. Ma Márk napja van.
A veterán Gazda
2014-08-21 22:19:35
A veterán Gazda

A veterán Gazda

Van hazánkban egy fantasztikus videó blog, a szellemvárosok Magyarországon. Ennek üzemeltetője Hajner Gyula, akinek hobbija Magyarországon az elfeledett települések, épületek felkutatása bemutatása. A helyszíneket a legtöbb esetben nem nevezi meg, ezzel is őrizve azok érintetlenségét.

A videóban valószínűleg egy gyárépületben járunk, amelyben a falnak támasztva egy kerékpár várja a gazdáját úgy 40 éve. A bringa teljesen egyben van, működésképtelenné az idő vasfoga tehette.




1934-ben már jegyzik az önálló Hangya kerékpár típus nevet, amit Weiss Manfréd kerékpárgyára készített. Ezek voltak a Galamb, Gazda, Jubileum és a Varázs.

A videón a nyaktáblán a SZÖVETKEZETI ÁRU szavak alatt a GAZDA szó világosan kivehető, ami a kerékpár típusa. A szövetkezet, ami ezt árulta minden idők legsikeresebb magyar összefogása volt fél évszázadon keresztül. A HANGYA szövetkezet 1898-ban jött létre és legszélesebb társadalmi rétegeket fogta össze, gyakorlatilag az egész Kárpát-medencei régióban.

A II. Világháború előtti időszakban Magyarország valamennyi településén jelen voltak a HANGYA szövetkezetei; székházzal, kereskedelmi átvevő-hellyel, hitelszövetkezeti partnerséggel, és azzal a szellemiséggel, hogy az összefogás, a szövetkezés az egyetlen út arra, hogy a termelők megfelelő pozíciót érjenek el a piacon.


Közép- Európa egyik legnagyobb vállalatcsoportja volt mind a tagságát, mind a kereskedelmi tevékenységét nézve, hiszen 1940-ben több mint 2000 tagszövetkezete volt 700.000 taggal, 30 konzervgyára, 20 ipari üzeme, és 400–nál több boltja.

 

A Szövetkezeti Áru jelölés a csepeli kerékpárgyártás életében is jelen volt. 1934-ben már jegyzik az önálló Hangya kerékpár típus nevet, ami jól kitűnik a Hangya áru-értesítőjéből. Emellett természetesen a szövetkezeten keresztül, több egyéb más kerékpár típus forgalmazása is folyt. 


Léteztek önálló Szövetkezeti kerékpár típusok is, ilyenek voltak például a Galamb, Gazda, Jubileum és a Varázs. A típusokról a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma oldalán található 1939 január 15.-én kiadott, A "Hangya" árjegyzék képes mellékletében
http://veterankerekpar.gportal.hu/picview.php?prt=569286&gid=2631188&index=1 

lehet bővebben olvasni.


 

Forrás: autovezetes.network.hu

 


Utoljára frissítve: 2014-08-21 22:34:11

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>