. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Imádlak, Afrika, o-oh...
2018-10-15 15:23:11
Imádlak, Afrika, o-oh...

Imádlak, Afrika, o-oh...

 

Erről kaphattunk egy kis betekintést a Hungexpo területén tartott mai tájékoztatón, ahol a jövő évi HTCC Afrika Expóról hallhattunk előzetes információkat.

Furcsa lehet Afrikáról beszélni a mai, migráció-ellenes hangulatban, de úgy tűnik a politikailag középpontba helyezett téma végül is felkeltette az emberek érdeklődését a déli földrész iránt, s a szervezők remélik, hogy a média is bőven foglalkozik majd vele...

 

Ha meguntam, hogy mindig itt legyek, majd utazgatok, mert utazni élvezet” - énekelte 1984-ben a KFT együttes, s a sláger szövegét azóta is mindenki kívülről fújja. Csaknem húsz évvel később – talán az egykori sláger hatására is, ki tudja? – Szilasi Ildikó Hermina elkezdte járni Afrika tájait, s az utóbbi 14 évben 24 országot ismert meg, s hat évet töltött összesen a kontinensen.

Az Afrika-szakértő, közgazdász, antropológus nem elégedett meg azzal, hogy élményeit, tapasztalatait két könyvben és számtalan tanulmányban megörökítse. Nagyrész barátai unszolására (aki megelégelték, hogy csak a meséket hallgathatták, s szerették volna saját szemükkel is látni a történetek helyszínét) – héhány privát utazást követően megalapította családi vállalkozását, az Utazz Afrikába Utazási Irodát, mert érzékelte a sokkal szélesebb körű érdeklődést is. Ez az utazási iroda az egyik fő szervezője és utaztatási partnere a kiállításnak.

 

Igaz, hogy az utak, amelyeket szervez, nem Kenyába és Zimbawébe irányulnak (ahogy a KFT zenészei énekelték), hanem Szudánba, Szenegálba, Tanzániába, Madagaszkárra, s hamarosan már Algériába is. Afrika nagy kontinens: 54 országának megismeréséhez egy egész élet sem lenne elegendő, ezért Szilasi Ildikó Hermina azokra az országokra koncentrálja figyelmét és tevékenységét, melyeket személyesen is ismer. Főként Szenegálra, ahol – tekintve, hogy ő Magyarország Tiszteletbeli Külgazdasági Tanácsosa Szenegálban – évente fél évet tartózkodik.

 

De ha mi mégsem tudunk eljutni Afrikába, akkor Afrika (immár nyolcadik éve) veszi a fáradságot, s eljön hozzánk, Budapestre, hogy itt mutassa be, népszerűsítse az afrikai országokat, gazdasági, kulturális és turisztikai lehetőségeiket. Ez az Afrika Expo, pontosabban – a fő támogató nevét címbe foglalva – a 8. HTCC Afrika Expo és Vásár, melyet a jövő év elején, az Utazás kiállítással egyidejűleg és ugyanazon a helyen rendeznek meg: a Hungexpo „A” pavilonjában, február 21 és 24. között. Erről Tihanyi Klára, a Hungexpo kiállítási igazgatója beszélt. 2019-ben Budapest lesz Európa sport-fővárosa, ezért az Utazás kiállítás is a sport és a turizmus jegyében zajlik majd. Díszvendége Algéria lesz – talán nem is véletlenül, egy afrikai ország.

 

Tömény romantika, imádlak Afrika!” Az elmúlt hét alkalommal összesen csaknem háromszázezren fordultak meg a budapesti Afrika Expón, ahol eddig 26 ország 156 kiállítója mutatkozott be. Most jön a nyolcadik alkalom, s a kiállító partnerek már készülődnek, jelentkeznek a szervezőknél, méregetik standjaik lehetséges méretét, s gyűjtik az ötleteket a programokhoz, bemutatókhoz. Egyedülálló lehetőséget használnak ki: az Afrika Expo ugyanis Kelet-Európa egyetlen, exkluzív, négy napos, afrika-fókuszú nemzetközi rendezvénye! 2019 elején 800 négyzetméteres területen, minden eddiginél interaktívabb, élményt adó, látványos programokra számíathatunk: egyfajta „fesztiválosodás” jelei tapasztalhatók majd a kiállításon.

 



A névszponzor a HTCC, azaz a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ, amely a távoli,kevésbé ismert üzleti kultúrájú és gazdaságú országok piacán való érvényesüléshez nyújt segítséget olyan üzletemberek, vállalkozások számára, akik a globális piacon keresik a fejlődés lehetőségeit. Partnereit a főként Afrikában és Ázsiában található különleges üzleti körülményekre és számukra ismeretlen piacokra készíti fel. Szilágyi Balázs, üzlefejlesztési tanácsadótól megtudtuk, hogy az átalakulóban lévő szervezet (melynek elnöke Balogh Sándor) eddig húsz külföldi képviselete – a fele az afrikai kontinensen található - mellé idén újabb két irodát nyitott Szenegálban és Gabonban.

*****

Balogh Sándor 2006-ban több éves előkészítő munka után tíz lelkes barátjával közösen megalapították a ma már Magyar Afrika Társaság (AHU) néven működő civil és humanitárius szervezetet.Nevéhez fűződik számos afrikai témájú könyv kiadása, afrikai fókuszú médiaműsor és ismeretterjesztő projekt támogatása, hátrányos helyzetű afrikai ember megsegítése, kulturális esemény szervezése. Annak a gondolatnak az égisze alatt, miszerint azt a globális világot, amelyben élünk érdemes megismerni, az Afrikával foglalkozó hálózatát kiterjesztette más kontinensekre is a nevéhez fűződő Globoport, GloboTV hírportálokon és a HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központokon) keresztül, amely több irodát működtet Afrika öt nagyvárosában.

 

Az Afrika Expo épített szinpadán nívós szakmai és kultúrális programok, film- és fotó-vetítések lesznek. A kiállítás területén Afrika-játszótér, kézműves-programok és állatbemutató is lesz. Minden standon interaktív bemutatók várják majd a látogatókat, s lesz egy Szenegál-élménykunyhó is. A tervezett nyereményjátékról pedig már most érdemes, előzetesen tájékozódni...

 

 

Csak egy klikk:

A 8. HTCC Afrika Expo és Vásárról még több információt találhat itt.

Az Utazz Afrikába Utazási Iroda szolgáltatásaival itt ismerkedhet meg.

A HTCC szervezetről itt olvashat bővebben.

A Hungexpo jövő évi kiállítási naptárát itt találja meg.

 

 

21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Fotók: Bárány Tibor

 

Utoljára frissítve: 2018-10-15 15:49:30

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>