. Ma Auguszta napja van.
Ellenzéki nagygyűlés a Szabadság hídnál
2018-03-15 21:42:41
Ellenzéki nagygyűlés a Szabadság hídnál

Ellenzéki nagygyűlés a Szabadság hídnál

Székely Sándor - a Szolidaritás Mozgalom elnöke - az első felszólaló, és arról mesél, miképp készült a beszédre – például felötlött benne, hogy mondhatna vicces dolgokat, mint Kósa Lajos, amikor megpróbál igazat nyilatkozni a tévében. Aztán arra jutott, hogy nem beszél a Fideszről, a KDNP-ről, mert ő egy olyan országról akar beszélni, ahol mindenki boldogul, az utcaseprőtől a tanárig. Csakhogy ha a Fidesz marad, akkor ezt az országálmot el lehet temetni, hiszen a mostani választás tétje, hogy diktatúra lesz-e vagy túlél a köztársaság. De a rezsimváltáshoz nem elég a düh, tettek is kellenek. A tett Székely esetében az lesz, hogy a demonstráció után elsétál az Operához, ahol a diákok tüntetnek egy élhető oktatási rendszerért. És Székely szerint nemcsak az Operába kell mindnyájunknak elmenni, hanem a választásokra is.

 

Elkezdtünk egymásra mosolyogni

Bősz Anett - a Liberálisok ügyvivője - hiszi, hogy itt kell lennie, úgyhogy itt is van. A liberális politikusnő szereti a zenét, a szerelmet és még sok minden mást – de legjobban ezt az országot szereti. Így arról álmodik, hogy Magyarországon mindenki kihúzhatja magát, tehetsége és szorgalma szerint boldogul, és nem jelent előnyt, ha valaki a miniszterelnök barátja, ne adj Isten veje. Most viszont a kormány el akarja hitetni, hogy demokratának lenni szégyen, és naponta milliókat aláz meg. Csakhogy valami Bősz Anett szerint valami megváltozott: az emberek elkezdtek egymásra mosolyogni, és nem félnek kimondani a véleményüket. Így a liberális politikus reméli, hogyha ki kell állni a rezsim ellen, és helyre kell kalapálni a demokráciát – akkor az emberek nem félnek megtenni mindezt. Mert a választás tétje az, hogy polgárok leszünk-e újra, vagy alattvalók, akiket megfosztottak a szabad sajtójuktól, a vallásszabadságuktól, az iskoláik szabadságától, és a független igazságszolgáltatástól.

Nép- és szereteturalom

Szalay Kriszta színművész a népi demokrácia fogalmát járja körbe, és helyesen arra jut, hogy a parlamentben ülők nem a hatalom urai/birtokosai, hanem az emberek beosztottjai – pro primo azért, mert a néptől kapják a fizetésüket. A színésznő szerint a szolgálat tudatosítása után a második legfontosabb a szeretetkommunikáció bevezetése – elsősorban a politikusok bánjanak szeretettel a néppel, másodsorban az emberek egymással. Mert – mutatott rá üdítő realitásérzékkel a színésznő – az sem járja, hogy magukat demokratának mondó emberek a közösségi platformokon egyszerűen széttépik azt akinek más, például jobboldali a véleménye.




Kicsi hazabeszélés

Szabó Szabolcs - az Együtt országgyűlési képviselője -  már szónoklata elején fontosnak tartja tisztázni, hogy Magyarországon azok vannak többen, akik le akarják váltani a tolvaj, zsarnok Fideszt, és le is fogják, bárhogy ágál a felcsúti maffiavezér. Az Együtt országgyűlési képviselői szerint ma az országban nincs szabadság, mert Orbán Viktor ellopta, és közbe bitangul meggazdagodott. Nem véletlenül: ha az emberek szabadok, akkor ellenőrizhetik a közpénzek költését, akkor saját törvényei szerint alakul a gazdaság. De ennek vége – és Szabó szerint tényleg. Pár hete a politikust ugyan még nem feszítette a kormányváltás reménye, de az emberek visszaadták a hitét, például akkor amikor Hódmezővásárhelyen nem kértek Lázár János emberéből. Az együttes politikus interpretációjában viszont a hódmezővásárhelyiek nemcsak azt üzenték, hogy bukjon a kormány, hanem azt is, hogy működjenek együtt az ellenzéki pártok. És rögvest haza is beszél egy kicsit, hogy Csepelen álljon be mindenki ő mögé, mert egyszer már megverte ott magát Németh Szilárdot, a rezsibiztost. (Emlékeztetőül: az MSZP és az Együtt nem tudott megegyezni a csepeli választókerületben, így mindkét párt szorítóba küldte favoritját. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó népszerűsége mintegy 28 százalékos, Szabóé pedig körülbelül 9.)

