. Ma Andrea napja van.
Hatvan éve történt
2016-10-25 20:17:08
Hatvan éve történt

Hatvan éve történt

Mi történt Csepelen 1956-ban? Erről tartott előadást október 20-án délután a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csepeli, sétáló utcai fiókjában – a könyvtár és a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület (CSHVE) szervezésében – dr. Bolla Dezső, a CSHVE elnöke.


Az előadó a forradalmat egyetemistaként élte át, majd a későbbiekben helytörténeti kutatásainak eredményét könyv formában is közreadta 2005-ben „Csepel 1956 – Tények és dokumentumok” címmel.

2006-ban pedig – Bárány Tiborral közösen – „Csepeliek ’56-ról – Visszaemlékezések, fényképek, dokumentumok, irodalmi- és képzőművészeti alkotások, pályamunkák” címmel szerkesztettek és írtak egy kötetet a témáról.

Az előadás vetített illusztrációit Bárány Tibor számítógépes szerkesztése révén láthatta a mintegy harmincfőnyi érdeklődő közönség.

 

 

Csepel arculata egészen más volt 1956-ban – a mai megszokotthoz képest. Ha rápillantunk a térképre, láthatjuk, Csepel akkor már ilyen nagy volt. 1954-ben csatolták Csepelhez ezt az alsó, hárosi részt. Csepel területe 1954 óta ekkora, mint most: 26 négyzetkilométer. Akkoriban mintegy 60 ezer lakosa volt a kerületnek. A lakosság száma azonban nem tükrözte
Csepel állapotát és jellegét.

Csepel népességét részben az itt élők alkották, akiknek jelentős része a csepeli gyárakban dolgozott, részben pedig azok, akik máshonnan jártak ide dolgozni (ezek is tízezreket tettek ki). A lakosság összetétele is erősen átmeneti volt (így volt ez tulajdonképpen a Weiss Manfréd gyár alapítása óta). Mindig újabb emberek jelentek meg itt.

A negyvenes évek vége és az ötvenes évek eleje az erős iparosítás korszaka volt: nagyon erős volt a feláramlás Csepelre, sokan jelentek meg itt új lakosként, új dolgozóként. A zsúfoltság tovább nőtt. Különösen romlott a helyzet az ötvenes évek beköszönte után, amikor a lakásépítés is leállt (1953-54-ben, amikor gyakorlatilag nem épült új lakás Csepelen), a lakosság száma pedig erősen nőtt.

A bevándorlók – a mai korban is sok szó esik róluk – mindig nehezen illeszkednek be, nehezen oldódnak. Csepel képe is bonyolult volt és összetett: nagyon sok rossz helyzetben lévő ember élt itt, s dolgozott a gyárakban.

A másik dolog, amely nem hatott kedvezően Csepel színvonalára, az a kialakuló szocialista rendszer káderpolitikája volt: a legjobb munkaerőket rendszerint elvitték magasabb beosztásba (falura, állami gazdaságba, gépállomás-vezetőnek, vagy például a Parlament elnökének: Drahos Lajost azért vitte el Rákosi, hogy ne legyen Csepelen). A jó szakmunkások közül is sokan más, politikai beosztásba kerültek, tehát esett a színvonal.

Szakmunkáshiány is volt. A szakmunkás képzés mellett (amely hagyományosan működött Csepelen a MÜM1 keretében, ahol komoly ipari tanuló képzés folyt), zajlott az átképzés is, melyben két-három hónap alatt szakmunkássá minősítettek olyan parasztembereket, akik előtte legfeljebb akkor fogtak vasat a kezükben, amikor kaszáltak…

 

A csepeli életviszonyok is eléggé primitívek és egyszerűek voltak.

A Magyar Kommunista Párt megalakulását követően, már egészen 1918-tól, legfontosabb bázisának számított Csepel. Csepel alatt persze a pártvezetés nem a csepeli lakosságot és a községet értette, hanem a gyárat, amelyben mindig dolgozott 20-30 ezer ember, akik mobilizálhatóak voltak. Köztük mindig akadtak olyanok is, akik erősen támogatták a baloldalt, s akadtak nagy számban olyanok is , akik erősen támogatták a jobboldalt. A 20-30 ezer dolgozó összetétele nagyon vegyes volt.

A párt a gyárat tartotta legfontosabb bázisának – nem véletlenül nevezték el Rákosiról, s nem véletlenül küldte ide Rákosi saját öccsét! Nem véletlen az sem, hogy Rákosi számos fontos bejelentését éppen Csepelen tette meg, s a közéletből való távozása előtt is megjelent Csepelen (de erről majd később ejtek szót).

A gyárban 1956-ban 25 ezer ember dolgozott. Közülük az MDP-nek (az akkori kommunista pártnak) 12 ezer tagja volt! Tehát nyugodtan tekinthetett a pártvezetés erre a gyárra úgy, mint egy erős kommunista bázisra.

De azért nem mindenki volt elkötelezett a baloldal mellett, s érezték már 1956-ban, hogy sok minden nem stimmel a gyáron belül is.

