. Ma Auguszta napja van.
A Munkásotthon a csepelieké!
2018-04-06 13:21:39
A Munkásotthon a csepelieké!

A Munkásotthon a csepelieké!

Az idén 98. születésnapját ünnepelt Csepeli Munkásotthon 28 éve alapítványi formában működik! A munkásotthon alkalmazottai, alapítványi alkalmazottak. 

Az alapítvány létrehozásakor azonban megszűnt a vállalati támogatás! A munkásotthon korábbi költségvetéséből egy forrás kiesett, s körül kellett nézni, hogyan tudják működtetni ilyen körülmények között?

Ekkor jött létre egy országos civil szervezet: a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (központja a Fehérvári út 47. szám alatt van), amelynek alapító tagja a Csepeli Munkásotthon Alapítvány! Ezen keresztül nyer el a Csepeli Munkásotthon minden éves munkájához állami működési támogatást, pályázat útján.

 

Sokáig – 1994 és 2010 között, a szocialista többségű önkormányzatok idején – az önkormányzat minden évben megkötötte velük a közművelődési megállapodást, s az alapítvány minden évben önkormányzati támogatásban részesült. Ez azt jelentette, hogy működhetett a befogadó színház, kaptak támogatást a művészeti együttesek, s ezen kívül jutott egy kis összeg mindig az épület felújítására is (mert amortizáció azért mindig van).

2010-től – sajnálatos módon – nincs együttműködés a csepeli önkormányzattal. Kezdeményezéseik ellenére sem sikerült ezt megoldaniuk, ezért a Csepeli Munkásotthon költségvetése ma - elvileg -  három lábon áll: saját bevételek forrása, állami működési támogatás, egyéb pályázatok útján elnyert összegek, amelyek kimondottan a tartalmi munkát támogatják.

A múlt minden értékével ma is megvan a ház.

 

2010 után a fideszes önkormányzat, élén Németh Szilárd polgármesterrel, támadást indított a Csepelei Munkásotthon ellen, megvonta a támogatást, megszüntette az együttműködést, politikai és jogi lépéseket kezdeményezett a ház megszerzéséért, működésének lehetetlenné tételéért.

Németh Szilárd és követői törvénymódosítással próbálják elvenni a civilektől azt, amit ma, az érvényben lévő jogszabályok szerint lehetetlen! A Csepeli Munkásotthon Alapítvány e lépések ellen minden lehető fórumon tiltakozott: El a kezekkel a Munkásotthontól!

Az önkormányzat Németh Szilárd polgármestersége alatt soha nem kereste, sem személyesen, az alapítványt kezelő szervet, vagy a kulturális központ vezetését. Az önkormányzatnak írt levelek sorra megválaszolatlanok maradtak!

2011 óta, az állami támogatás mellékleteként beadandó támogatói ajánlás kiadását is megtagadták! Pedig ez Csepel önkormányzatát egyetlen fillérrel sem terhelte volna!

 

Telt-múlt az idő, a jogi folyamat húzódott. Történt ugyanis, hogy 2018. február 21-én a Kúria döntést hozott egy, a Csepeli Városkép Kft. (mint alapító) alapítóokirat módosítási kérelme ügyében. Április 3-án Takács Mónika igazgató arról számolt be közösségi oldalán, hogy a Kúria elnöke levele szerint a döntés megtörtént.

Tehát április 3-án még mindig nem volt hozzáférhető az anyag. Ismételt érdeklődésre azt a felvilágosítást kapták, hogy postázás alatt van, de még pár nap, amíg megérkezik a Kúriáról a Törvényszékre. (Hát igen, nagy a távolság a Markó u. 16 és 25. szám között. Választások előtt vagyunk ugyebár.)

A Lex Munkásotthon kapcsán kinevezett alapító, okirat módosító kérvényének lényege az volt, hogy Németh Szilárd (Fidesz alelnök, stb.) egy személyes kurátora lesz a Csepeli Munkásotthon Alapítványnak, további 3 fideszes pártkatona pedig a felügyelő bizottságát alkotná.

 

Első és másodfokon a kérvény törvényileg elutasításra került, de a fideszes városvezetés által kinevezett alapítói jogok gyakorlója felülvizsgálati kérelmet kért. így a Kúriának ismét döntenie kellett. A döntés megszületett, de hosszú ideig a döntéshez semmilyen módon nem lehetett hozzájutni...

 

Április 5-én végre kézbe vehették a Csepeli Munkásotthon Alapítvány képviselői a döntést. Tartalmáról Takács Mónika így adott hírt a közösségi portálon:

 

"BREAKING NEWS Csepel!
Végre kezünkben a végső döntés. A Kúria meghagyta a csepelieknek a Csepeli Munkásotthont, mivel egyértelműen elutasították Németh Szilárd jogsértő lenyúlási szándékát! 

Ebbe belebuktál Szilárd!

Vasárnap folyt. köv...."


A Kúria végzése itt olvasható:











A további oldalakat Galériánkban találják.


21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Forrás: facebook.com

Fotó: Sarkadi Csaba - panoramio.com

 


Utoljára frissítve: 2018-04-06 13:34:35

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demeter Szilárd (képünkön), aki - saját elmondása szerint - nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magy...
Bővebben >>