A sorsközösség mindenek felett

Hat volt kormány 10 miniszter kapaszkodott össze a V18 nevű választási szövetségben, hogy elmondja mindenkinek, el kell menni szavazni. A V18 húzóarca, Balázs Péter volt külügyminiszter szerint olyan emberek tömörülnek a szövetségbe, akik korábban egy asztalhoz sem ültek volna le. Nem véletlenül, ugyanis a tisztes értékrendet felülírhatja a sorsközösség – és felül is írja, hiszen Orbán rezsimje milliókat nyomorít meg. A V18 éppen ezért április 4-én az összes miniszterelnök-jelöltet érvütköztető vitára invitálja – aki pedig nem jön el, az nem demokrata.

A jobbikra adott szavazat az kukavoks

Azt a mindenit, a betyárját, konstatálja érzelmi harci kiáltással a tömegességet Kunhalmi Ágnes, aztán az MSZP kampányarca aziránt érdeklődik, hogy viszket-e az egybegyűltek tenyere. De nem torkollik pofonmondásba a beszéd, a szocialisták fővárosi elnöke inkább a résztvevők okosságát dicséri: akik itt vannak, felismerték, hogy van esély az Orbán-kormány elsöprésére. Amihez nem elég aláírásokat gyűjteni, uniós zászlót tűzni a parlamentre. A korszakváltáshoz össze kell kapaszkodni – magyarázza Kunhalmi (aki ezzel együtt azért odaszúr az együttműködésre nem hajló Momentumnak, illetve az Együttnek). De csak csínján van aktuálpolitika, Kunhalmi inkább arról beszél, hogy el kell engedni a múltat, nem az egykori sérelmeket kell megtorolni. Ugyanis aki, vagy amelyik párt ezt teszi, a jövendőt temeti el. Úgyhogy a márciusi ifjak lánglelkével példálózva magyarázza Kunhalmi, hogy mindenkivel össze kell fogni, aki demokrata. És azt is világossá teszi, hogy a Jobbik hiába cukiskodik, kutyából nem lesz szalonna, úgyhogy Vona Gábor pártjával nincs alku, azon egyszerű oknál fogva, mert a Jobbik-hívők zömének tetszik Orbán politikája, hiszen az egyezik a Vona-formáció korábbi víziójával. Úgyhogy minden, a Jobbikra adott szavazat kikukázott voks. Az egykori radikális jobbpárton kívül viszont Kunhalmi mindenkit tárt karokkal vár, mert itt a történelmi pillanat, hogy zöldek, polgári radikálisok, szociáldemokraták túllépjenek a pártérdeken – ez ma Magyarország kihívása. Amit Kunhalmi szerint nem lehetetlen abszolválni, hiszen az 1848-as forradalom is sikerrel fogta egységbe az összes politikai erőt.

Várom vasárnapra az MSZP, az LMP és a Jobbik vezetőjét

Nincs okunk tűrni, nincs okunk megalkudni. A szavak ideje lejárt – toppan a színpadra Gyurcsány Ferenc. És rögtön mondja, hogy pártja soha nem alkudott meg Orbán-rezsimjével, így erejét tisztasága adja, és ez az erő lesz akkora, hogy leváltsa a kormányt, és felemelje a nemzetet. Gyurcsány személyesen is úgy érzi, tartozik a hazának, hiszen szinte a semmiből jött, a dohos cselédlakásból, a pénztelenségből. Így azokért harcol, akik minden nehézség ellenére nem alkudtak meg a rezsimmel, nem fásultak el, hanem egy emberibb világot akarnak. Ők a DK elnöke szerint bátran bízzanak a DK-ban, amelyik politikusai virrasztottak a kormány intézményei előtt, éhségsztrájkoltak, és még a hazaárulás vádját is vállalták, annak érdekében, hogy ne szavazhasson az, aki nem él itt (értsd: a kettős állampolgárok).

