. Ma Emma napja van.
Gabonatárház Csepelen
2014-09-25 19:37:04
Gabonatárház Csepelen

Gabonatárház Csepelen

Az azóta eltelt időben a tárház mindig meghatározó szerepet játszott a gabonakereskedelemmel kapcsolatos rakodási és raktározási folyamatokban. A Mahart Gabonatárház Kft fő profilja gabona rakodása és raktározása, emellett vállalják ömlesztett és darabáruk nyílt téren történő raktározását és rakodását is.



A Mahart Gabonatárház Kft. raktárépületében jelenleg kb. 30.000 tonna ömlesztett gabona, (búza ekvivalensre számolva) egyidejű raktározása lehetséges, ezen belül kb. 10.000 tonnát silóban, kb. 20.000 tonnát padozatos tárolóban tudnak elhelyezni. A tárház kialakítása lehetővé teszi a betárolásra kerülő áruk elkülönítését a megbízó igénye szerint.

A Gabonatárház vállalja a betárolt áruk rostálását, gázosítását, be- és kitárolását különböző fuvareszközökre, figyelembe véve az egyedi igényeket is. A rakodás fedett helyen történik. Az árut közúton és vasúton fogadják, a kitárolás közútra, vasútra és hajóba lehetséges. A tárházban lévő független minőségvizsgáló labor a beérkező áruk teljes körű vizsgálatára alkalmas, a megbízók igénye szerint.”

 

Egyebek között ezt is megtudhattuk a Csepeli Helytörténet Gyűjtemény által szervezett Gabonatárház-látogatáson a minap. Az információk persze nagy vonalakban kitértek Csepel, és a – a Duna-Majna-Rajna vízi út dunai szakaszán, az 1.639,8-as folyamkilométernél található – Szabadkikötő történetére is.

 

Három turnusban, szakszerű vezetéssel járhatták be az érdeklődők a Gonda Béla, Hoszpotzky Alajos és Sajó Elemér tervei alapján készült, hajdan Magyar Királyi Budapesti Vámmentes Kikötőnek hívott bázis egy kis részét. A 13 emeletes vasbeton Gabonatárházat – tetején az53 métermagasra nyúló toronnyal – Mihailich Győző tervezte.

 

 

A vasbeton építmény állja az idő próbáját – bár külseje kissé megkopott, megfeketedett, s itt-ott a vakolat is hiányos. Belül viszont ujjnyi vastag porréteg borít mindent, melyet a látogatók útvonalán ugyan a padozatról megkíséreltek eltakarítani több-kevesebb sikerrel.

A földszintről lifttel jutottunk fel a kilencedik emeletre, s onnan gyalog lépcsőztünk fel a toronyba. Lefelé pedig ugyancsak lépcsőztünk – összesen 268 lépcsőfok vezetett a földszintre. Közben fotózásra is volt alkalom, s vezetőnk az épület belső szerkezeteinek működését is elmagyarázta: a silós tárolásra alkalmas egyik oldalét és a zsákos tárolásra alkalmas másik oldalét.

 

A torony tetejéről még a kissé borús időben is jól látszott a Petróleum-kikötő öble, s mögötte a távolban a Csepeli Erőmű kéményei, a kerületi és a gyári víztornyok kelyhei, a lakótelepek. A másik oldalon a konténer-terminál, a Ro-Ro, azaz kombinált vízi-közúti szállítást kiszolgáló kikötő-medence, s a negyedik medence hűlt (azaz betemetett) helye. Háttérben pedig a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep.

 

 

Dokkmunkást csak egyet láttunk, az is bronzba öntve állt, vállán a bálával (Szabados Béla alkotása), a kikötő főbejáratának közelében.

 

Galambból viszont annál több volt: hiába, e madarak is szeretik a magvakat…

 

B. T.

Utoljára frissítve: 2014-09-25 20:20:41

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>