. Ma Emma napja van.
Hősök a játszótéren
2016-07-28 10:51:30
Hősök a játszótéren

Hősök a játszótéren

A Vöröskereszt egyik alaptevékenysége az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, melyet a szervezet 2010-2020 időszakára vonatkozó stratégia is megerősít. Sokan nem ismerik fel az életmentő ismeretek hiányából fakadó veszélyt, így alapvető feladatunk az emberek érzékenyítése ezen a területen annak érdekében, hogy a bekövetkező balesetek, sérülések és rosszullétek esetén a jelenlévők bár laikusként, ám szakszerűen tudjanak segítséget nyújtani a szaksegítség megérkezéséig.

Elhivatottságunkat ezen a területen jól jelzi, hogy a Vöröskereszt Nemzeti Társaságai 190 országban évente mintegy 15 millió embert készítenek fel elsősegélynyújtásra, valamint számos társadalmi program keretén belül hívják fel a figyelmet ennek fontosságára. A sikeres érzékenyítéshez azonban új utakat kell keresnünk.

 

2015-ben kísérleti jelleggel, Játszótéri Hősök címmel új programot indított a Vöröskereszt Újbuda Önkormányzatának támogatásával. A cél alapvetően az volt, hogy az új ismeretekre leginkább fogékony fiatal korosztály számára saját mindennapos környezetükben adják át az elsősegélynyújtás fogásait, valamint a városi környezetben előforduló katasztrófákkal kapcsolatos általános magatartási szabályokat.

Természetesen a gyermekek vonatkozásában a száraz oktatási tananyaggal nehéz gyors eredményeket felmutatni, így az egyes helyszíneken az oktatás mellett a gyermekek arcfestésen és kreatív foglalkozáson vehettek részt, valamint partnercsapatunk jóvoltából egy igazi versenyautóba is beülhettek. Ezek mellett utókommunikációs célra a gyermekek egy 3,5×3,5 méteres molinón saját kézlenyomatukkal festették pirosra a keresztet „a gyermekek már tudnak újraéleszteni, és te?” felirat felett, melyet a program lezárulta után a XI. kerület 6 forgalmas csomópontján helyeztek el.

 

További ösztönzésképpen a partnerek segítségével nyereményjátékot is indítottak, melyen családi ebédet, belépőjegyeket a hungaroringi kamion Európa Bajnokságra, valamint élményautózást nyerhettek a résztvevők.

Az elmúlt évben 461 gyermek sajátította el az ismereteket, vált Játszótéri Hőssé. A rendezvények során a gyermekek révén a szülőket is elértük, így a gyakorlatban családok számára biztosították a lehetőséget az elsősegélynyújtás elsajátítására.

A főváros területén 12 alkalommal 12 különböző helyszínen, játszótértől függően 40-80 gyermek megtanítása az újraélesztés folyamatára, valamint a lakossági veszélyhelyzeti ismeretekre a gyermek felkészítő füzet segítségével, továbbá 1 darab 1,5×1,5×1,5 méteres kereszt formájú installáció elkészítése az utókommunikációhoz.

 

A program 8×4 méteres pavilonban kerül lebonyolításra, melyben a gyermekhez igazított környezetet alakítanak ki.

Elsősegélynyújtás

A gyermekek AMBU fantom segítségével sajátíthatják el az újraélesztés folyamatát, a vérzéssel járó sérülések ellátását, valamint a csonttöréssel kapcsolatos teendőket. A cél az érzékenyítés, nyilván nem várható el 3-10 éves gyermekektől a tökéletes ellátás.

Veszélyhelyzeti ismeretek

A felkésztő füzet tematikája szerint (lakástűz, szén-monoxid, árvíz, vihar), melyet a gyermekek a program után magukkal vihetnek.

Arcfestés/kreatív foglalkozás

Pihenőállomás a gyermekeknek az Ifjúsági Vöröskereszt segítségével.

Installációkészítés

A gyermekek piros kreppapír galacsinokat ragasztanak egy kereszt alakú vázra, mely végeredményben egy 1,5 méteres Vöröskeresztet fog formázni. 

Versenyautó-bemutató

A játszótér adottságainak függvényében az újraélesztést elsajátító gyermekek beleülhetnek a Carcolor Motorsport Suzuki Swift típusú gyorsasági szakági versenyautójába és/vagy a Terepes Csajok Mitsubishi Pajero típusú tereprally autójába.

Tombola

A résztvevők között sorsolás útján értékes nyereményeket sorsolunk ki, két szinten. A helyi támogatók a kerületi résztvevők, a megyei támogatók az összes résztvevő számára ajánlanak fel nyereményeket. Minden kerületben a második helyszínen kerül sor a helyi sorsolásra, majd az utolsó budapesti helyszínen sorsoljuk ki a nagyobb nyereményeket. A Carcolor Motorsport élményautózást ajánlott fel, továbbá egy családi boxutca látogatást a szeptemberi Hungaroring-i Kamion Európa Bajnokság futamára, valamint a Szatyor Bár és Galéria egy 15 000 Ft értékű családi ebédet. A résztvevők között további kisebb tárgynyeremények kerülnek kiosztásra.


Együttműködők

Kerületi  Önkormányzatok

A kerületi önkormányzatok elvi és kommunikációs támogatást nyújtanak a program megvalósításához, lévén a kerület vezetése más területen is elhivatott a kerületben élők életminőségének javításában. Természetesen a lehető legnagyobb célközönség eléréséhez is szükség van az Önkormányzat, illetve annak érintett osztályainak együttműködésére.

Carcolor Motorsport

Partnercsapatunk biztosítja a gyermekek számára a versenyautó-bemutatót, valamint a tombolán nyerhető élményautózást is.

Szatyor Bár és Galéria

Az étterem korábban is támogatta rendezvényeinket, ezúttal egy 15 000 Ft értékű családi ebédet ajánlott fel az újraélesztést elsajátító gyermekek részére, melyet tombolán sorsolunk ki.

 

Helyszínek és dátumok

2016. július 6. szerda - III. kerület – Zsirai Mihály

2016. július 11. hétfő – XI. kerület – Regős köz

2016. július 13. szerda – III. kerület Vérmező

2016. július 14. csütörtök – III. kerület – Hímző utca

2016. július 18. hétfő – XVIII. kerület– Lakatos lktp.

2016. július 19. kedd – XI. kerület – Bikás domb

2016. július 20. szerda – XVIII. kerület – Alacskai lktp.

2016. július 25. hétfő – II. kerület – Vérhalom

2016. július 26. kedd – XXI. kerület – Rákóczi kert

2016. július 28. csütörtök – XXI. kerület – Zsák Hugó u. Elefántos játszótér

 

A program eredményes, ha minden helyszínen legalább 40 fő sajátítja el az újraélesztési és veszélyhelyzeti ismereteket, valamint az elkészült installáció legalább 6 héten keresztül megtekinthető a kerületek különböző pontjain.

 

További információ:


Mészárosné Szilágyi Ágnes

kerületi szervező

Magyar Vöröskereszt Budapest XXI. kerületi szervezete

+36 70 933 8352

szilagyiagnes@voroskeresztbp.hu


Forrás: voroskeresztbp.hu

Foto: hirmagazin.eu

Utoljára frissítve: 2016-07-28 11:27:57

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>