. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Csepel a figyelem középpontjában
2011-08-13 00:07:55
Csepel a figyelem középpontjában

Csepel a figyelem középpontjában

Elásott emberi testek az eperföldeken.

 

A csütörtök esti tv-híradók és rádióhírek nyomán szinte percek alatt a figyelem középpontjába került Csepel: holttestekről, zsarolásról, élve eltemetésről, kínzásról szóltak az igen kevés valóságtartalmú hírek, mert a rendőrség tájékoztatási tevékenysége nem állt a helyzet magaslatán. Az újságok, televíziók, hírportálok viszont információra éhesek, s ha nem kapnak elegendőt, akkor a fehér foltokat kitöltik saját kútfőjükből. Szövik a történetek szálait, hozzáköltenek kényszerűségből és szenzációhajhászásból. Valós és hamis tanukat hajtanak fel, bizonytalan egzisztenciájú informátorokból kihúzott mondatokra építenek ütős sztorikat: a hírversenyben mindenki első akar lenni.

A sietség, a kapkodás, a görcsös bulvárhajsza nem a valóság kiderítését célozza, hanem a példányszám növelését, a nézettség, a látogatottság emelését.

Aztán megint csöpögtetnek egy kis hivatalos információt, s egyből fordítani kell a sztori irányán…

 

Az olvasó, néző, hallgató pedig csak kapkodja a fejét: mi történik itt, milyen világban élünk?

 

Eltelt egy nap, s fejlődött, szerteágazva, ágas-bogasodott a történet. Pillanatnyilag nem lehet tudni, mi az igaz, s mi nem: az információk még mindig csak kiszivárognak, s nem működik a normális tájékoztatás.

Vajon miért van az az érzésem, hogy szegény olvasók (nézők, hallgatók, látogatók) manipuláció áldozatai?

 

Aki még nem ismeri a folyamatosan épülő, kegyetlen részleteket tartalmazó balladát, annak kedvéért összefoglaljuk az eddigi eseményeket.

 

Augusztus 11-én, csütörtökön, 19.50 perckor (húsz perccel az esti tévé-híradók után) az MTI közzétette: elásott holttesteket találtak Csepelen. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTI-nek megerősítette a hírt, az NNI életellenes bűncselekmény miatt indított nyomozást.

 

Nyolc perccel később már az MTV Híradója a tettes elfogását is bejelentette, de a holttestek pontos számáról hivatalos információt nem kaptak.

 

20 óra 9 perckor az MTI már fotót is közölt ezzel a szöveggel: „Nyomozók és halottszállítók dolgoznak egy erdős területen, Csepelen, miután a helyszínen több elásott holttestet találtak a rendőrök. A rendőrség gyanúja szerint a gyilkosságokat egy szerb uzsorás követhette el, aki figyelmeztetésnek szánhatta az élve eltemetést. A rendőrséget az egyik kiszabadult ember értesítette. A Nemzeti Nyomozati Iroda (NNI) életellenes bűncselekmény miatt indított nyomozást egy összetett esetben.”

 

20.14 perckor a holttestek pontos száma még mindig nem ismert, (négy elszállítását az MTI munkatársa regisztrálta), azt azonban megtudtuk, hogy a rendőrség a területet lezárta…

 

20.39-kor a frissített MTI hírben az újdonság: „a holttesteket egy erdős területen találtak meg egy régi eperföld szomszédságában”.

 

23.47-kor az MTI ezt írta: „Elásott holttesteket találtak Csepelen a rendőrök csütörtök este. A Magyar Nemzet újságírója úgy tudja, hogy a gyilkosságokat egy szerb állampolgárságú férfi követte el egy, Csepel-szigeti erdőben élő magyar házaspárral.

Lukács Csabának, a lap munkatársának sikerült telefonon beszélnie egy erdélyi származású fiatalemberrel, akinek sikerült kiásnia magát, és aki a múlt héten értesítette a rendőrséget. Jelezte: az áldozat nem akarja felfedni kilétét a nyilvánosság előtt. Elmondta, a szerb állampolgárságú férfi korábban az erdélyi származású fiatalember családjának az ismerőse volt. A szerb férfi többször kért tőlük pénzt kölcsön, amit részben meg is adott, hogy így a bizalmukba férkőzzön.

