. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A kettős gyilkosság - filmen
2015-04-29 11:34:00
A kettős gyilkosság - filmen

A kettős gyilkosság - filmen

„A csepeli kettős gyilkosság – hatalmat mindenáron” – ez a filmcím szerepelt a meghívón: a vetítés április 27-én, este hét órakor volt az Uránia Filmszinházban. A meghívóhoz mellékelt plakát képén azonban már csak ez a cím szerepelt: ”A csepeli kettős gyilkosság”. Az elemző megfigyelő már ebből a tényből is következtethetett arra, milyen is lesz ez a – szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott – film?

 

Dokumentumfilmet láttunk a hétfői díszbemutatón, melyen megtelt a nézőtér: ott volt Csepel polgármestere, alpolgármestere, több önkormányzati képviselő, politikusok, és természetesen csepeli lakosok. Nagy volt a várakozás.

 

A vetítés azonban nem kezdődött azonnal: Csarnai Attila újságíró, a film társrendezője lépett a mikrofonhoz a színpadon:

 

– Néhány szót szeretnék szólni, elsősorban a hozzátartozókhoz, és azoknak a barátoknak, akik az elhunytaknak a legközelebbi barátai voltak.

Úgy gondolom, hogy ebben a filmben olyan megrázó képsorok és jelenetek lesznek, amelyek őket különösen fájdalmasan fogják érinteni. Ők valószínűleg ebben a filmben elsősorban a szeretteikre emlékeznek, akiket elveszítettek ebben a tragédiában. Ugyanakkor tudom azt is, hogy akik ezzel a filmmel dolgoztak, vagy látták előzetesen, őket is megrázta ez a film, mert olyan jelenetek, képsorok vannak benne, s maga az egész történet is megrázó.

Azt kérem, hogy fogadjuk el ezt a filmet az áldozatok iránti részvéttel, és azzal a vigasszal, hogy a bíróság annak idején igazságot szolgáltatott. Fogadjuk el azzal a vigasszal, hogy az emberek többsége – noha ez nem mindig mutatkozik ez így meg –, az emberek többsége nem közömbös mások sorsa iránt!

 

Szavaihoz Géczy Dávid, a film másik rendezője csatlakozott:

 

– Hadd meséljek el röviden egy kísérteties történetet: ehhez a forgatáshoz tartozik ez az élmény. Hat évvel a gyilkosságok után, január 7-én, pontosan ugyanabban az időpontban forgattunk a gyilkosság helyszínén. Biztosan volt már ilyen a dokumentumfilmezés történetében, de valamilyen szinten leírhatatlan az élmény, amikor egy stáb azon dolgozik, hogy valahol ezeket az – úgymond – rossz szellemeket megidézze, s újra felidézzük magunkban ezeket a pillanatokat.

Folyamatosan felmerült bennem, hogy miért csináljuk? Miért csinálunk filmet erről a bűnesetről? Azt gondolom, hogy mindannyian tanulhatunk belőle, mind a pszichológiai motivációink, mind a mellettünk élő emberek, és az ő reakcióik vizsgálatából. Azt gondolom, megérte megcsinálni ezt a filmet. Én körülbelül egy éve élek ennek a filmnek, ennek a történetnek, ezeknek az embereknek a világában. Attila pedig már hat éve. Úgyhogy köszönöm a figyelmet és nézzétek a filmet, fogadjátok szeretettel.

 

Ennyi előzetes felvezetés és magyarázat után elkezdődött az 52 perces dokumentumfilm vetítése.

 

Amit láttunk, az tömör, képi megfogalmazása volt az újságból – Csarnai Attila bírósági tudósításaiból – megismert tragikus történetnek.

Beszéltem néhány nézővel a vetítés után, s ők is megerősítették saját értékítéletemet: egy viszonylag korrekt filmet láttunk.

Mentes volt a film attól a jobboldali politikai hangulatkeltéstől (azért egy pici „emeszpézés”maradt benne), amely az utóbbi hat év önkormányzati és önkormányzat-közeli nyomtatott és elektronikus sajtójának fórumaira rátelepedett.

Ha közelebbről megszemléljük a film plakátját, láthatjuk, hogy a csepeli önkormányzat nem szerepel a támogatók között, és talán ezért is – szerencsére – a látott alkotás megpróbált távol maradni a helyi politikai diktátumoktól.

A film a tettesek viselkedését, pszichológiai hátterét, a két elferdült gondolkodású elkövető tettének okait járja körül: „górénak lenni”, erre törekedtek minden áron, áttiporva embereken, emberéleteken. Úgy gondolták, elég okosak ahhoz, hogy megússzák a kettős gyilkosságot.

Ma már tudjuk, hogy a gonoszok nem voltak okosok.