A gyár egyébként mindig szolgálta az országot (ezért is visszautasítom az olyan nézeteket, hogy a gyárat eltartotta az ország, s ez tette tönkre az országot). A csepeli gyár mindig a nemzet érdekét szolgálta: 1945 után az újjáépítést. Az ötvenes években ugyan kevés jutott fejlesztésre, de abban az időszakban is produkáltak kiváló termékeket a Rákosi Művekben dolgozó emberek. A képen például az RF radiál-fúrógép látható – az idősebbek még emlékeznek rá, milyen kitűnő termék volt, s nyugati exportra is el lehetett adni. Így volt ez a Pannóniával is betörtünk a nyugati piacokra – de azért nem szorítottuk ki a BMW-t.

Csepelen a Rákosi Mátyás Művek mellett még jó pár nagyvállalat volt. Hagyományosan jól működő ipartelep volt a Csepeli Papírgyár, a Csepeli Szabadkikötő.

Ez utóbbival kapcsolatban egy keserű korabeli viccet idézek fel: amikor romlott az életszínvonal a Rákosi-korszakban, mindig azt mondták a vezetők, hogy ennek az oka az aszály. A csepeliek és az országban is sokan pedig úgy fogalmaztak, hogy nem az aszály, hanem az uszály viszi el az életszínvonalat (mármint a Szovjetúnióba szállított gabona).

Továbbá működött Csepelen egy építővállalat is: a 25-ös Építőipari Vállalat.

 

Az életviszonyok rendkívül szerények voltak. A jobbnak számító fizetések 1000-1200 forint környékén voltak, az rosszabbak még alacsonyabbak. A lakásviszonyok nagyon rosszak voltak. Bár – érdekes módon – 1956-ra ismét megindult a lakásépítés Csepelen. Akkor kezdődött el a csillagtelepi földszintes házak építése, és már volt olyan gyári dolgozó, akinek kiutaltak lakást a csillagtelepi emeletes házakban is. Volt, aki a forradalom (vagy ahogy akkoriban neveztük, a „buli” alatt, vagy más megfogalmazásban „sajnálatos események” alatt, sőt később évtizedeken át „ellenforradalomnak” minősítették hivatalosan e napokat) alatt, illetve azt követően foglaltak el lakást ott is.

Itt láthatjuk a Béke teret, az olvasó munkás szobrával, aztán megmutatjuk a Munkásotthont eredeti állapotában is. 1956-ban nyílt meg a volt Langmár kocsma épületében a Rákóczi Étterem, amely a csepeliek egyik kedvenc szórakozóhelye volt, s jó pár – ma már nyugdíjas korú – énekes lépett itt fel akkoriban, köztük például Koós János is. Éjszakába nyúlóan tartott nyitva.

A másik kép a gyorsvasút akkori állapotát mutatja. Ezek a kocsik 1956 október 23-án még üzemeltek, mert én is ilyennel jöttem haza, ezek voltak a középajtós kocsik.

 

Az 1956-os év sok szempontból megrázó eseményeket hozott magával. Földrengéssel indult az év: január 12-én a térségben lejátszódott földrengés Csepelt is megrázta, bár itt nagy károk nem alakultak ki. A romokat mutató kép Dunaharasztiban készült.

 

 

 

 

 

 

A következő megrázó esemény - 1956. februárjában – az SZKP XX. Kongresszusa volt.

1956 értékelését minden ember, minden politikai felfogás másként adja elő, másként fogja föl.

Olyat is emlegetnek, hogy 13 nap, amely megrázta a világot. Ez erős túlzás! A magyar foradalomnak nagy hatása volt a világra, a XX. század történetére is, azért nem ez rázta meg igazán a világot. Ennél sokkal jelentősebb események is lejátszódtak 1956-ban.

Például a XX. Kongresszus, melynek a hatása Magyarországon is jelentkezett.1956-ban, s végső soron Rákosi bukásához is vezetett, mert még akkor sem fogta föl, hogy változtatni kell, s el kellene tűnnie magától. Így el kellett őt távolítani, s távozni kényszerült…

Erre is van egy humoros mondás: „Lovas nemzet vagyunk – Rákosi Vorosilovval jött és Szuszlovval távozott.” Természetesen Szuszlov mondta meg neki, hogy valószínűleg távoznia kell, de nem ő távolította el, hanem végső soron Mikojan.

 Ez is jelezte, hogy mennyire kiszolgáltatott Magyarország: nem az volt a döntő, hogy az ország első számú vezetője mit dönt, hanem az, hogy a moszkvai Kremlben mit határoznak.

Volt egy harmadik megrázó esemény is az évben: a dunai árvíz, márciusban. Ez Csepelt is érintette, illetve a Soroksári Duna-ágat is.a képen a tassi zsilip összeomlott részét látjuk. Ennél azonban sokkal nagyobb károk keletkeztek a magyar Duna-szakasz déli részén.

 

 

 

 

 

Csepelen erős volt a Rákosi-kultusz. Rákosi április 6-án jelent meg utoljára Csepelen, a gyárban. Tettek fel neki kellemetlen kérdéseket, amire bevágta az ajtót, és elment. Tehát, már nem zeneszó várta, nem díszfelvonulás, s ebből is érezhette, hogy már a bukás szélén áll…

De a rendszer tovább működött. Jellemző, hogy a csepeli szovjet katonai temetőben álló szobrot 1956. áprilisában avatták (Gyenes Tamás szobrát), amit aztán néhány hónap múlva ledöntöttek. (Később újra felállították, majd a rendszerváltás után ismét eltávolították).

 

A helyzet tovább feszült az év során. A lengyelországi események is felkorbácsolták a magyar kedélyeket.