A múlt héten, a fiatalember fizetése napján a szerb férfi sörözni hívta a csepeli erdőbe a barátaihoz, egy erdőben élő hajléktalan házaspárhoz. Sörözés közben azonban a fiatalembert hátulról lefogták, és fojtogatni kezdték. Elvették bankkártyáját, és arra kényszerítették, hogy árulja el a kártya PIN-kódját. A fiatalember megadta a számot, ám nem bíztak meg benne, ezért nyakig betemették egy előre kiásott gödörbe (korábban a kérdésére azt mondták, hogy a gödör árnyékszék építéséhez kell). A férfit guggoló helyzetben, hátrakötött kézzel ásták el, mert ebben a pozícióban a legnehezebb kijutni a gödörből. Az áldozatnak valahogy mégis sikerült magát kiásnia, és elmenekülnie. Előbb azonban még az őrzésére hátrahagyott kutyával is meg kellett küzdenie.

Menekülés közben többekkel is találkozott, akiktől a mobiltelefonjukat kérte a rendőrség hívására, ám senki nem adta oda, úgy megijedtek a véres, sáros embertől. A férfi végül hazajutott csepeli lakásába, onnan értesítette a rendőrséget.

A rendőröknek 24 órán belül sikerült elfogniuk az elkövetőket. Azért nem adtak korábban hírt az esetről, mert a szerb férfi csak most tett beismerő vallomást, amiből kiderült az is, hogy már több áldozatot öltek meg hasonló módszerrel.”

 

Ma, azaz augusztus 12-én, pénteken reggel, 10.10-kor érkezett az MTI újabb híre az elásott emberek ügyéről – még mindig nem árulták el hány holttest van: „Befejezték a rendőrök a helyszínelést a csepeli erdőnél, ahol csütörtökön több holttestet is találtak - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője péntek délelőtt az MTI-nek.

Bartha László nem kívánt nyilatkozni arról, hogy pontosan hány holttestet hantolt ki a rendőrség Budapest XXI. kerületének egy elhagyott, erdős területén. Sajtóinformációk szerint négy, de az is lehet, hogy hat áldozatot találtak. Az őrnagy az MTI érdeklődésére mindössze annyit mondott: az áldozatok halálának okát igazságügyi orvos szakértő állapítja meg. Az NNI szóvivője a bűncselekményről a nyomozás érdekében további információkat egyelőre nem közölt.” (Közben a XVI. kerületben is találtak két halottat, akik feltehetőleg gyilkosság áldozatai lettek, de ez nem keltett túl nagy feltűnést a csepeli hír mellett – később kiderült a feltételezett elkövető öngyilkos lett.)

 

Pénteken 11 óra 22 perckor jött az újabb MTI hír: „Befejezték a rendőrök a helyszínelést a csepeli erdőnél, ahol csütörtökön több holttestet is találtak - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője péntek délelőtt az MTI-nek. Bartha László nem kívánt nyilatkozni arról, hogy pontosan hány holttestet hantolt ki a rendőrség Budapest XXI. kerületének egy elhagyott, erdős területén. Sajtóinformációk szerint négy, de az is lehet, hogy hat áldozatot találtak. Az őrnagy az MTI érdeklődésére mindössze annyit mondott: az áldozatok halálának okát igazságügyi orvos szakértő állapítja meg. Az NNI szóvivője a bűncselekményről a nyomozás érdekében további információkat egyelőre nem közölt.”

 

Pénteken 12.03-kor a csepeli önkormányzat honlapján ez a szöveg jelent meg: „Csepel gyászol – Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata mély megdöbbenéssel értesült a több halálos áldozattal járó csepeli bűncselekményekről. Kerületünk lakói és az önkormányzat vezetői őszinte részvéttel osztoznak a becstelenül és felfoghatatlan kegyetlenséggel meggyilkolt áldozatok családtagjainak gyászában. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata”

 

13.45-kor a Szerb nagykövetség nyilatkozott: nem szerb volt az elkövető. Az MTI-nek elmondták: „a délszláv térségben élő nemzetiségeket gyakorta összetévesztik egymással, a gyilkosságok feltételezett elkövetője azonban nem szerb, hanem információik szerint macedón.”

