. Ma György napja van.
Az év botránya?
2014-09-03 10:34:46
Az év botránya?

Az év botránya?

A csepeli ellenzék Falus Ferencet látta vendégül, akinek Horváth Gyula polgármester-jelölt bemutatta a Görgey téri szakrendelőt. A rendelő biztonsági kamerája felvette, Németh Szilárd polgármester pedig nyilvánosságra hozta a felvételt. Az ellenzék szerint a polgármester törvényt sértett a video nyilvánosságra hozatalával. A Fővárosi Választási Bizottság később tisztázta Falusékat, az ellenzékiek nem sértettek törvényt.


Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az Együtt-PM, miután Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere egy választási bizottsághoz benyújtott panaszához a kerületi szakorvosi rendelőintézet kamerájának felvételeit csatolta. A szövetség szerint feltehetően törvénytelenséget követett el az, aki letöltötte és a csepeli kormánypárti politikusokhoz eljuttatta a felvételeket – ezt Szabó Szabolcs, az Együtt-PM országgyűlési képviselője és Borka-Szász Tamás, csepeli önkormányzati képviselő jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon.

 

A kerületi önkormányzat hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a XXI. kerületi helyi választási bizottság szerint Horváth Gyula, a Szövetség Csepelért néven együttműködő demokratikus ellenzéki pártok polgármesterjelöltje megsértette a választási törvényt, amikor orvosi rendelőben kampányolt. A közlemény szerint a helyi választási bizottság Németh Szilárd csepeli polgármester panaszának helyt adva állapította meg a jelölt törvénysértését. A bizottság eltiltotta Horváth Gyulát a további törvénysértéstől.

 

Az Együtt-PM sajtótájékoztatóján Szabó Szabolcs viszont arról beszélt, hogy Németh Szilárd törvénytelenül szerzett adatokkal igyekezett alátámasztani beadványát, mert ahhoz a szakorvosi rendelő biztonsági kameráinak felvételeit csatolta. Ilyen adatot viszont csak bűncselekmény gyanúja vagy megelőzése érdekében kérhet ki a nyomozó hatóság, de egy polgármester nem - ismertette meglátásukat. A magántitok megsértésének bűncselekménye és a személyes adattal való visszaélés vétsége is felmerül, mert kiderül, hogy a felvételen látható betegek közül ki milyen ellátást vesz igénybe - mondta.


Borka-Szász Tamás úgy fogalmazott, hogy "az év botránya van kialakulóban Csepelen", amiben "biztosan érintett és vastagon, nyakig benne van" a kerület polgármestere is. Példátlan, hogy valaki vagy valakik letöltik a kizárólag vagyonbiztonsági okok miatt készülő felvételeket a szakrendelőben, azokat eljuttatják az önkormányzati hivatalba, hogy a felvételeket "politikusok vagy egyéb illetéktelen személyek" megnézik, és a polgármester végül a felvételt csatolja beadványához.

A politikus a sajtótájékoztatón kérdést intézett Németh Szilárdhoz arról, hogy ki adott utasítást a betegadatokat tartalmazó felvételek törvénytelen letöltésére, ki juttatta el azok a felvételeket a csepeli fideszes vezetőknek a polgármesteri hivatalba. Emellett arra is kíváncsi volt, hogy ki nézett bele a felvételekbe, és Németh Szilárd milyen felelősségre vonást tervez az ügyben. Bejelentette, hogy hamarosan feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, és kezdeményezni fogja a kerületi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a választási bizottság határozata csak első fokú, ezért nem jogerős, és az ellen már fellebbezést nyújtottak be.

Arra a felvetésre, hogy a nyilvánosságra került felvételeken ki van takarva a betegek arca, azt felelte: nem látta a videót, nem ismeri annak tartalmát, arról csak a választási bizottsághoz beadott beadványból tud, de úgy gondolja, hogy már az is törvénysértő, hogy letöltötték az anyagot és kivitték az SZTK-ból. Egy másik felvetésre leszögezte, hogy álláspontjuk szerint Horváth Gyula nem folytatott semmilyen törvénybe ütköző kampánytevékenységet az épületben. Hangsúlyozta, hogy a polgármesterjelöltnél nem volt semmilyen kampányanyag, csak körbevezette vendégét, Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet. Eközben "néhány embernek, mint udvarias, jól nevelt emberek odaköszöntek, kezet fogtak, lehet, hogy még meg is kérdezték, hogy hogy van, hogy szolgál a kedves egészsége" - közölte. Arra, hogy a beadvány szerint a két baloldali jelöltet útjukon egy fotós kísérte, aki az épületben végig dokumentálta az eseményeket, annyit mondott: egyfelől nem tudja, hogy az ekkor készített képek nyilvánosságra kerültek-e, illetve, hogy ő maga nem jogász, ezért nem képes megítélni, hogy a fotózás törvénysértő volt-e.

 

– Törvénysértést leleplezni nem törvénysértő – reagált Ábel Attila (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület alpolgármestere arra, hogy az Együtt-PM szerint a polgármester törvényellenesen használta fel egy csepeli orvosi rendelőintézet videofelvételét. Az alpolgármester szerint Horváth Gyula és Falus Ferenc orvosi rendelőintézetben kampányoltak és aláírást gyűjtöttek, majd mindezt letagadták – fejtette ki Ábel Attila. Állítása szerint a biztonsági kamerák felvételein látható, hogy három fotós folyamatosan fényképezett vagy filmezett, "eközben dokumentáltan lefotóztak az épületben tartózkodó betegeket, egészségügyi munkatársakat, és befotóztak a nőgyógyászati szakrendelőbe" is, ahol a vizsgálatok zajlanak".

Nem sértette meg a kampányolás szabályait a baloldal polgármesterjelöltje és főpolgármester-jelöltje – állapította meg a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén, a DK fellebbezése alapján. A másodfokon eljáró testület ezzel megváltoztatta az első fokon eljáró helyi választási bizottság ezzel ellentétes határozatát, és elutasította a csepeli polgármester kifogását. Az FVB tévesnek ítélte a helyi választási bizottság álláspontját, miszerint a szakrendelő állami hatóság elhelyezésére szolgáló épület lenne, "és mivel az egészségügyi szolgáltató nem tekinthető hatóságnak, ezért nem is tilos ott kampányolni, és így a jelöltek nem is sértették meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét".

 

Ami különösen érdekessé teszi a sztorit: a Fővárosi Választási Bizottság másodfokon felülírta a helyi választási bizottság elsőfokú döntését, mi szerint Falus és Horváth jogszerűtlenül ment be a csepeli SZTK-ba. Vagyis a Szövetség Csepelért nem követett el jogtalanságot, az önkormányzat rendelőintézete és a polgármester viszont nagyon úgy néz ki, hogy igen…

 

Az esteről Németh Szilárd Kálmán Olgával az atv-ben beszélgetett.

 

 

Borka-Szász Tamás pedig az atv reggeli Start műsorában fejtette ki véleményét.

 

 

Horváth Gyula is elmondta álláspontját az atv-ben.

 

 

 

Forrás: nol.hu, csepel.hu, 21 kerületi Hírhatár Online

Videók: atv.hu, youtube.com

Utoljára frissítve: 2014-09-03 10:59:40

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>