Tavasszal már megindult a Petőfi Kör, amelyet csepeliek is látogattak, sőt felszólalója is volt Csepelnek: Nagy Elek szólalt fel egy alkalommal.

Az oldódás szolgálatát legerősebben a Magyar Írószövetség, s annak a lapja, az Irodalmi Újság töltötte be, melyet szeretettel olvastak Csepelen is, és magas felárakkal kelt el.

Lengyelországban, júliusban voltak a poznani események, amelyek erősen hatottak a magyar közvéleményre is. Felerősödött az a folyamat, amely október 23-ához vezetett.

Érdekes módon, a forradalmak nem akkor törnek ki, amikor a legnagyobb az elnyomás, hanem akkor, amikor az elnyomók ereje már csökken, és már nyílik a kapu.

Erre egyértelmű példa 1956: ősszel már nem volt olyan erős a terror, mint előtte, s nem volt olyan szélsőséges a hatalom, amelynek csökkent az ereje is.

Nyáron már nyilvánosságra hozták a Rajk-ügyet., s a Rajk-temetés volt az, amely olyan lázító erővel hatott, mint 1989. június 16-ai Nagy Imre újratemetése.

A két temetés érdekes fordulópont volt. A Rajk-temetésre nem szervezték az embereket, mégis százezrek vettek részt, köztük nagyon sok csepeli is.

A csepeli gyár október 5-ig viselte Rákosi Mátyás nevét, akkor levették róla a feliratot.

 

Így jutunk el 1956. október 23-ára. A forradalom kirobbantásában Csepelnek nem volt komoly szerepe. Talán csak annyi, hogy sok csepeli is részt vett a tüntetésen. Elég sokan voltunk Csepelen középiskolások, egyetemisták, akik Pestre jártunk, részt vettünk a Petőfi Kör ülésein, és hallottunk az eseményekről. Sok érdeklődő volt, akik bejártak a Petőfi Kör üléseire, vagy hallgatták a Szabad Európát, vagy valamelyik nyugati rádióadót.

 

Ezen a térképen szemléltettük Bárány Tibor barátommal az eseményeket.

 

Október 23-ával indulnak az események országosan. Itt Csepelen már délelőtt megjelentek egyetemi hallgatók, de kiutasították őket a gyárból, aztán este újra megjelentek. A leírások szerint gyanús személyek is voltak a gyár körül, de este még komoly esemény nem történt, miközben sok csepeli vett részt a pesti felvonuláson, sőt, teherautókkal is vittek be embereket, illetve gyorsvasúttal is utaztak be oda. Akkoriban még személyautóval nem közlekedtek, mert nem volt senkinek, olyan szegénység volt.

23-án éjjel megszervezték a gyári őrséget. Erős kommunista őrség áll fel.

Mindig büszkén mondjuk el, hogy az ellenállás utolsó fészke volt Csepel 1956-ban. Arra is büszkén emlékezünk, hogy 1957. január 11-én az utolsó tömegtüntetéssel ért véget tulajdonképpen  a magyar forradalom.

De érdekes módon büszkék lehettek a csepeli kommunisták is, , mert ők pedig megszervezték a gyár védelmét, s a gyár október 30-áig nem volt megközelíthető! Tehát nem tudtak bemenni, és nem került a forradalmárok kezére. Volt tehát egy másik oldal is, amely létezett és működött.

 

Az első csepeli harci események 1956. október 24-én, hajnalban kezdődtek el, a Szent Imre téren. Ez a tér volt színtere a csepeli harcoknak, a küzdelemnek. Ekkor már pesten kemény harc folyt, s a belügyminiszter lövetni akart a felkelőkre.

Ide kapcsolódik a következő vers:

 

Tamási Lajos (Csepel posztumusz Díszpolgára):

 

Piros a vér a pesti utcán

Megyünk s valami láthatatlan
áramlás szívünket befutja,
akadozva száll még az ének,
de már mienk a pesti utca.

Nincs más teendő: ez maradt,
csak ez maradt már menedékül,
valami szálló ragyogás kél
valami szent lobogás készül. 

Zászlóink föl, ujjongva csapnak,
kiborulnak a széles útra,
selyem-színei kidagadnak:
ismét mienk a pesti utca!

Ismét mienk a bátor ének
parancsolatlan, tiszta szívvel,
s a fegyverek szemünkbe néznek:
kire lövetsz, belügyminiszter?

Piros a vér a pesti utcán,
munkások-ifjak vére ez,
piros a vér a pesti utcán,
belügyminiszter, kit lövetsz?

Kire lövettek összebújva,
ti megbukott miniszterek?
Sem az ÁVH, sem a tankok
titeket meg nem mentenek.

S a nép nevében aki fegyvert
vertél szívünkre, merre futsz,
véres volt a kezed már régen
Gerő Ernő, csak ölni tudsz!?

...Piros a vér a pesti utcán,
eső esik és elveri,
mossa a vért, de megmaradnak
a pesti utcák kövei.

Piros a vér a pesti utcán,
munkások-ifjak vére folyt,
- a háromszín-lobogók mellé
tegyetek ki gyászlobogót.

A háromszín-lobogók mellé
tegyetek három esküvést:
sírásból, egynek, tiszta könnyet,
s a zsarnokság gyűlöletét,

s fogadalmat: te kicsi ország,
el ne felejtse, aki él,
mert úgy született a szabadság,
hogy hullt a könny és hullt a vér.

