. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A vér semmi mással nem pótolható!
2016-10-11 20:46:24
A vér semmi mással nem pótolható!

A vér semmi mással nem pótolható!

A Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete tíz fő hivatásos és jó néhány önkéntes véradásszervező kollégája évente mintegy 45 ezer véradót megszólítva biztosítja a főváros zavartalan vérellátását. Ez a bázis adja a budapesti véradások több mint kétharmadát.


A Budapesti Vöröskereszt által szervezett véradó napok szinte kizárólag helyszíni kiszállás alkalmával igyekeznek a véradást minél kényelmesebben elérhetővé tenni egy-egy munkahelyi, iskolai, lakossági, vagy bármilyen más közösség számára. Ennek kapcsán hivatásos szervezőink fő feladata gondozni és fejleszteni az egyes kerületek véradásait, törekedve a vérellátás egyenletességének megvalósítására, valamint állandó párbeszédet kell folytatniuk a partnerintézményekkel és a vérellátó szolgálatokkal. A Vöröskereszt eszmeiségének megfelelően és a kor követelményeit is figyelembe véve a jövőben célunk egy átgondolt kommunikációs stratégia kidolgozásával újra megszólítani a társadalmat az önkéntes véradás mozgalmának helyreállítása érdekében.


A vér élő szövet, semmi mással nem pótolható az emberi szervezet számára.


Ezért fontos, hogy minél többen váljunk véradóvá.


Ki adhat vért?

Mindenki, aki egészséges, elmúlt 18 éves de még nem töltötte be a 60-ik (rendszeres véradóknál 65-ik) életévét. Mivel a levett vér mennyisége 450 ml, azaz majdnem fél liter ezért a véradáshoz az 50 kg-os súlyhatárt meg kell haladni. Számos tünet, beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés kizárja a véradást, de nem mindegyik. A gyógyszerszedés például önmagában nem kizáró ok, erről és a véradást érintő minden más kérdésről a véradás helyszínén jelenlévő orvos dönt felelősen. A minél kevésbé megterhelő véradáshoz azonban nem elég csak megfelelni a feltételeknek, hiszen a felkészülés is sokat számít. A véradást kellő pihenés, étkezés és bőséges italfogyasztás kell, hogy megelőzze. Természetesen ilyenkor kerülni kell a nagyon zsíros ételeket és a szeszesitalokat is.

 

A véradás folyamatának teljes időtartama mintegy fél óra. Első lépésként egy fényképes igazolvány és a TAJ - kártya alapján regisztrálják az adatokat. Fontos, hogy a megfelelő igazolványok bemutatása (személyi igazolvány, vagy jogosítvány, vagy útlevél + TAJ kártya, némely vérellátónál lakcímkártya) nélkül nem lehet vért adni! A regisztráció után a donornak ki kell töltenie egy kérdőívet is. E kérdőív alapján dönti el az orvos, hogy van-e a véradásnak bármiféle kockázata. Az orvosi és a laborvizsgálat során fő vércsoport meghatározásra, hemoglobin szint és vérnyomásmérésre kerül sor. A véradás maga körülbelül 5-7 percig tart, amit egy tíz perces pihenés és megfigyelés követ. Ha minden rendben van, a donor fölkelhet. A véradást megelőzően, vagy az után kötelező a donorétkeztetés, amelynek során fél liter folyadékot (ásványvíz) és kalóriapótló csokoládészeletet, illetve 500 Ft értékű, minden nagyobb üzletben beváltható hidegélelmezési utalványt kap a véradó. A véradás napján fokozott fizikai terheléssel járó munka vagy sporttevékenység nem végezhető, azaz pihenni kell, de minden más hétköznapi tevékenység zavartalanul végezhető. A levett vér összes alkotója nagyjából egy hónap alatt termelődik újra, de két véradás között így is 56 nap kötelező pihenőidő szükséges. A nők évente 3, a férfiak pedig 4 alkalommal adhatnak vért.


Kedves Véradó!
Várjuk véradásra 2016. október 14-én (pénteken) a Csepel Plazaban, 13.00 és 18.00 között. Címe: 1211 Budapest, II. Rákóczi Ferenc utca 154-170.
Regisztrációhoz szükséges iratok: személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ szám.

Köszönjük,

A Szervezők


 

Forrás: Főváros Véradásszervezés, voroskeresztbp.hu

 

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>