 

 

A tragédia felidézése mindig és mindenkinek fájdalmas, főként a közeli hozzátartozóknak. Furcsa, hogy a film főként az elítélt elkövetők családtagjainak érzéseit igyekszik bemutatni, de Papp László hozzátartozói megszólaltatása mellett egy szót sem szólnak például néhai Takács József családjáról, az ő érzéseikről, személyes érintettségükről. Így egy kissé féloldalasra sikeredett az alkotás.

 

Csak találgatni lehet, miért mindössze 52 perces a dokumentumfilm, a szokásos másfél órás hosszúság helyett? Talán más elképzelésekkel vágtak bele a filmkészítésbe, s menet közben jöttek rá, nem lehet a politikai hisztériakeltést belefogalmazni egy dokumentumfilmbe, s talán a vágás során több anyagot szándékosan hagytak ki a filmből. Az éveken át tartó fideszes és fidesz-közeli mocskolódásnak, rágalmazásnak is meglett a hatása: a Takács család valószínűleg elzárkózott a filmben való szerepléstől. Az így üresen maradt helyet csak részben sikerült kitölteni pszichológiai történeti elemzéssel.

 

A vetítés után a film létrehozásában közreműködőket hívták fel a színpadra egy közös meghajlásra, majd a két rendezőnek tett fel kérdéseket a film és a bemutató narrátora, Végh Péter.

 

 

– Vajon mi volt az a momentum ebben a mérhetetlen drámai történetben, amely miatt úgy döntöttetek, ebből filmet kell csinálni?

 

Csarnai Attila: – A nézőtéren ülő csepeliekhez hasonlóan engem is megrendített ez a borzalmas bűncselekmény, s annak mérhetetlen aljassága. Annak mocska, hogy ez előfordulhatott, megtörténhetett. A két bűnöző – végig a tárgyalás alatt -, s mind a mai napig tagadják, hogy ők ezt a bűncselekményt elkövették! Szerencsére életfogytiglani büntetésüket töltik mind a ketten. Kun Tamás Sátoraljaújhelyen van, ahol tényleges életfogytiglani fegyházbüntetését tölti, Deme Gábor pedig Szegeden van – ő 36 év múlva szabadulhat, feltételesen.

 

Géczy Dávid: – Nehéz megszólalni, s bármiféle gesztust tenni egy ilyen filmnél, meghajolni a közönség előtt. Továbbra is az motoszkál a fejemben, miért készítettük el ezt a filmet? Mit tud mondani ez a film az utókornak? Továbbra is azon rágom magam, hogy valószínűleg pont azt, hogy ezeket az embereket, akik tulajdonképpen köztünk élnek, nyilván ugyanúgy emberek, mint mi, ugyanúgy van családjuk, s ugyanúgy gondolkodnak bizonyos dolgokról, a világról, mint mi. Mégis, valami hihetetlenül félresiklott náluk!

Amikor ezt a filmet felvázolták nekem és Attila mellé hívtak (aki újságíró, s nagyon régóta foglalkozik ezzel az üggyel, s ő volt az, aki ezt az ügyet végig a szívén viselte) – bár több újságíró is dolgozott ezen az ügyön, de Attila volt a legkitartóbb, s szívügyévé vált. Az én szívügyemmé akkor kezdett lenni, amikor belecsöppentem. Igazság szerint egy teljesen másik irányból kezdtem el ezt a dokumentumfilmet: azt gondoltam, hogy egy nem részrehajló filmet fogunk csinálni, ahol bemutatjuk a gyilkosok, bűnelkövetők álláspontját, az ő verziójukat is. Ahogy haladtunk előre a mi nyomozásunkkal, egyre kevésbé volt hihető az elkövetők sztorija a csuklyás gyilkossal. Egyre inkább úgy éreztük, ez egy olyan lila köd, amibe nem érdemes mélyebben belemenni, és sokkal inkább a motivációkkal kezdtünk el foglalkozni. A film vége, az utolsó tíz perce keresi talán a választ ezekre a kérdésekre. Nem volt célja a filmnek, hogy minden ilyen kérdést megválaszoljon. Csak reménykedem, hogy a közönségben megfogalmazódott egy gondolat azzal kapcsolatban, hogy mit változtat a világon egy ilyen bűneset? Miért történik?

 

Bár az alkotók szívesen válaszoltak volna nézői kérdésekre a helyszínen, de kérdést nyílt színen senki nem tett fel.

Az emberek többsége – a nyomasztó film hatása alatt – elindult hazafelé, s csak kevesen tettek eleget az alkotói invitálásnak, amely egy emeleti büfére hívta a résztvevőket.

 

Bárány Tibor

21. kerületi Hírhatár Online

Utoljára frissítve: 2015-05-04 13:37:25

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>