 

 

 

 

Csepelen is megszólaltak a fegyverek, fölkelő csoport alakult spontán.

Most jelent meg, s Csepelen is bemutatták Eörsi László könyvét, amely a csepeli harcokról szól. Elég komoly részleteket tartalmaz peranyagokból, vallomásokból arról, hogy kik voltak, kik vettek részt az első küzdelemben.

A felkelők fegyvert akartak szerezni, de Csepelen nem volt olyan komoly objektum, amely ellen harcolni indulhattak volna.

Először a rendőrségre mentek – ott nem kaptak fegyvert. Akkor átvonultak a Kiegészítő Parancsnokságra, abban a hitben, hogy a Kiegészítő Parancsnokság (amelyik a Szent Imre tér azon sarkán volt, ahol most a buszsofőrök pihennek) saroképületében találnak. Próbáltak oda betörni, de nem sikerült. A Kieg. katonatisztjei védték az épületet, s egész délelőtt folyt a lövöldözés. Eörsi ezt könyvében „ostromnak” nevezi. Persze, ez inkább egy folyamatos elfoglalási kísérlet volt, amit nem tudtak megoldani. Kihívták a tűzoltókat is. Közben haláleset is történt. Én ott voltam a téren, s láttam az elfoglalást, mégsem tudtam róla, hogy aznap tizenegy ember halt meg ott a téren, s ezt – az első – halottat sem láttam, csak később, a kutatások során került a kezembe Reskó Tibor képe.

 

A küzdelem abból állt, hogy a sarokházból ki-be lövöldöztek a katonatisztek, hogy a felkelők ne tudjanak bemenni. A nézők pedig a pártbizottság ma is meglévő (most funkció nélküli) épülete előtt álltak, s ha arrafelé erősebb lövés-sorozat hallatszott, akkor beszaladtak az utcába, a tanácsház és a pártbizottság épülete közé. Amikor elcsöndesedett a helyzet, újra kimentünk a térre.

Budapesten mindenhol ez volt a harcok idején, s az áldozatok jelentős része ezekből a nézőkből származott, akik ott kódorogtak, kiváncsiskodtak.

Az terjedt el, hogy ezt a fiatalembert, aki egy hirhedt csepeli családnak a tagja volt, a pártbizottság épületéből lőtték le. Ezt a mai napig nem sikerült kideríteni. Egy ideig azt hittem, nem lőttek ki a pártbizottság épületéből, mert akkor a felkelők megtámadták volna azt az épületet is… Amikor én ott voltam, nem lőtt ki senki, s a felkelők sem támadták meg a pártbizottságot. Később kiderült, mégis kilőtt valaki – ezt Kalamár József unokája mondta el nekünk, hogy valaki felment az emeletre, s kilőtt onnan. Azt hitték, hogy a Kalamár családból lőtt valaki, de az unoka visszaemlékezéséből kiderült: valaki más volt, akit ő nem akart megnevezni! Szerinte Reskó Tibort (aki a Szente család tagja volt – a vejük volt) kézen lőtték, ám a képen az látszik, hogy a vér nem a kezéből, hanem a teste alól folyik.

Tehát ő volt az általunk ismert első áldozat, de tizenegy ember halt meg.

 

 

Közben a gyárba beküldtek szovjet harckocsikat – felségjel nélkül. Támadás akkor nem érte a gyárat. Akkor két harckocsit kiküldtek a gyárból a Kiegészítő Parancsnokság felszabadítására. Amikor a két harckocsi odaért, kijöttek a katonatisztek. Akkor egy orvlövész hátulról lelőtte az egyik katonatisztet – már harc nélkül.

Érdekes módon a kommunista áldozatokkal mind alattomos lövések végeztek. Egyikük sem harcban esett el: vagy hátulról lőtték le őket, vagy védtelenek voltak. Ez nem tartozik a dicső történetek sorába.

A katonatisztek egy részét elvitték a harckocsival a rendőrségre. Két-három katonatiszt pedig gyalog jött a tanácsháza felé, őket megtámadták, de aztán közbenjárásunkra utukra engedték őket. Tehát a katonatisztek megúszták ezt.

A felkelők egy ideig a rendőrség előtt még megakadályozták  a betegek elszállítását. Kijött egy szovjet harckocsi, amelynek lánctalpai közé dugtak egy gerendát. Volt némi atrocitás, de a nap komolyabb harc nélkül fejeződött be. Nem volt ki ellen harcolni, a pártbizottságon pedig nem volt komoly, fegyveres erő.

Ezzel véget ért október 24-e nagy eseménysorozata.

 

Október 25-én megint a rendőrség elé vonultak a felkelők és forradalmárok: fegyvert követeltek.  De ekkor még nem kaptak fegyvert. Utána átvonultak a tér túlsó oldalára és elfoglalták a pártbizottság épületét, azzal a jelszóval, hogy ott fegyverek vannak felhalmozva. Bementek, s Karsai Ferenc pártbizottsági titkár-helyettes azt mondta nekik, nincs fegyver az épületben. A Szente család vezetésével a felkelők mégis betörtek és találtak két, vagy három rossz puskát. Kimutatták az ablakon, hogy mégis van fegyver, s elkezdték verni a Karsait, akit nem sokkal ezután kimentettek, és elvitték a rendőrségre. Így ő akkor megúszta – békésen halt meg harminc évvel később, itt Csepelen.

