később kerül sor a szavazásra.

    

Forrás: mti.hu

Utoljára frissítve: 2014-08-07 14:41:13

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>