. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A Nagy Imre Társaság csepeli csoportja
2014-10-22 18:51:23
A Nagy Imre Társaság csepeli csoportja

A Nagy Imre Társaság csepeli csoportja

A társaság elnöke Balahó Zoltán, a budapesti helyi szervezet elnöke dr. Donáth Ferenc.

A Nagy Imre Társaság csepeli csoportját Sándor József vezeti, aki 1994 és 1998 között önkormányzati képviselő, 1998 és 2002 között a csepeli önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának tagja volt.

 

Nagy Imre mártír miniszterelnök elsőként a földosztó miniszter szerepkörében írta be nevét a magyar társadalom lelkébe és történetébe. Első miniszterelnöksége alkalmával, 1953-ban, a diktatúra egén fölcsillant a remény. 1956-ban, a magyar forradalom, amely megrengetett egy birodalmat, a zsarnokság koporsójába vert egy szeget. S ennek a forradalomnak volt egy olyan vezetője, Nagy Imre, aki népe szabadságáért és a függetlenségéért föláldozta életét, tudatosan választva a mártíromságot.

Emléke hosszú ideig csak a lelkek mélyén élt. 1989-es temetése hozta meg a fordulatot. Lezárt egy korszakot, s lett szimbóluma egy új kezdetének. Neve és emléke kitörve az elhallgatás béklyóiból a nyilvános nemzeti emlékezet része lett. Az elmúlt húszonöt év tanúsítja azt, hogy a megbecsülést, a tiszteletet s egyben az önbecsülést nem lehet kalodába zárni.

 

Csepelen, a Nagy Imre Általános Művelődési Központ falán féldomborműves gránittábla őrzi Nagy Imre emlékét. A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ 1984-ben nyitotta meg kapuit környezete gyermek és felnőtt lakossága előtt. A 30 éves csepeli ÁMK egyedüli intézményként az országban Nagy Imre nevét viseli és sajátos, EU-s oktatási-nevelési modellt valósít meg: többcélú, komplex, nevelési, oktatási, kulturális és sport tevékenységet végző integrált intézmény. A nevelést, oktatást, képzést, művelődést egységes folyamatként kezeli.

 

Sándor József (akinek ezúton kívánunk jó egészséget és mielőbbi felépülést) elmondta, hogy a Nagy Imre Társaság minden évben, június 16-án megemlékezik a mártír miniszterelnök 1958-ban bekövetkezett haláláról és 1989-es újratemetéséről. A csepeli tagcsoport képviselői az emlékezés virágait október 23-a alkalmából is elhelyezik a Nagy Imre ÁMK falán lévő gránittáblánál.

 

A Nagy Imre Emlékházban (II. kerület, Orsó utca 43. – melynek vezetője volt a Nagy Imre ÁMK-t 21 éven át igazgató, a Nagy Imre Társaságban vezető szerepet betöltött Feith Bence, Csepel volt alpolgármestere) állandó kiállítás idézi Nagy Imre életének állomásait.

 

A Nagy Imre Alapítvány rendszeresen szervez itt programokat, melyen a csepeli tagcsoport tagjai is részt vesznek. Legutóbb szeptember 25-én – számolt be az eseményről Sándor József –, az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést, ahol mások mellett Fodor Fanni, az emlékház történész-múzeológusa „Nagy Imre az első világháborúban és a hadifogságban”címmel tartott előadást.



Kevesen tudják, hogy Nagy Imre az I. világháborúban, 1915-ben az olasz fronton harcolt, megsebesült, majd felépülése után géppuskás tanfolyamot végzett és őrvezető lett. 1916-ban az orosz frontra vezénylik. Ismét megsebesült, hadifogságba került, s 1918 nyaráig a szibériai berezovkai hadifogolytáborban raboskodott. 1919-ben 1 évig fizikai munkásként dolgozott a Bajkál-tó mellett, hajóépítő ács, kovács, favágó volt, majd a Vörös Hadseregben harcolt a polgárháborúban. Jánosi Katalin az előadások között Nagy Imre „Viharos emberöltő” című befejezetlen önéletírásának az  első világháborúra emlékező részleteit olvasta fel.

 

A Nagy Imre Emlékházban október 23-án is tartanak megemlékező programot.

 

Utoljára frissítve: 2014-10-22 19:06:20

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>