 

14.57-kor az esetről szóló MTI összefoglaló így végződött: „Az MTI tudósítója péntek délelőtt a csepeli területről azt jelentette: semmi nem utal arra, hogy az 12 órával korábban bűnügyi helyszín volt. Mindössze annyit lehet látni, hogy a gödröket - amelyek feltehetően a holttesteket rejtették - egy munkagéppel már feltöltötték. A környéken az MTI tudósítója semmilyen mozgást nem tapasztalt.”

 

Pénteken 20.57-kor az MTI összefoglaló híre így szólt: „Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a földbe ásott erdélyi férfi ügye összefügg a csütörtökön Csepel egy erdős területén megtalált négy holttest ügyével. A sajtóértesülések szerint a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható délszláv férfi ellen egyelőre csak rablás és személyi szabadság megsértése miatt folyik eljárás, a férfi valószínűleg "nyomozási alkut" ajánlott a rendőröknek - hangzott el az MTV péntek esti híradójában. A hírműsor szerint a délszláv, macedón férfi mutatta meg a helyszínt a rendőröknek, feltehetően nyomozási alkut ajánlott: azt mondta, mutat egy helyet az erdőben, ahol négy halott van elásva. Az általa megadott helyen találta meg az Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a négy holttestet. A Híradó tudósítója szerint a nyomozás vélhetően két szálon fut, mivel a rendőröknek ki kell deríteniük, hogy a négy embert a macedón férfi ölte-e meg, ha nem, akkor ki volt a gyilkos.

Az áldozatok maradványainak boncolása és azonosítása délelőtt kezdődött meg az Igazságügyi Orvostani Intézetben.

A túlélő - egy 30 éves erdélyi férfi, akinek sikerült megszöknie, miután kiásta magát a gödörből, amelybe nyakig betemették - családjával együtt a Baptista Szeretetszolgálattól kért segítséget, mert attól tart, hogy az elkövetőnek lehetnek bűntársai. Jelenleg egy úgynevezett védett házban tartózkodnak - mondta el a híradónak a Magyar Nemzet munkatársa, Lukács Csaba, akinek a fiatalember korábban beszámolt a történtekről. Mint elhangzott, múlt pénteken csalta el az erdőbe délszláv ismerőse, ahol egy viskóban élő hajléktalan férfi és annak élettársa segítségével "fojtogatta, fejbe rúgta, majd gúzsba kötve nyakig a földbe ásta". Akkor sikerült kiszabadulnia, amikor a három ember az eltulajdonított bankkártyájával elment, hogy pénzt vegyenek ki egy automatából.

A kiszabadult férfi által adott személyleírás alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai még aznap elfogták a délszláv férfit, a hajléktalan férfit és a fiatalkorú lányt. A bíróság hétvégén mindhármukat előzetes letartóztatásba helyezte. Az MTV információi szerint viszont emberöléssel egyelőre sem őt, sem a társait nem gyanúsítják.

A Híradó úgy tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a történtek után utasította Pintér Sándor belügyminisztert, ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek. A nyomozás jelenlegi állása szerint ugyanis a csepeli ügyben fedél nélküli ember is érintett bűnsegédként - hangzott el a péntek esti híradó végén.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a rendőrség honlapján azt írta, hogy a négy ember halálának pontos okát, idejét, körülményeit igazságügyi orvos szakértő bevonásával vizsgálják. Az NNI emberölés miatt indított nyomozást; a bűnügyről a nyomozás érdekeire tekintettel más információt egyelőre nem kívánnak közölni.

Bartha László, az NNI szóvivője az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a bűnügynek hány gyanúsítottja van. Mindössze annyit közölt: a csepeli területen befejezték a helyszínelést. Korábbi sajtóértesülések szerint egy szerb uzsorás gyanúsítható a bűncselekménnyel, de Szerbia budapesti nagykövetsége cáfolta, hogy a feltételezett elkövető szerb állampolgár vagy szerb nemzetiségű volna. Információik szerint macedón lehet a tettes.”

# # #

 

Ez történt péntek éjfélig – zömében az MTI híradásait felidézve. A történetnek azonban még nincs vége: nagyon sok a megválaszolatlan kérdés…

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>