A pár puska azt tanúsította, hogy a párt nem rendezkedett be komoly védelemre, hiszen az egész eseménysorozat váratlanul érte az embereket.

A pártbizottság épületét kiforgatták, a Lenin- és Sztálin-szobrokat felakasztgatták a tér fáira, kiszórták a káderlapokat, felgyújtották a papírokat.

Eközben a gyár sértetlenül állt, a felkelők nem jutottak be oda.

A felkelők visszamentek a rendőrség elé, majd elindultak a gyár felé is.

 

 

Október 26-a következett.

Ebből a korszakból két képet mutatunk: a rendőrség régi épületét (az idősebbek emlékezhetnek rá, hogy a torony tetején volt egy gömb is), s így nézett ki a gyár és környezete 1956-ban, még Rákosi Művek felirattal.

Ezen a napon a felkelők elfoglalták a rendőrséget, s megalakult a Nemzetőrség, Buri István vezetésével (később mégis Major Ernőt választották meg vezetőnek).

26-án történt a két politikai gyilkosság is. Az Imre-térnél lelőtték Bordás András  Kossuth-díjas esztergályost – tévedésből. Kalamár Józsefet is ezen a napon lőtték le a Királyerdőben: felkelők kísérték gyalogosan a Szent István úton, amikor egy néhány hónapja Csepelen dolgozó fiatalember váratlanul, minden ok nélkül tarkón lőtte (a felkelőknek nem volt szándékában lelőni). Aztán pedig nem hagyták eltemetni. Ő volt a harmadik áldozat.

A felkelők átvették a rendőrség épületét, de délről erősítést kapott a baloldal, vagy a kommunista párt: a hódmezővásárhelyi katonai alakulat egyik egysége jött fel, követve a Duna vonalát, Soroksáron és Erzsébeten keresztül – Hodosán őrnagy vezetésével (aki egy rendkívül kegyetlen ember volt). A felvonuló katonai egységet valahol Erzsébet határában ipari tanulókból szerveződött ellenállók (csepeli ipari tanulók is voltak köztük) megtámadták. A fiatalok egy részét a katonák elfogták, s agyonlőtték: vagy ők, vagy az oroszok. Ez a Hodosán egy végtelenül kegyetlen ember volt.

Amint a katonák megérkeztek Csepelre, újra visszafoglalták a rendőrséget.

 

29-ére országosan csökkent a volt Rákosi rendszer híveinek az ellenállása, s így Csepelen is a felkelők visszafoglalták a középületeket, s ettől a naptól kezdve győzött a forradalom Csepelen is.

 

30-án a gyár védői is feladták a védekezést, mert az őket segítő harckocsikat és fegyvereket elvonták a Killián-laktanyába.

Ekkor a gyárban megkezdődött a munkástanácsok megalakulása.

 

29-én Kiss Dezső (később közlekedési miniszter-helyettes lett, s budapesti pártbizottsági titkár is volt) szervezésében megpróbáltak összehozni egy puccsszerű gyűlést a Tanácsházán, s megválasztani egy Nemzeti Bizottságot a kommunistákból. Ám, amikor szavazásra került a sor, kiderült, hogy kisebbségben vannak, s menekülőre fogták.

Miután a kommunisták pánikszerűen elmenekültek, körvonalazódott a Nemzeti Bizottság. Elnöke az az Ivanics István lett, aki 1945 előtt már képviselő volt Csepelen, a szociáldemokraták színeiben. Mértéktartó, rendkívül kedves, okos ember volt, de a szociáldemokrata párt jobbszárnyához tartozott. Nem a szélsőjobbhoz, nem a Peyerékhez, de a jobbszárnyhoz. Így a kommunista hatalomátvétel idején már elvesztette Csepelen a képviselőségét (illetve visszavonatták vele), s utána 1950-ben börtönbe is zárták. 

 

Másnapra, október 30-ára nagygyűlést hívtak össze a csepeli sportpályára, ahol hivatalosan is megalakították a Nemzeti Bizottságot.

A képen látható Ivanics István elnök, és Bali Vendel alelnök. Mind a ketten fontos szerepet töltöttek be 1945-ben, az akkori Nemzeti bizottságban. Bali Vendel a kisgazdapártot és a kereszténydemokrata érzelműeket képviselte, de komoly érdemei voltak a rendfenntartásban is1945 tavaszán, míg ki nem lépett ebből a bizottságból.

Amint látható, a nagygyűlésnek elég sok résztvevője volt. Majdnem kudarcba fulladt: - jellemző a demokráciára – amikor Ivanics elkezdte sorolni a Nemzeti bizottságba javasolt tagokat, akkor többen beugráltak a kerítésen és mást akartak megválasztani. Végül sikerült megválasztani a harmincvalahány tagot.

 

A listát az akkor megjelenő újság le is közölte, méghozzá a lakcímekkel együtt. 1957-ben könnyű dolga volt a belügynek: a nemzeti bizottság tagjait nem kellett sokat keresgélni, hogy letartóztassák őket.

A Csepeli Újságnak összesen három száma készült el, abból kettő megjelent. A szerkesztője is ült egy pár évet börtönben utána.