Gyurcsány szerint az Orbán-rezsim embereihez sem a történelem, sem az igazságszolgáltatás nem lesz kegyes, ugyanis a kormányváltás után Magyarország csatlakozik az európai ügyészséghez, és onnan kezdve Polt Péternek maradnak a tyúkperek (a DK elnöke a kijelentés után elnézést kért a tyúkoktól). A DK elnöke szerint nem vitás, hogy a kormányváltók vannak többen, úgyhogy a pártoknak kutyakötelességük megegyezni. Persze, hogy milyen feltételekkel arról csak annyit mondott: mindenáron. Így be is jelentette, hogy a DK visszavonja jelöltjét (Tóth Zoltán - 7%) a Budakeszi-választókerületben Szél Bernadett (23%) javára. És Gyurcsány rögvest tárgyalásokat akar arról, miképp működnek majd a demokratikus pártok együtt parlamentben, hogy összetörjék Orbán bűnös rendszerét. Így várja vasárnap 14 órára az MSZP, az LMP és a Jobbik vezetőit.

Nem teszek esküt az alaptörvényre!

A mai nap főszereplője nem én vagyok, hanem ti, akik eljöttetek hitet tenni a szabad és igazságos Magyarország mellett – bókolt Karácsony Gergely a résztvevőknek, majd arról beszélt, hogy 170 éve a Magyarok egyértelművé tették: ez egy szabadságszerető nép. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez a 170 esztendő szabadságban telt, újra kellett építeni sokszor az országot – és újra kell most is. A különbség az, hogy eddig a zsarnokokat idegen erők támogatták, most viszont ez nem érv. Azaz, ha az emberek nem állnak bele az újrakezdésbe, csakis önmagukat okolhatják, ha hatalmon marad a rendszer. Az a rezsim, ami lemondásból, fájdalomból és keserűségből épített bálványt. A bálványt pedig le kell dönteni, mert senki nem szolgálhat két urat: vagy Orbán bálványa vagy szabad Magyarország. És ez nem álom, mert a Fidesz ugyan jól szervezett, sok pénz felett rendelkező kisebbség, de kisebbség – így legyőzhető. A többség nem lehet ellenzékben, de ez a mondás önmagában kevés: a választási szövetséget napról napra szélesíteni kell.

Így például az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje holnap mindenképpen eleget tesz Gyurcsány meghívásának. És természetesen az MSZP-Párbeszéd is kész arra, hogy egyoldalúan visszaléptesse jelöltjeit az esélyes javára. Mert Karácsony szerint az ördöggel is össze kell fogni a változásért, de csakis úgy, hogy „ne váljunk magunk is ördögökké. Mert amennyiben Vona Gábor nyeri a választást, az is Orbán győzelme lesz, mert a magyarok nem kapják vissza az országukat, hiszen továbbra is egy gyűlölet-vezérelt politika lesz kormányon. Nem erre van szükség, hanem egy csendes forradalomra, ami visszaadja az embereknek az életüket: az egészségügyet, az oktatási rendszert, a méltóságot. Úgyhogy amennyiben engem választanak az emberek miniszterelnökké, megesküszöm, hogy nem teszek esküt Orbán Viktor nemzettagadó alaptörvényére", vágta oda Karácsony. Aki egy viszontesküt is kért, miszerint mindenki elmegy szavazni. A tömeg pedig visszaharsogta: esküszünk, hogy ott leszünk!"

 

Forrás: nepszava.hu

 

Fotók: Bárány Tibor

Még több fotót láthat itt: https://www.facebook.com/pg/21keruleti.hirhatar/photos/?tab=album&album_id=1827764253901635

Utoljára frissítve: 2018-03-15 23:17:39

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>