. Ma Auguszta napja van.
Együttműködés a távhőszolgáltatásért
2014-12-02 13:15:54
Együttműködés a távhőszolgáltatásért

Együttműködés a távhőszolgáltatásért

A sajtónyilvános eseményen részt vett Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes  és Borbély Lénárd csepeli polgármester. Az előzetes meghívóban jelezték Németh Szilárdnak, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének részvételét is, ám ő nem volt ott (de senki sem tette szóvá hiányát).

 

A két cég reprezentánsait és a sajtó képviselőit Briglovics Gábor köszöntötte, majd néhány szóban bemutatta a Csepel II. Erőművet. Az Alpiq 2002-ben vásárolta meg a Budapest déli részén, az egykori Csepel Művek területén, a Duna-parton elhelyezkedő, 2000. május 16-án átadott, épült modern, kombinált ciklusú Csepel II Erőművet. A gázzal és olajjal is fűthető Csepel II Erőmű Magyarország összes energiaigényének mintegy hat százalékát képes kielégíteni. A két gázturbinával és egy gőzturbinával működő kombinált ciklusú erőmű 403 MW villamos teljesítményt és 145 MW hővel látja el a budapesti távhő-fogyasztókat a dél-pesti régióban.

 

 

(Az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport a Csepeli Ipartelepen egy magas hatásfokú, közel 450 MWe villamos teljesítményű, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű beruházást is tervez, Csepel III Erőmű elnevezéssel – az elmúlt hat évben az előkészületek itt is megtörténtek, az engedély is rendelkezésre áll. Amint a gazdaság helyzete kedvezőbbre fordul, elindul ez a beruházás is.)

 

A 18 milliárd forintos beruházással összekapcsolódnak a jelenleg egymástól független, egyedileg fűtött lakótelepek, és létrejön egy átfogó és költséghatékony fűtési rendszer Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten. Ezáltal lehetővé válik a belső verseny és több termelő kapcsolódik a rendszerbe. A beruházás költségeibeől 15 milliárd forintot a FŐTÁV Zrt. visel (ennek felét az európai unió támogatásából biztosítják), 3 milliárd forintot pedig az Alpiq tesz hozzá. Az Alpiq egyébként 2019-ig további 4 milliárd forintos - főként környezetvédelmi célokat szolgáló – beruházást is megvalósít Csepelen.

 

A beruházás magában foglalja a Csepel II Erőmű korszerűsítését és hőtermelő kapacitásának bővítését, valamint a fővárosi távhő-szigeteket összekötő kooperációs vezetékek megépítését. A fejlesztés nyomán összekapcsolódnak a jelenleg egymástól függetlenül fűtött lakótelepek a dél-pesti és a dél-budai régióban.

 

A helyi erőművek monopolhelyzete megszűnik, hiszen egy adott régiót távolabbról is lehet majd fűteni, így versenyhelyzet áll elő a hőtermelők között, és a hatékonyabban megtermelt, olcsóbb hő nagyobb arányban hasznosulhat a fővárosi távhő portfólióban.  Ennek eredményeként nem csak a négy érintett budapesti kerületben, Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten juthat olcsóbb hőforráshoz a lakótelepeken élő 300 000 ember, hanem a teljes fővárosban gazdaságosabbá válik a távfűtés. 

 

Fekete Csaba a FŐTÁV életének legnagyobb beruházásának nevezte a most induló közös projektet. Cége stratégiáját felvázolva elmondta, hogy a FŐTÁV az olcsó hőszolgáltatást, a hatékony működést és az új fogyasztók bekapcsolását tartja három fő stratégiai céljának. A most induló beruházás ezek közül főleg az első és a harmadik célt szolgálja. Reményét fejezte ki, hogy a következő 5-6 évben elkészül a második fővárosi hulladékhasznosító mű is, és az is csatlakozik az egységes távhő-rendszerhez.

 

Ez a 18 milliárdos beruházás remélhetően érdemben sokat változtat majd a fővárosi távfűtés költségein. A projekt a fenntarthatóan működtethető, mennél több fogyasztót rendszerbe kapcsoló távfűtés érdekében jön létre. Ez a lényeg, s a földbe fektetendő csövek e célnak elérését szolgálják. 2018-ig, a projekt befejezéséig mág számos lépés van hátra: az első az együttműködés aláírása. Hangsúlyozta az EU támogatás fontosságát, mely a FŐTÁV részének felét teszi ki.

 

Bagdy Gábor feltette a kérdést, vajon mit keres itt a főváros?  Mindjárt választ is adott a kérdésre: úgy gondolják, hogy a főváros vezetésének célkitűzése, a jobb, szebb élhetőbb város megteremtése ezzel a beruházással könnyebben teljesül, s nem utolsó sorban ez a projekt a napi életet, az olcsóbb és mindenki számára elérhető közszolgáltatások fejlesztését is segíti. Hangsúlyozta a partnerség fontosságát: az új, nyitott fővárosi vezetés a kormánnyal, az európai Unióval és a cégekkel is együttműködésre törekszik. E beruházás nyertesei pedig végső soron a fővárosi lakosok lesznek.

 

Csepreghy Nándor rámutatott az európai uniós támogatások fontosságára: a 2020-ig terjedő időszakban Magyarország 12 ezer milliárd forint támogatást használhat fel, melynek 60 százalékát a gazdaság stabilizálására, 40 százalékát az élhető ország megteremtésére fordíthatják. Ez utóbbi kategóriába tartozik e példaértékű beruházás is, melynek nyomán kiszámíthatóbb energiaárakkal találkozik majd a lakosság. A kormány 43 milliárd forintot tervez elkölteni a távhő-szolgáltatás fejlesztésére 2020-ig.  Az Alpiq és a FŐTÁV kooperációja a fogyasztók érdekében jön létre és – nem mellesleg – üzletileg is rentábilis. Az ilyen beruházásokat pedig a kormány a maga eszközeivel támogatja.

 

A beszédek után Briglovics Gábor és Fekete Csaba aláírták az együttműködési dokumentumot, majd az esemény résztvevői meglátogatták a Csepel II. Erőmű turbinatermét és a központi vezénylőt.

 

21. kerületi Hírhatár Online

Légifelvétel: Fotó - H. Szabó Sándor

Többi fotó: Bárány Tibor

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-12-02 16:30:54

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>