. Ma Emma napja van.
Már nem áll mögöttük az ország!
2014-11-12 21:45:52
Már nem áll mögöttük az ország!

Már nem áll mögöttük az ország!

Tamás Gáspár Miklós filozófus az internetadó elleni tüntetés kapcsán fejtette ki gondolatait az ATV Start+ október 29-ei adásában.

 

– Érdekes korszakot élünk, s valóban kínálkoznak tanulságok.

Hogyha a Kedves Néző elgondolkodik egy picit, akkor rá fog jönni arra, hogy beérett a Fidesz vetése. A Fidesz azt mondja tíz éve, hogy nem kellenek megszorítások! Adókat csökkenteni kell, nem emelni! A közszolgáltatások díjait csökkenteni kell!

És akkor azt hiszi ugyanez a párt, három megnyert választás után, hogy eljöhet az ideje annak, hogy megszorításokat alkalmaz!

Most kimentek az utcára azok, akiket tíz éve nevel arra a Fidesz, hogy minden díjnak a fölemelése erkölcstelen!

Hát, most megkapták! Ez az egyik nagyon érdekes jelenség ebben az ügyben. Ezek az ő embereik, az ő bázisuk, a középosztály. A fiatal középosztály.

 

– A Fidesz megtámadta a saját társadalmi bázisát! Ez nem sok jót jósol a Fidesz kormányzásának és jövendő esélyeinek.

 

– Továbbá, nagyon érdekes dolog az, hogy a Fidesz – szemben azzal, amit hivatalosan állít – mégiscsak része a globális-neoliberális konszenzusnak, amely azt mondja, hogy nem adunk pénzt az államnak! Ugye, egykulcsos adó, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Ezt egyébként egy represszív (megtorló) etatizmussal (etatizmus=az állam hatalmának kiterjesztésére irányuló törekvés) egészíti ki a Fidesz. Volt már olyan neoliberális kormányzat, amely nem volt demokratikus – egy bizonyos chilei kormányra szeretnék utalni… (Na, olyan persze nálunk nincsen, félreértés ne essék!)

 

– Régóta nevelik ezt a társadalmat arra, hogy az államtól nem kell olyan sok mindent várni, ugyanakkor viszont nem is kell az államnak túl sok mindent adni! Hát, most itt van az a hatalmas tömeg, amely azt mondja, hogy nem kíván az államnak semmit adni. Különösen megértik ezek az emberek azt, amit a Fidesz nem ért: hogy az internet (ahogy mondják ezt Angliában és Amerikában), az „digital commons”. A „commons” az a terület, amelyet mindenki szabadon használhat! Ősi hagyomány: vannak olyan területek, erdők, legelők, vadászterületek, a városok szabad terei, parkok, amelyet ingyenesen használhat a közösség!

Ennek az analógiájára van az internet! Az internet – természeténél fogva – szabadon hozzáférhető! Ezért jelent ekkora felszabadulást a mai világban!

 

– Nem értik meg, hogy a közparkokat nem lehet feldarabolni, kiparcellázni, privatizálni, és odaadni a barátainknak (ezt a Városligettel is próbálja gyakorolni a kormány és az internettel is próbálja a kormány). Ezt nem lehet megcsinálni! Nem értik a modern világot!

 

– Lassan elmúlik az a pillanat, amikor még értelmes volt engedni. Az első pillanatban mondhatták volna, hogy jó, ha ennyire nem akarjátok, egye fene… (Ezt különösebb presztizsveszteség nélkül lehetett volna mondaniuk.). A Fidesz párt legjobb szónoka pedig eltűnt: úgy hívják, hogy Orbán Viktor! Egy szót nem szól, nem látszik, nem hallatszik! Ilyen még nem volt: konfliktus esetben elmenekül Orbán Viktor, és nem áll ki?! Ez sem jósol túl sok jót a Fidesz politikai esélyeinek.

 

– Látható, hogy ez egy megöregedett párt, amelyik nem érti az idők szavát!!! És fogalma nincs, hogy itt mi van?! Ha tovább húzzák az időt, akkor a követelések listája ki fog bővülni! Ez a civil társadalom ellenállása, és meg is marad annak! Előfordulhat, hogy teret foglal magának az államban, és visszaszorítja az állam hatalmát. Most látszik az, hogy milyen csapda volt az, amit a Fidesz csinált: hogy kiüresítette a politikai intézményeket, a parlamentet és az önkormányzatokat! Ezeknek már semmi jelentőségük nincsen! Egy nem demokratikus államban erre nem figyel senki. A mai, fiatal, közügyek iránt többé-kevésbé érdeklődő középosztály és a fiatal munkások nem fordulnak érdeklődéssel az alkotmányos politikai intézmények felé, amelyeknek látják a tehetetlenségét, a megszálltságát.