Érdekes a Nemzeti Bizottság összetétele: egyetlen kommunista sincs benne. Mértéktartó testület volt, ám nem sokáig funkcionált: csak november 4-e reggeléig, aztán az összeomlás után, november 11-étől december elejéig működött.

A kerület a Nemzeti Bizottság irányítása alá került. Az üzemekben nem folyt munka, sztrájkoltak a dolgozók. Nehéz megérteni, hogyan tudott életképes ország létrejönni 1957 elején, mert hónapokon át igazi termelőmunka nem folyt sehol.

 

Eljutottunk november 4-éhez. Ekkorra összeállt a Nemzetőrség, Major Ernő (volt rendőr) vezetésével. Helyettese Buri István volt.

A felkelők között rendkívül magas arányban szerepeltek hányatott sorsú és büntetett előéletű emberek.

A csepeli 470 felkelőből (kiknek névsora létezik) egyetlen sem tartozott egyik ősi csepeli sváb családhoz sem. Többségük szegény sorsú királyerdei volt, vagy pedig röviddel korábban Csepelre költözött lakos. Ezek a tények. Azt jelzik, hogy az értelmiség itt is szépen a háttérbe vonult, s csak utólag mondta el, mit kellett volna másként csinálni. Hagyták, hogy harcoljanak mások, áldozzák mások az életüket.

November 4-e izgalmas és érdekes nap volt. Addig Csepelen komoly katonai egység nem volt. Két légvédelmi egység tanyázott Csepelen. Az egyik a mai Szabadkikötő sporttelep területén, ahol még ma is látható a kilövő-egység köralakú beton párkánya.

A másik egység a csepeli Tagokban – ez Szigetszentmiklós területe volt. A szállásukul szolgáló parancsnoki épület (átépített formában) ma is megtalálható, sinnen nem messze, a kavicsbányák felé helyezkedett el a 9318-as tüzérségi egység. Ennek az egységnek két hajdani katonája jelen van itt a teremben: Algeauer Andor és Csiby András.

Ez utóbbi egységet a felkelők november 4-én felkeresték, hogy álljanak át, s csatlakozzanak Csepel védelméhez.

A környező védelmi állásokat az oroszok addigra mind elfoglalták, ezt valami okból kifolyólag elfelejtették elfoglalni. Tudni kell, hogy a légvédelmi ágyúk nagyon messzire lőnek, s lövedékeik alkalmasak páncélos járművek megsemmisítésére is. Ilyen lövedék elég nagy tömegben állt rendelkezésre. A katonák nagy része elszéledt, az ágyúk ott maradtak, ezekből hármat hoztak be Csepelre.

A Nemzeti Bizottság állásfoglalása: ne harcoljanak! Nincs értelme harcolni a Vörös Hadsereg ellen. 

Buri mégis úgy döntött, maradnak és harcolni fognak. A katonatisztek közül senki nem vállalt szerepet, csak Kőrösi Sándor – pechjére – s ő irányította a lövészetet. Csatlakozott hozzájuk még egy repülős tiszt, Andi József is. Megszervezték, felépítették a védelmet.

 

Előző este ment le – Csepelen keresztül – Tökölre tárgyalni az oroszokkal a Maléter Pál - Erdei Ferenc küldöttség, akiket galád módon az oroszok letartóztattak. November 4-én az oroszok be akarták hozni foglyaikat Pestre.

Összeállítottak egy konvojt – ez volt a forradalom talán legfurcsább eseménye.

Tizenvalahány autó harckocsi kísérettel, szovjet katonákkal, s két teherautó ponyvái alatt 20-30 ávós. A nyitott páncélkocsiban Maléter Pál ült egy szovjet őrnagy, vagy ezredes mellett. A konvoj keresztülhaladt Csepelen, átjött az Imre téren (akkor még Buri sem volt nagyon harcos kedvében, a Kőrösi pedig kiváltképpen nem – azt mondták, hogy amíg az oroszok nem lőnek, ne lőjünk rájuk).

A konvoj bátran haladt Budapest felé, majd elfordultak jobbra, a Gubacsi híd felé. A Gubacsi híd túloldalán viszont nem Pest felé fordultak, hanem tévedésből jobbra, Soroksár felé. a Juta-dombnál pedig ott volt a városvédelemre kirendelt őrség. Elkapták őket, szétlőtték a konvojt. A szovjet tiszt is meghalt Maléter mellett, a szovjet katonák egy jelentős része bemenekült a nádasba. Másik részüknek sikerült elmenekülni és a foglyokat tovább szállítani. Így Maléter maradt fogságban.

 

 

Csepelen csak délutánra adtak ki tűzparancsot. Az egyik ágyúnál, amely a Szent Imre téren állt Hanyecz Andrásnak volt meghatározó szerepe (őt később a tárgyaláson abnormálisnak minősítették, mégis először majdnem halálra ítélték, de végül börtönt kapott: tizenvalahány évet le is ült belőle). Rendkívül jól tudott célozni – szemmel, mert az ágyúkról a célzó berendezést még 23-a előtt leszerelték és elvitték –, nem volt szellemi képességeinek teljes birtokában, de kitűnően lőtt. A kőkeresztnél lévő ágyút az oroszok kilőtték, mielőtt használni tudták volna.

