. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Béke és szeretet legyen a szívben!
2018-10-17 13:23:03
Béke és szeretet legyen a szívben!

Béke és szeretet legyen a szívben!

36 éve, harminchat éves korában hagyott itt bennünket Radics Béla rockzenész, gitáros, énekes, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja. Kiváló gitáros, remek előadó, karizmatikus egyéniség volt. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott és szívesen beszélgetett az irodalomról.

Október 20-án, szombaton, 11 órakor tartja a Radics Béla Emléktársaság szokásos évi megemlékezését Radics Béláról. Tiszteletüket teszik a szobránál és koszorút helyeznek el az emléktáblájánál.

Nem csak a tagokat, mindenkit szeretettel várnak aki meg akar Róla emlékezni halálának 36. évfordulóján.


Bár a Wikipédia életrajzában Csepelt nem nagyon említik, Radics Béla koncertjei révén élete egy részét mégis Csepelen élte, a Csepeli Munkásotthonnak is gyakori vendége volt.

 

2016. februárjában, a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban (RB Kapitány második otthonában), ahol tucatnyi éven át minden csütörtökön Radics Béla koncertet adott, tiszteletére emléktáblát avattak.

A Radnóti Miklós Művelődési Ház hajdani igazgatója, Bálint Lehel a rockzenét is támogatta, s egy Bem rakparti koncertje után meg is hívta Radics Bélát és a Sakk-Matt együttest. A bravúros gitáros révén lett aztán gyakori vendég Csepelen Deák Bill Gyula, Hobó és később a Rákfogó is.

 

A tehetségének megfelelő hivatalos elismerést soha nem kapta meg, bár rövid életének jelentős munkássága erre mindenképpen méltóvá tette: az Atlantisz, a Sakk-Matt, a Tűzkerék, a Taurus ex T 25-75-82, és az Aligátor, Nevada együttesekben nyújtott közönségsikerei feledhetetlenek.

 

Az 1977. augusztus 7-ei dátum a magyar rocktörténelem nagy napjának számít. Ezen a napon először és utoljára összeállt a nagy Radics Béla szuperkoncert a Budai Ifjúsági Parkban. Az előzenekar az alkalmilag összeállt Pege Aladár Blues Band volt. Ezt követte a régi Tűzkerék formációk egymás utáni fellépése (Nagy Kati, Tátrai Tibor), majd Taurus koncert következett, ezt követően a Som Lajossal fémjelzett Piramis koncert, és végén a Korál koncert, Balázs Fecóval.

A nagy sikerre való tekintettel 1978. szeptember 17-én újra rendeztek egy Jimi Hendrix emlékkoncertet a Budai Ifjúsági Parkban. A tervezett nagy visszatérésből azonban távozás lett, Radics Béla 1982. október 18-án elhunyt, a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövét a rockzenészek zenélték össze, sírfelirata: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!”

 

Minthogy életében mindössze két szerzői kislemeze jelent meg (Taurus), a Radics Béla Emléktársaság folyamatosan gyűjti össze az országban fellelhető orsós és kazettás magnóval rögzített – általában gyengébb minőségű – felvételeket, és azokat feljavítva, CD-ken adja ki.

Emlékére egykori lakóházán emléktáblát avattak, 2005. október 22-én pedig szobrot (Kovács Károly alkotása) állítottak a XIII. kerületi Gyöngyösi utcában.

A csepeli önkormányzat 2012. július 18-án posztumusz díszpolgári cím odaítéléséről döntött.

2013. április 13-án Budapest XIII. kerületében a Vőlegény utca és a Göncöl utca közötti közterület a Radics Béla utca nevet kapta.

 

Emlékét őrzi az egykori zenésztárs és jóbarát, Miklós Tibor zenés játéka, az Ilyenek voltunk, amely Radics Béla és Barta Tamás történetén alapul.

Radics emlékére írta a P.Box együttes a leghíresebb dalát, A zöld, a bíbor és a fekete címmel.

 

21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Forrás: wikipedia.hu, beatkorszak.blog.hu, facebook.hu

 

Utoljára frissítve: 2018-10-17 13:35:15

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>