 

–  Mi jön le a hivatalos szférából? A Kossuth Rádió, meg az M1. Kinek kell ez, kit érdekel? A legtöbb ember nem is tud róla! Nem is hallott róla!

 

– A civil társadalom általában, egyre inkább szemben áll az állammal általában! Hiszen az állam ma a Fidesz. Következésképpen a civil társadalmat nem érdekli az állam. Az államot visszahódítani a népnek – ehhez forradalom kell, amihez senkinek nincs kedve.

 

–  Két nagyon fontos dolgot kell még megemlíteni, amiről nagyon keveset beszél a média: hogy ez nem egy fővárosi esemény volt, hanem országos tüntetés! Kiskunfélegyházától Pécsig utcára mentek az emberek! Mindenütt tüntettek, s egyáltalán nem csak baloldaliak! Ez a Fidesz egykori bázisa! Mindenféle emberek vannak közöttük, a szószólók között is. Mellár Tamás beszélt Pécsett, egy konzervatív értelmiségi. Ezért figyel ránk a világ, mert ez jelentős! Eddig is voltak rokonszenves és méltányolható megmozdulások Budapesten, egy-két ezer emberrel. De 50-60 ezer ember az más! Akiknek az elsöprő többsége fiatal!

 

– Megváltozott a politikai helyzet Magyarországon! Tartósan megváltozott, akárhogy végződik ez a konkrét ügy! Most még az a kiútja sincs a kormánynak, ami a Gyurcsány-Bajnai kormánynak még megvolt: hogy a népszavazás, amelyet problematikus jogi alapokon lehetővé tett az Alkotmánybíróság, tulajdonképpen eldöntötte ezt a kérdést. Ezt most nem lehet! Marad az utca!!! Semmilyen más lehetősége nincs a civil társadalomnak!

 

– Sok minden történhet. Még az is lehet, hogy a mozgalom még egy ideig tart, aztán elsorvad. De megtörtént a politikai szocializációnak egy nagyon fontos lépése: amelyben immáron a nem-demokratikus állammal szemben lép föl a civil társadalom, s amely ez által önérzetesebb és magabiztosabb lesz! Hiszen látható, hogy mekkora eredményt lehetett elérni szinte egy csettintéssel, a facebook-on! Maguk a követelések és a jelszavak is nagyon jellegzetesek! Ezek tipikusan (s most nem pejoratív értelemben használom a szót) populista követelések! Adó- és járulékcsökkentés, és korrupció-ellenesség! Ezek a középosztály jellegzetes populista követelései. Ezek voltak a Fidesz tipikus követelései, amelyek nem voltak túlságosan őszinték, de kétség kívül reprezentálták ezt a fajta középosztályt.

 

– Most ezt a középosztályt elvesztették! Lehet, hogy ezt a konkrét ütközetet kitartással, türelemmel, sunnyogással meg tudják nyerni formálisan, de soha az a lendület és magabiztosság, hogy mögöttünk áll az ország, az nem jöhet vissza! Mert nem áll mögöttük az ország!

 

– Magyarországon a politikai helyzet a következő évtizedre megváltozott! Ehhez nem kell lángolni a Fidesz-székháznak (nem is volna helyes), ehhez nem kell megostromolni a Parlamentet (mi van ma a Parlamentben? – semmi nincs a Parlamentben!). Egy üres épületet elfoglalni, annak nincsen semmi értelme – bár szimbolikusan meg szokták tenni elmúlt korszakokban!

 

– Amennyiben ez az ellenállás kiterjed más társadalmi osztályokra és rétegekre, akkor persze minden meg fog változni, de már ez maga, ami történt, mindent megváltoztat, s ehhez sok szerencsét, kitartást és türelmet kívánok honfitársaimnak – zárta mondandóját Tamás Gáspár Miklós az ATV-ben.

 

Forrás: atv.hu

Utoljára frissítve: 2014-11-12 21:46:15

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>