Ezekkel a négykerekű, hosszú csövű ágyúkkal (melyek a páncélosokra a legveszélyesebbek voltak, s 3 kilométerre is ellőttek) Csepel méltán játszott nagy szerepet a védekezésben. Annak ellenére, hogy a legtöbb ágyúkezelő nem értett hozzá, nyolcvan százalékuk civil volt. Igaz, hogy a páncélosok is nagy veszélyt jelentettek az ágyúkra nézve. Erős géppuskájuk volt, amely elől nem volt könnyű elrejtőzni.

Ennek ellenére a csepeliek komoly ellenállást tanúsítottak. Az oroszok pedig megrettentek: hat-hét harckocsijukat is kilőtték a csepeliek. Az egyik roncsa a munkásszálló sarkánál volt – ezt Heszberger Gyula honvéd főhadnagy lőtte ki, egy másik páncélossal együtt. Ő véletlenül keveredett az eseményekbe.

Bent a városban, a „pesti srácok” géppisztollyal lövöldöztek, meg benzines palackokat dobáltak a harckocsikra. Az oroszok pedig válaszul odafordították a tornyot és belelőttek a páncélos ágyújával az épületbe, ott biztosabb volt a találat…

Véresen komoly küzdelem volt ez, melynek során november 7-én Csepelen lelőttek egy repülőgépet – ez volt az oroszok egyetlen légi vesztesége. Kopasz katona volt, aki, szinte véletlenül, eltalálta a repülőgép szárnytövét, s az lezuhant. (A repülőgépen három szovjet tiszt repült – őket később a Szovjetúnió Hőse címmel tüntették ki). Jó cimborám volt, most két éve, hogy meghalt.

Az oroszok a Királyerdő felől is támadtak: ott két védekező egység is létrejött. Az egyik vezetője Kovács Sándor volt, szegényt most temettük három hete. Őrá halálos ítéletet hoztak, fél évig várta egy celláben, hogy kivégezzék - később ítéletét börtönre módosították.

A szigetcsúcs felőli orosz bejövetelt is igyekeztek megakadályozni a forradalmárok: a Korvin-kereszteződésbe kivontattak egy olajtartályokból álló vasúti szerelvényt. A gyárkapukat is vasúti vagonokkal zárták le.

Borzasztó volt az elkeseredés a lakosság körében: az orosz tüzérség félórás időközökkel lőtte Csepelt. Volt olyan nap, hogy 54-en meghaltak, köztük egy hattagú család is (kétéves gyerektől az idős nagymamáig). Egyetlen szétlőtt házban 18-an vesztek oda, a Kiss János altábornagy utca 28-ban.

Borzasztó állapotok voltak, ezek a képek mutatják is.

 

Andi Jenőék először a Gubacsi híd és a Kvassai híd felrobbantásán gondolkodtak, hogy ne tudjanak bejönni az oroszok Csepelre. Aztán mégis az út felrobbantása mellett döntöttek. A papírgyár bejáratától nem messze ez meg is történt – a vasúti sínek a levegőben lógtak. Ennek következtében Kispesten nem volt napokig víz, mert ott ment át a vízvezeték, s azt is sikerült felrobbantani.

Eközben a felkelők Erzsébeten – még november 10-én délután is - békésen mozogtak, oda nem akartak menni az oroszok. Az erzsébetiek, akik a Maléter-féle konvojból zsákmányoltak egy Katyúsát, azt kölcsönadták Csepelnek. A csepeliek lőttek is vele (kőkereszttől), úgy gondolták, hogy a tököli repülőteret, de a repülőtéren nem vették észre, a lövedékek nem ott csapódtak be.

Komoly harcok voltak, de a hatalmas orosz túlerő ellen nem győzhettek, annak ellenére, hogy komoly veszteségeket okoztak az oroszoknak. 

Zsukov november 10-én jelentette az SZKP Központi bizottságának, hogy Csepelen mekkora veszteségeket szenvedtek. Az Eörsi könyvben megtalálható a szovjet áldozatok egy részének is a névsora. Húszan estek el Csepelen a nyilvántartás szerint. Valószínűleg többen, voltak, akiket kezeltek a kórházban is.

 

A forradalom után nagyon gyorsan próbálták eltakarítani az utcákról a kilőtt harckocsi és egyéb harcjármű-roncsokat.

 

Tehát Pesten már béke volt (elszórt esti lövöldözéssel), amikor Csepelen még javában folytak a harcok, s nem lehetett hazajönni.

 

A következő dián a harcok vezetőit mutatjuk, érdekes módon Buriról nincs fénykép. Valamennyien a megtorlások áldozatai lettek.

 

November 11.ére, szombat estére csöndesedett el Csepel, véget értek a lövöldözések.

Ez a felvétel még az oroszok felvonulását ábrázolja, de nem csepelen. Ez pedig az Imre téri hentesüzlet, amely most megint zárva van. A következő kép pedig a Közraktár  utcánál, az egyetem sarkánál készült – amikor égtek a tartálykocsik a Kikötő úti kereszteződésben.

Az utolsó kép pedig a szétlőtt házban áldozatul esett emberek holtestének pincéből való kiemelését mutatja.

 

Az anyagi károk mellett súlyos volt az emberveszteség is: Csepelen 102 polgári személy halt meg az ’56-os forradalomban. Ez arányaiban sokkal magasabb az országos átlagnál. 2800 polgári áldozatot tartanak nyilván a forradalom idejéből (ezek nem a kivégzettek).

