. Ma Márk napja van.
Az édesanyákat köszöntötték
2016-05-03 15:21:28
Az édesanyákat köszöntötték

Az édesanyákat köszöntötték

Talán kevesen tudják, hogy Magyarországon 1925-ben az Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére lett május első vasárnapja az édesanyák ünnepe. Az akkori fiatalok tiszteletük kifejezéseként egy Európa-szerte egyedülálló emlékmű megalkotását tették lehetővé.

Gyűjtést szerveztek melyből Kaszap Károly szobrászművész elkészítette az Anyák szobrát. A szobor Budapesten, Pesterzsébeten található, ihletője egy 12 gyermekes édesanya Melis Andrásné volt.  1933. május 28-án vasárnap délelőtt került sor a szobor ünnepélyes leleplezésére és megkoszorúzására.

A Magyar Vöröskereszt ezt a szép hagyományt, azóta is minden évben feleleveníti és megkoszorúzza a szobrot a Melis család még élő leszármazottaival.

Miként a Budapesten álló Anyaszobor talapzata is hirdeti:  „Állj meg és gondolj édesanyádra!”




Május első vasárnapja a legszebb tavaszi ünnep, az Anyák napja. Első szavunk, amit kimondunk a MAMA, először mindent ezzel a szóval jelölünk, majd tudatosul bennünk, hogy Ő az a személy, aki táplál, óv és véd minket, aki jóra, szépre nevel, akitől életünket kapjuk. Tőle tanuljuk a szeretetet, a kitartást, ő ad példát életünk minden mozzanatára.

Édesanyánk az év minden napján gondoskodik rólunk, aggódik, ha késünk, vagy ha betegek vagyunk, bátorít, ha félünk, velünk örül sikereinknek, boldogságunknak.

Az év minden napján szeretjük őt, de ezen a szép napon megköszönhetjük mindazt, amit értünk tesz. A legszebb ajándék, ha hozzábújunk, megsimogatjuk, adunk neki egy nagy puszit, ölelést, egy szál virágot. Egy nap kevés ahhoz, hogy a fáradalmakat megköszönjük, de törekedjünk arra, hogy érezze szeretetünket, azt, hogy mennyire fontos nekünk. Köszöntsük fel nagymamáinkat is, hiszen szüleinket ők nevelték!

Ezeket a gondolatokat énekben, versekben megfogalmazva adták elő a szobor előtti rendezvényen fellépő általános iskolás diákok.

 













Szabados Ákos polgármester beszédében jelezte, a téren hamarosan felújítási munkák indulnak. Felidézte a korábbi évek anyák napi ünnepségeit, amelyeken szintén a vöröskeresztes aktivistákkal, tisztségviselőkkel közösen emlékeztek meg – a hagyományoknak megfelelően – az édesanyákról.







































Az ünnepség végén a XX. kerületi önkormányzat, a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete, a Magyar Vöröskereszt dél-pesti régiója és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt képviseletében helyezték el a megemlékezés virágait a szervezetek reprezentánsai.


 

Utoljára frissítve: 2016-05-03 15:51:08

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>