. Ma Csongor napja van.
138 éve született Csepelen
2015-03-14 08:02:58
138 éve született Csepelen

138 éve született Csepelen

A csepeli, 1877.ben, született Diebold Hermann építőmester  több, nagyszabású építkezésnek volt a résztvevője, főként Pesterzsébeten és Csepelen kapott jelentős épületek kivitelezésére megbízásokat.

Diebold Hermann Építész és építőmester Csepelen született 1877–ben, szakmáját Budapesten tanulta, és Alpár építészi irodájában dolgozott, majd a harctérre vonult. Az orosz fronton megsebesült, és mint népfelkelő százados szerelt le. Ezüst és bronz signum laudis, III. osztályú katonai érdemkereszt, sebesülési érdemrend és K. cs. K. kitüntetést nyer. 1908-tól élt Pesterzsébeten, azaz Erzsébetfalván. 

Részt vett a Hitelbank, Tőzsdepalota, Kereskedelmi Bank építésében, irányításával és tervei alapján építették a csepeli kultúrházat, elemi iskolát, a csepeli munkásotthont és még más épületeket.

 

 

Az 1920-ban épült Csepeli Munkásotthon főépületének 1962-68 közti átépítése során a színházterem sokat veszített eredeti szépségéből. Szakszerűtlenül újították fel a díszítéseket, aranyozásokat, festéseket, lambériával borították be a terem nagy részét. Az alapítvány kezdeményezésére, pályázati pénzek bevonásával 2000-ben elkezdődött és nyolc ütemben elkészült szecessziós építészetünk e kiváló emlékének szakszerű helyreállítása. A neves szakemberek által végzett felújítás keretében megújult a vasbeton dongaboltozat kazettás mennyezete és Maróti Géza két, egyenként 12x2 méteres pannója, az erkély. A lambéria eltávolítását követően restaurálták a feltárt falszakaszokat, az 1968-ban épült proszcénium elbontását követően pedig egy új, a terem díszítésébe harmonikusan illeszkedő új keretezés épült. (A Műemlékvédelmi Világnap alkalmából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter A MŰEMLÉKVÉDELEMÉRT FORSTER GYULA-EMLÉKÉRMET adományozta a CSEPELI MUNKÁSOTTHON ALAPÍTVÁNY-nak a fővárosi védettségű Csepeli Munkásotthon szecessziós színházterme szakszerű, igényes felújításának kezdeményezéséért és megvalósításáért.)

 

 

  

A pacsirta-telepi Magyarok Nagyasszonya templom 1930-36 között épült fel Pesterzsébeten, Diebold Hermann építőmester irányításával.

A Pesterzsébet-Pacsirtatelepi Magyarok Nagyasszonya r. katolikus – neogót stílusú – plébániatemplomot (a Magyarok Nagyasszonya tér 12-14.sz. alatt) Diebold Hermann tervei szerint építették fel. Főbb méretei: 32 m hosszú,12 mszéles, tornya23 m. A templomot Hanauer Á. István megyéspüspök 1936. október l2-én a Magyarok Nagyasszonya ünnepén benedikálta. Az üvegablakokat Nagy Sándor festőművész tervei szerint Johann Hugó üvegfestő készítette. A főoltárt Iván István ötvösművész készítette 1938-ban.  A mellékoltár Nuofer Lajos adománya.

Diebold Hermann a Pestszenterzsébeti Takarékpénztár igazgatósági tagja, katolikus egyházi képviselő, testületi tag is volt.

 

xxx

 

A Csepeli Munkásotthon 95 éves születésnapi rendezvényei keretében csepeli lokálpatrióták ma délelőtt a Farkasréti Temetőben hajtanak főt Diebold Hermann emléke előtt.

Utoljára frissítve: 2015-03-14 08:06:51

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>