A csepeli elhunytak jegyzékét korábbi könyvemben közzétettem. Sokan a kórházban haltak meg: az orvosok-nővérek is hősi munkát végeztek ezekben a napokban. Még egy szükségkórházat is felállítottak egy egyetemi hallgató vezetésével, meg a Jalcs Jenővel együtt. Kórház működött a Jedlik Gimnáziumban is.

Megrázó állapotok, szörnyű helyzet volt Csepelen.

 

Tulajdonképpen november 11-ére a forradalom fegyveres szakasza véget ért. Véleményem szerint a forradalom 1957 januárjáig tartott, addig, amíg háttérbe nem szorították a Munkástanácsokat. A politikai küzdelem ugyanis november 4-e után áttevődött a gyárakra. A magyar gazdasági életet elsősorban a gyárak befolyásolták. A gyári dolgozók jelentős része országosan sztrájkolt.

A sztrájk megbénította az országot, a gazdaságot. Ezzel próbáltak pozíciót tartani azok a munkástanácsok, amelyek ragaszkodtak ahhoz, hogy az oroszok menjenek ki az országból, hogy demokratikus, független Magyarország legyen, hogy semlegesség legyen. A sztrájkolók eredményen tiltakoztak.

 

Érdekes módon, a Csepeli Munkástanács testülete, amelynek karizmatikus vezetője Nagy Elek volt, és helyettese Bácsi József (ő két éve halt meg, 86 évesen) amellett volt – nem minden gyáregység egyezett meg ebben - , hogy dolgozzon a gyár! Úgy vélték, a sztrájk tönkreteszi az országot. A politikai követelésekről viszont nem mondtak le.

Ezért is a (Rácz-féle) Központi Munkástanáccsal nem voltak teljesen szinkronban, mertők a munka mellett álltak, Ráczék pedig a sztrájkot preferálták.

Amikor Kádár Ráczékat tárgyalni hívta, s a küldöttséget a Parlament kapujában letartóztatták, majd sokéves börtönre ítélték őket, akkor nőtt meg igazán a Csepeli Munkástanács jelentősége. Budapesten akkorra már nem volt olyan központ, amely összefogta volna a munkástanácsokat – csepelen pedig működött a Munkástanács. Így ide érkeztek a vidéki munkástanácsok küldöttei is, úgyhogy Kádárékkal is ők tárgyaltak.

Ez a Munkástanács tárgyalt december 27-én Kádárral és Marosánnal, de nem tudtak megegyezni. Ez után döntöttek úgy, hogy lemondanak, mert nem tudják megfelelően képviselni a forradalom elvárásait és a szabadság-küzdelem céljait.

 

Közben újjászervezték a kommunisták a magyar pártot, pártcsoportokat hoztak létre, s december közepére már elég erős pártszervezet jött létre itt a kerületben, miközben a munkástanács azért küzdött, hogy a gyárban szűnjenek meg a pártszervezetek. Ezek persze nem szűntek meg, hanem maradtak, egészen a rendszerváltásig.

A munkástanácsok szerepe január 11-ével véget ért. Ekkor hatalmas tüntetés volt a csepeli gyárban – ez volt az utolsó tömegtüntetés az országban. Történt akkor egy haláleset is, de H. Nagy Imre halála inkább baleset volt, mint politikai gyilkosság.

Az emberek polarizálódtak – ennek illusztrálására elmondok egy történetet. A rendőrkapitány Csilik Gábor volt, aki 1944-ben partizán volt, harcolt a németek-nyilasok ellen. Kirendelték oda, pufajkás karhatalmisták jöttek, hogy a gyári tüntető munkásokat eltereljék, s rá akarták venni a rendőrkapitányt, hogy lövessen bele a munkásokba. Csilik akkor visszarendelte a rendőreit a kapitányságra, így nem volt rendőrsortűz, nem lett tömegszerencsétlenség, annak ellenére, hogy az emberek vettek el géppisztolyt a rendőröktől.. Utána várta, hogy letartóztassák, de nem váltották le.

 

Ez lett a vége a csepeli eseményeknek. Ami országosan történt, arról az ünnepi időszakban bőven lehet hallani.

 

Később megszerveződött Csepelen a Tanács, s az új politikai korszak berendezkedett Csepelen. Majd jöttek a számonkérések, amelynek során 12 csepelit végeztek ki, köztük azt a két gyilkost is, akik orvul lőttek Nagyon sokan kerültek börtönbe, s rettenetes anyagi károk voltak. Gazdaságilag is és szellemileg is rendkívül megviselte az egész országot, és benne Csepel lakosságát is a forradalom.

 

 

Zárásként pedig hallgassanak meg ismét egy verset.

 

Buda Ferenc:

Pesten esik a hó

 

Pesten esik a hó 
Keringve kavarogva 
A Dunán a habokra 
Lelkük-vesztett romokra 
Kivert ablakszemekre 
Kékszájú emberekre
Csepelre és a Gyárra 
A moccanatlan Várra 
Tépett szélű sebeken 
Dacoló üzemeken 
Aszfaltra száradt véren 
Megül halottfehéren 
Hordja a szél a földön 
Viszi a szél az égen 
Pesten esik a hó 
Nyílt sebre friss kötésnek 
Pest talpig hófehérben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

 

Utoljára frissítve: 2016-10-25 22:14:49

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>